LM 17 nelze nainstalovat

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
RadekD

Re: LM 17 nelze nainstalovat

#11 Příspěvek od RadekD »

Mořil jsem se s ním 4 dny. Podezírám mj. i GRUB, protože v nových distrech je verze 2+něco a na starší verzi 1.99 se mi to podařilo bez problémů nainstalovat (Ubu12.04). Nainstaloval jsem i např. LM17 Cinnamon, ale po restartu to zůstalo stát na na logu LM a přestala fungovat klávesnice. Po dalším restartu (tvrdém vypnutí) to zůstalo stát na Grubu nešlo nic vybrat ani potvrdit přednastavené a systém se nespustil ani sám (obvykle po 10 sec.). Při tom - na rozdíl od jiných dister - v Live módu to fungovalo normálně. Ubuntu 14.04, Fedora 20 a Debian 7 v Live módu nenajel vůbec, hlásilo to nějakou chybu "initramfs" tuším, už nevím přesně. Puppyho jsem chtěl zkusit, ale už jsem toho měl plné zuby a zapomněl jsem, Slack mě nenapadl :(
On je to asi opravdu "stroj", nepodařilo se mi ani korektně nainstalovat ovladače grafiky přímo od Intelu (ve W7 - nefunguje OpenGL), Acer je dodává jen pro W8.1, ale to už jsem ani nezkoušel - wosmy nemám. A už to ani nevyzkouším, notas jsem předal majiteli.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce
RadekD

#12 Příspěvek od RadekD »

Tak prozatím pozastavuji výše uvedené k Aspire E11 (E3 111) - NB byl odeslán do servisu, dnes už nešel zapnout vůbec, takže HW problém. Až se vrátí nový kus, doplním zkušenosti.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
RadekD

#13 Příspěvek od RadekD »

Tak jsem o5 zde. NB po opravě (výměna MB - osobně bych žádal o nový, ale budiž). Zdá se, že vše funguje.
Instalace LM17: v BOISu nastavit boot z USB disku a UEFI boot (jen tak pro zajímavost, nevím, jestli to byla náhoda nebo vlastnost, ale musel jsem nejdřív přepnout na "legaci", změnit pořadí bootování a vrátit na UEFI) (doporučuji mít flashdisk již v portu, je pak jistota, že jej BIOS vidí), nechat naběhnout "Live" systém, připojit k WiFi (vidí ji hned, stačí zadat heslo), z Live systému spustit instalaci. Pokud vyberete možnost "Nainstalovat LM na celý disk", není co řešit. Pokud vyberete "něco jiného" (což obvykle dělám já),je třeba kontrolovat, kam umístí GRUB. Systém automaticky instaluje na "výchozí" disk, což je v tomto případě USB !, takže špatně, po instalaci a rebootu s předchozím vyjmutím USB disku/flasky nenabootuje, hlásí "No bootable device". Je třeba nastavit umístění grubu na /dev/sda - místní hdd (taky mě to zblblo :-D, ale dá se opravit). Pak by měl Mint normálně naběhnout a "en joy"
Zamčeno