LM 17.3 Cinnamon - předělat primární partišny HDD na logické

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 152
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

LM 17.3 Cinnamon - předělat primární partišny HDD na logické

#1 Příspěvek od SuperUser »

Zdarec,
mám na svém notebooku celkem 5 oddílů:
  • Windows 10: system reserved (logický)
    Windows 10: (C:) (primární)
    HP: HP_TOOLS (primární)
    Linux Mint 17.3: systém (primární)
    Linux Mint 17.3: swap (primární)
No, a potřebuju ve Windows 10 zmenšit systémový oddíl (C:) a vytvořit další oddíl (D:). Problém je v tom, že ve Windows můžou být jen čtyři primární oddíly. Takže bych potřeboval buď systémový oddíl Linuxu, nebo swap, nebo nejlépe oba nějak převést z primárních na logické. Je to možné? Pokud někdo víte jak, prosím o podrobný návod. Co se týká Linuxu, jsem jen LEHCE zkušený laik. :)

Petr

Uživatelský avatar
AnickaT
Příspěvky: 122
Registrován: 30 bře 2016, 12:48

Re: LM 17.3 Cinnamon - jak předělat primární disky na logick

#2 Příspěvek od AnickaT »

Poradit si netroufnu, natolik se v Linuxu nevyznám, ale možná bude užitečná následující citace z anglického článku na téma dělení HDD:

Primary, Extended, and Logical Partitions

When partitioning, you’ll need to be aware of the difference between primary, extended, and logical partitions. A disk with a traditional partition table can only have up to four partitions. Extended and logical partitions are a way to get around this limitation.

Each disk can have up to four primary partitions or three primary partitions and an extended partition. If you need four partitions or less, you can just create them as primary partitions.

However, let’s say you want six partitions on a single drive. You’d have to create three primary partitions as well as an extended partition. The extended partition effectively functions as a container that allows you to create a larger amount of logical partitions. So, if you needed six partitions, you’d create three primary partitions, an extended partition, and then three logical partitions inside the extended partition. You could also just create a single primary partition, an extended partition, and five logical partitions — you just can’t have more than four primary partitions at a time.

Pokus o přiblížení obsahu článku (jestli jsou v tom nějaké chyby anebo omyly či nepřesnosti, tak mě prosím znalejší opravte. Děkuji!):

Při vytváření partišen na disku (HDD) je nutné znát rozdíl mezi primární, rozšířenou a logickou partišnou tj. oddílem. Disk s tradiční tabulkou oddílů může mít jen 4 partišny. Víc ne. A právě rozšířené a logické partišny jsou cestou jak se dostat nad tento limit.

Každý disk může mít až 4 primární oddíly (partišny) nebo 3 primární oddíly a jeden rozšířený oddíl. Pokud potřebujete 4 partišny či méně, můžete je prostě vytvořit jako primární partišny.

Avšak řekněme, že chcete 6 partišen na jednom disku. Budete muset vytvořit 3 primární partišny stejně jako jednu rozšířenou partišnu. Rozšířená partišna efektivně funguje jako kontejner, který dovolí vytvořit větší počet logických partišen. Takže když potřebujete 6 partišen, budete muset vytvořit 3 primární partišny, jednu rozšířenou partišnu, a pak 3 logické partišny uvnitř té rozšířené partišny. Mohli byste také prostě vytvořit jednu primární partišnu, jednu rozšířenou partišnu, a 5 logických partišen, protože prostě nemůžete mít více než 4 primární partišny najednou.
"Goro bílý pes"

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 152
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: LM 17.3 Cinnamon - jak předělat primární disky na logick

#3 Příspěvek od SuperUser »

Tohle já v podstatě vím, jenom nevím, jak udělat z dvou už existujících primárních disků disky logické. Také bych mohl zhodit LM, obnovit zavaděč z Win a LM pak znovu nainstalovat a vytvořit logické disky. Ale je s tím nějaká práce a říkal jsem si, že možná někdo bude vědět, jak to překopat.

menom
Příspěvky: 2781
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: LM 17.3 Cinnamon - jak předělat primární disky na logick

#4 Příspěvek od menom »

.

prekopat = vzdycky hrozi strata dat

Uz teraz mas viac oddielov (partitions) ako pise AnickaT pre tabulku msdos.
Vypada to ze mas tabulku rozdelenia disku (partition table) GPT.

Viac uvidis ked zadas do Terminalu dva prikazy, za kazdym stlac Enter.

Kód: Vybrat vše

sudo parted -l

Kód: Vybrat vše

sudo fdisk -l
(Za pomlckou to je male el )
.

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 152
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: LM 17.3 Cinnamon - jak předělat primární disky na logick

#5 Příspěvek od SuperUser »

Díky,

to byla klíčová rada (sudo parted -l). Vše je jinak, než jsem si myslel. Už system reserved (Win) je primární. Další (druhý) primární je Win (C:) a třetí primární je HP_TOOLS. Čtvrtý pak je rozšířený, který obsahuje dva logické. Linux a swap. Takže je předělávat nemusím. Budu muset zrušit HP_TOOLS, ale to teda zatím nevím, jak budu flešovat novej BIOS. Pro upgrade BIOSu je ten HP_TOOLS zásadní.

No, každopádně vám oběma díky. Jdu na to.
Mějte se,
Petr

PS: stejně by mě zajímalo, jestli by, kdyby ty dva Linuxové oddíly byly primární šly předělat na logické a jak? Pokud to někdo víte, napište to sem prosím vás. Čágos

PS2: právě jsem zjistil, že Windows 10 zobrazuje moje dva logické oddíly (Linux Mint, swap) jako primární. No, co k tomu dodat!?

Uživatelský avatar
AnickaT
Příspěvky: 122
Registrován: 30 bře 2016, 12:48

Re: LM 17.3 Cinnamon - jak předělat primární disky na logick

#6 Příspěvek od AnickaT »

IMHO nejde jako mávnutím kouzelného proutku předělat primární partišny (oddíly) na logické partišny.

Sice jste napsal, že to vpodstatě víte, ale podstata Vám uniká: :-)
  • Při vytváření partišen na disku (HDD) je nutné znát rozdíl mezi primární, rozšířenou a logickou partišnou tj. oddílem. Disk s tradiční tabulkou oddílů může mít jen 4 partišny. Víc ne. A právě rozšířené a logické partišny jsou cestou jak se dostat nad tento limit.

    Každý disk může mít až 4 primární oddíly (partišny - viz obrázek 1) nebo 3 primární oddíly a jeden rozšířený oddíl (viz obrázek 2). Pokud potřebujete 4 partišny či méně, můžete je prostě vytvořit jako primární partišny.

    HDD:
    ----primary partition 1
    ----primary partition 2
    ----primary partition 3
    ----primary partition 4

    anebo

    HDD:
    ----primary partition 1
    ----primary partition 2
    ----primary partition 3
    ----extended partition 4

    Avšak řekněme, že chcete 6 partišen na jednom disku. Budete muset vytvořit 3 primární partišny stejně jako jednu rozšířenou partišnu. Rozšířená partišna efektivně funguje jako kontejner, který dovolí vytvořit větší počet logických partišen. Takže když potřebujete 6 partišen, budete muset vytvořit 3 primární partišny, jednu rozšířenou partišnu, a pak 3 logické partišny uvnitř té rozšířené partišny (viz obrázek 3). Mohli byste také prostě vytvořit jednu primární partišnu, jednu rozšířenou partišnu, a 5 logických partišen (viz obrázek 4), protože prostě nemůžete mít více než 4 primární partišny najednou.

    HDD:
    ----primary partition 1
    ----primary partition 2
    ----primary partition 3
    ----extended partition:
    |________logical partition 4
    |___________logical partition 5
    |_____________logical partition 6

    anebo také

    HDD:
    ----primary partition 1
    ----extended partition:
    |________logical partition 2
    |___________logical partition 3
    |_____________logical partition 4
    |_______________logical partition 5
    |_________________logical partition 6

    Číslování je zde pouze za účelem počítání oddílů (partišen) HDD.
Když se na to kouknete znova, tak je v textu skryta odpověď na Vaši otázku. Odpověď zní: Ne, nelze předělat primární oddíly disku na oddíly logické. Protože logické partišny jsou součástí nikoliv primární, ale rozšířené partišny, která je jako krabice, kam schováte další partišny, které se Vám nepodaří vytvořit na disku jako další primární partišny (jste omezen počtem 4 oddílů).
"Goro bílý pes"

Zamčeno