Instalace Linux Mintu 18 na Acer Revo M1601 - eMMC

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zamčeno
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
pider
Příspěvky: 4
Registrován: 14 zář 2016, 03:41

Instalace Linux Mintu 18 na Acer Revo M1601 - eMMC

#1 Příspěvek od pider »

Zdravím, zakoupil jsem mini PC Acer Revo M1601. Instalace Linux Mintu 18 proběhla úspěšně, ale potřeboval bych poradit, jak a co nastavit s ohledem na pevný disk 32GB eMMC, který je v Revu přítomen.
Tento disk se v linuxu jeví jako SD karta a je mi jasné, že pro něj budou platit podobná pravidla jako pro SSD disky. Jenže v různých diskuzích a článcích je v tom zmatek, co a jak v Mintu pro SSDčka nastavit. Navíc Revo nemá druhý "klasický" disk.
Jinak bych poprosil rady "polopaticky" neb jsem ještě linuxová lama. :oops:
Předem velmi děkuji a jen pro zajímavost uvádím, že instalace na tento PC proběhla OK, systém najel a zdá se veškerý hardware funguje na 1, takže se mi jedná hlavně o životnost onoho eMMC.

Uživatelský avatar
pider
Příspěvky: 4
Registrován: 14 zář 2016, 03:41

Re: Instalace Linux Mintu 18 na Acer Revo M1601 - eMMC

#2 Příspěvek od pider »

Zdravím, konečně jsem se dostal k PC...
Předně děkuji Redhawkovi za odpověď :)
Jen bych se ještě zeptal, zda jsi (nebo někdo jiný) řešil i další věci na eMMC (SSD) disku - trim, noatime, /tmp a další
Mám v tom trošku zmatek, rady na netu jsou různé a bojím se, abych neudělal víc škody než užitku
Moc díky všem za případná doporučení

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Instalace Linux Mintu 18 na Acer Revo M1601 - eMMC

#3 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: Co se týká SSD, tak do toho linuxu nekecám, nechám na systému, ať si všechno nastaví autom. jak potřebuje a ono to pak vcelku funguje. Swap nepoužívám, nepotřebuju ho. Co se týká menší paměti, konkr. 16GB usb fleš, tak zde mám na pokusy LM 18 Sarah a provozuju to na klasickém desktopu. Sice to pomalejc startuje, ale pak to sviští poměrně rychle. Mám tam jen jeden oddíl, a to úplně stačí ...

Uživatelský avatar
pider
Příspěvky: 4
Registrován: 14 zář 2016, 03:41

Re: Instalace Linux Mintu 18 na Acer Revo M1601 - eMMC

#4 Příspěvek od pider »

Ahoj, opět děkuji za odpovědi :ugeek: :D
Takže abych si to ujasnil: nastavit swappiness na 1, odinstalovat xapian a co ještě třeba ve Firefoxu zrušit vyrovnávací paměť? A to tedy je pro eMMC vše?
Rozdíl mezi eMMC a SSD je tedy podle mne v tom, že eMMC nemá firmware a řadič, který se stará o optimalizaci zápisu na disk, je to tak?
Jo na SSD optimalizaci jsem našel pro Mint pár návodů, ale pro eMMC nějak nic... :oops:
No s těmi USB disky mne to taky napadlo, Revo má čtečku SD karet, tak jsem koupil 32 SDHC kartu, ta by měla také jít použít jako disk a šetřit tím "nevyměnitelné" eMMC, mám pravdu?
Jinak ten Mint budu ještě přeinstalovávat, takže bych na tu SD kartu dal /home, /tmp a Swap (někde v diskuzi o SSD psali i /var) a na eMMC /?
Předpokládám (jako lama), že toto rozdělení se dělá již v instalátoru, kdyby byl nějaký odkaz, jak to tam naklikat...
Redhawku a Juhele 2014 dík za trpělivost se začátečníkem, ale dosud jsem všechny odpovědi ohledně Mintu nalezl na fórech, až na tom nešťastném eMMCčku jsem se nějak zasekl :( :lol:
P.S. Je tedy možné, pokud by eMMC disk zlobil a člověk nechtěl Revíčko vracet/reklamovat, mít Linux Mint nainstalovaný jenom na USBčku/kartě? :? :?:

Uživatelský avatar
pider
Příspěvky: 4
Registrován: 14 zář 2016, 03:41

Re: Instalace Linux Mintu 18 na Acer Revo M1601 - eMMC

#5 Příspěvek od pider »

Zdar, tak jsem měl trochu času, tak jsem vyzkoušel na mém PC Acer Revo M1601 instalaci LM 18 na USB flash disk a na SD kartu.
Takže instalace na USB flash Kingston bez problémů a vše se jeví funkční (jsem rád, kdyby eMMC disk stávkoval, tak zakoupím USB disk a dle rad Redhawka to rozjedu :D ).
Ale instalace na SD kartu vloženou ve čtečce se mi opakovaně zasekla v závěru instalátoru na hlášce (doslova si nepamatuji) "Na toto umístění (disk) nelze nainstalovat zavaděč" a dále tam byla roletka s výběrem disků. Ovšem i při výběru jiného disku instalátor zamrzl a pomohl až tvrdý restart. Nevíte prosím někdo, co s tím?
A ještě bych se zeptal, kdybych při instalaci LM na Revo chtěl dle rad Redhawka dát některé soubory s častějším zápisem na SD kartu nebo USB disk (abych šetřil eMMC), jak a kde to naklikat, zda již v instalátoru nebo na již nainstalovaném LM. Potřeboval bych nějaký návod pro lamy :oops: .
Omlouvám se, možná jsem tyto dotazy měl směřovat do tématu "instalace, poinstalační a bootovací problémy", ale přišlo mi logické pokračovat tady.
Opět předem díky za vaše odpovědi a trpělivost se začátečníkem. ;)
P.S. Anebo je ten eMMC disk tak "háklivý", že je lepší jet z USBčka celou instalaci a na eMMC si ukládat třeba jenom fotky a pod.?

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Instalace Linux Mintu 18 na Acer Revo M1601 - eMMC

#6 Příspěvek od juhele2014 »

Ale instalace na SD kartu vloženou ve čtečce se mi opakovaně zasekla v závěru - to mě připomenulo moje nedávný pokusy na noťasu HP, kde se to chovalo ouplně stejně. Na konci instalace na SD hláška a šlus. Ovšem na (mnohem) starší NTB asus 1000h s atomem, tam to šlo. Ale s tím eMMC bych se extra netrápil, nechal bych ho nedělený a jako hlavní disk pro linux, nějaký swapy tě asi moc zajímat nemusí. U takový "hračky" se nemá (skoro) co pokazit, nic se netočí. Leda až po záruční době :) Na SD kartu bych ládoval hudbu a video, nějaký zálohy, a podobně. Akorát jde o to, zvolit správnej kernel, aby LM18 měl na tom stroji skutečně význam. Celá řada zkušených linuxáků dál pracuje na LM 17.x , a dobře ví proč ... 8-)

Zamčeno