Jaký mám kompozitor?

Dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint obecně, které jinam nepasují
Zpráva
Autor
Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Jaký mám kompozitor?

#1 Příspěvek od Redmarx » 02 úno 2017, 18:53

Ahoj, potřeboval bych se dozvědět jaký používám kompozitor?

Nevěděl by někdo jak to zjistit?

Kód: Vybrat vše

remarx@ExtPC ~ $ compton
Another composite manager is already running
redmarx@ExtPC ~ $ compiz
compiz (core) - Info: Loading plugin: core
compiz (core) - Info: Starting plugin: core
compiz (core) - Error: Screen 0 on display ":0" already has a window manager; try using the --replace option to replace the current window manager.
compiz (core) - Info: Stopping plugin: core
compiz (core) - Info: Unloading plugin: core
Mam nainstalovany jak compiz tak compton, ale ty hlasky chapu tak, ze bezi jeste neco jineho, ale nevim co?

Taky by me zajimalo, jestli mi bezi Marco nebo pripadne jaky jiny window manager mi bezi. Ani to nemuzu nikde dohledat, nevim?

Ono se mi jedna o to, ze mam integrovanou Intel grafiku a pri prehravani videa mam tearing (mam nainstalovane prostredi MATE a Cinnamon, tearinguje to na obou).
Na netu jsem si nasel, ze na tearing je nejlepsi mit Marco+Compton, jenze v linuxu Mint 18 nemuzu najit kde se to da zmenit?

(Edit: Nevedel jsem kam dotaz zaradit, proto tady a druha vec, ze se omlouvam, ze nepouzivam "kody", tu listu nahore jak je B i u quote code list ..., ale kdyz na to kliknu tak nic a nevim, jaky znaky zadat, abych to mohl zadat rucne.)
Naposledy upravil(a) Redmarx dne 12 úno 2017, 21:20, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2815
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Jaký mám kompozitor?

#2 Příspěvek od redhawk » 02 úno 2017, 20:59

Kód: Vybrat vše

wmctrl -m
vypise
$ wmctrl -m
Name: Metacity (Marco)
a aky bezi DE:

Kód: Vybrat vše

echo $DESKTOP_SESSION
Pravděpodobně kecám.

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor? [vyřešeno]

#3 Příspěvek od Redmarx » 02 úno 2017, 22:05

moc dik, fakt jsem se snazil si ty prikazy pres google najit sam, ale proste nic.

jinak nejaky neznamy, budu muset pohledat co to tam vlastne mam hozeny, ale uz nestiham a pristi tyden jsem v tahu, takze az se zase vratim, tak se tu zas objevim. diky.

Kód: Vybrat vše

$ wmctrl -m
Name: Mutter (Muffin)
Class: N/A
PID: N/A
Window manager's "showing the desktop" mode: OFF

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1671
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Jaký mám kompozitor? [vyřešeno]

#4 Příspěvek od juhele2014 » 03 úno 2017, 20:05

:arrow: Menu - Ovládací centrum - Nastavení plochy - Okna

Mutter (Muffin) neznám ...

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor? [vyřešeno]

#5 Příspěvek od Redmarx » 12 úno 2017, 21:20

Tak nevim, ten Mutter (Muffin) byl asi v Cinnamonu, ted kdyz jsem v MATE, tak mam taky Metacity (Marco).

No hlavne mi porad jede pri kazdym videu pres obrazovku tearing a nic neni koukatelny, nevim co s tim a o kompozitorech se pres Google vubec nedaji dohledat zadny informace, ani jak je nahradit.

Tady

https://www.linux-mint-czech.cz/volba-s ... intu-17-3/

je nejakej desktop settings, jenze MATE nic neni a jak tu pise juhele2014, tak v Ovladacim centru - Okna nemam v Mintu 18.1 MATE zadnou moznost zmeny.

Abych rekl pravdu, tak zacinam byt z Mintu radne roztrpcenej, jestli to nedokazu dat behem tohohle tydne dohromady, tak asi skoncim u dalsiho reinstalu a nahodim definitivne Ubuntu, protoze tohle zatim teda lepsi jak Manjaro rozhodne neni. :-/

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2815
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Jaký mám kompozitor?

#6 Příspěvek od redhawk » 12 úno 2017, 22:00

Marco je defaultny a musel by sa nainstalovat iny a nastavit ako default.
BTW mne Mint 18.1 na testovacom notebooku vytazuje cpu na 40% v klude.
neuveris ale robi to nie cinnamon ale systemd a firewalld preto mam na desktope Mint 17.Mate a momentalne na 2 ntb MX16 s xfce a mate 1.8.1. (s xfce je ASUS X200CA s mate ASUS X101CH (atom n2600 1GB ram na mb a 16GB cf karta)
Pravděpodobně kecám.

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1671
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Jaký mám kompozitor?

#7 Příspěvek od juhele2014 » 12 úno 2017, 22:01

Menu - Ovládací centrum - Nastavení plochy - Okna
Obrázek
Zkus COMPIZ - tearing zmizí a vokna budou gumový ... :D
------------------------------------------------------------------------------------------
zátěž : C2D, firefox + 4záložky .... 1,2 až 2,2 % CPU LM 18.1 mate 64bit , kernel 4.9.0

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor?

#8 Příspěvek od Redmarx » 13 úno 2017, 00:27

redhawk: Rozumim tomu, ze systemd je diky svymu nezdokumentovanymu binarnimu pristupu radny problem, ale vykonovej problem s nim na Manjaru nebyl, samozrejme je mozne, ze spousta chyb kvuli kterym jsem Manjaro opustil, souvisela se systemd. Nicmene na pracovnim PC mam Ubuntu 16.04 a tam uz je snad systemd take a vse naprosto OK, takze to asi vyvojari Mintu neobhaji, ze za vsechno muze systemd, nakonec implementovali ho do Mintu, tak by to melo byt funkcni.

juhele2014: Problem je, ze ja tam proste Nastaveni plochy vubec nemam. Nedokazal bys mi rict prikaz, kterym se spousti, pokud se teda da spusti prikazem? Nevim, proc tam to nastaveni plochy neni a protoze nevim "co to je", tak si to nedokazu ani dohledat, doinstalovat nebo zjistit kam to zmizelo. :-/

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2815
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Jaký mám kompozitor?

#9 Příspěvek od redhawk » 13 úno 2017, 08:12

Redmarx píše:redhawk: Rozumim tomu, ze systemd je diky svymu nezdokumentovanymu binarnimu pristupu radny problem, ale vykonovej problem s nim na Manjaru nebyl, samozrejme je mozne, ze spousta chyb kvuli kterym jsem Manjaro opustil, souvisela se systemd. Nicmene na pracovnim PC mam Ubuntu 16.04 a tam uz je snad systemd take a vse naprosto OK, takze to asi vyvojari Mintu neobhaji, ze za vsechno muze systemd, nakonec implementovali ho do Mintu, tak by to melo byt funkcni.
nejde o samotny systemd, nejde o samotny mint a samotne ubuntu.
Ubuntu 16.04 ma same dost problemov.
18.x je prva verzia mintu so systemd, tak sa vychytavaju chyby.
Cize plati pouzit 17.3. Proste pokial to nebude doriesene tak 17.3.
Staci si pozriet kolko je bugov v Minte. Zrut RAM, udajne tiez systemd v kombinacii so Cinnamon 3.2. (5-7), riesenie v nedohladne. Udajne to opravili ale stale vela ludom po chvili zozerie celu RAM a aj SWAP...
neviem na kom to stoji, ale posledne tyzdne sa mi odpovede na bugy vobec nepacia.
Redmarx píše: juhele2014: Problem je, ze ja tam proste Nastaveni plochy vubec nemam. Nedokazal bys mi rict prikaz, kterym se spousti, pokud se teda da spusti prikazem? Nevim, proc tam to nastaveni plochy neni a protoze nevim "co to je", tak si to nedokazu ani dohledat, doinstalovat nebo zjistit kam to zmizelo. :-/
otvorit menu a ovladaci panel
tam je nastavenie Plochy
plocha.png
v nom klik na nastavenie okna a je tam rolovacie menu na zmenu
okna.png
vyber.png
Pravděpodobně kecám.

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor?

#10 Příspěvek od Redmarx » 15 úno 2017, 19:23

Ahoj,
tak uz z toho opravdu zacinam byt zniceny, nestiham znova reinstalovat linux asi uz jedine na Ubuntu a zaroven si porad rikam, ze jednou to snad ti vyvojari Mintu vyresi. :-/
Ten navrh, ze bych mel zustat u 17.3 to urcite ne, me v podstate nevadi si s tim hrat, nemam to na pracovnim produkcnim PC, ale musi to mit nejake hranice.
Treba s tim nastavenim kompozitoru, ktere nejsem schopen vyresit.

Taky se mi zda, ze narozdil od Ubuntu a v podstate i Manjara respektive Archu, neni moc k Mintu dokumentace?

Ono je hezky, ze jsi mi tu dal screenshot a vyznacil misto kam kliknout, ale ja tam to nastaveni plochy jednoduse nemam a teda neni kam kliknout.

Nedokazal bys mi poslat prikaz?

Ono by nekde v ~/.local/share/applications nebo spis v /usr/share/applications mely byt soubory zacinajici na mate-... a nekde tam by mel byt i soubor, ve kterem je Exec="(prikaz-nastaveni-plochy)", tim by na me melo to nastavovatko kompozitoru vyskocit a mohl bych to nastavit. Nebo je v MATE pro Mint 18.1 nejakej dalsi bug, ze to tam zapomneli dat. :-/

Predem moc dekuju.

Odpovědět