Jaký mám kompozitor?

Dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint obecně
Zpráva
Autor
Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Jaký mám kompozitor?

#1 Příspěvek od Redmarx » 02 úno 2017, 18:53

Ahoj, potřeboval bych se dozvědět jaký používám kompozitor?

Nevěděl by někdo jak to zjistit?

Kód: Vybrat vše

remarx@ExtPC ~ $ compton
Another composite manager is already running
redmarx@ExtPC ~ $ compiz
compiz (core) - Info: Loading plugin: core
compiz (core) - Info: Starting plugin: core
compiz (core) - Error: Screen 0 on display ":0" already has a window manager; try using the --replace option to replace the current window manager.
compiz (core) - Info: Stopping plugin: core
compiz (core) - Info: Unloading plugin: core
Mam nainstalovany jak compiz tak compton, ale ty hlasky chapu tak, ze bezi jeste neco jineho, ale nevim co?

Taky by me zajimalo, jestli mi bezi Marco nebo pripadne jaky jiny window manager mi bezi. Ani to nemuzu nikde dohledat, nevim?

Ono se mi jedna o to, ze mam integrovanou Intel grafiku a pri prehravani videa mam tearing (mam nainstalovane prostredi MATE a Cinnamon, tearinguje to na obou).
Na netu jsem si nasel, ze na tearing je nejlepsi mit Marco+Compton, jenze v linuxu Mint 18 nemuzu najit kde se to da zmenit?

(Edit: Nevedel jsem kam dotaz zaradit, proto tady a druha vec, ze se omlouvam, ze nepouzivam "kody", tu listu nahore jak je B i u quote code list ..., ale kdyz na to kliknu tak nic a nevim, jaky znaky zadat, abych to mohl zadat rucne.)
Naposledy upravil(a) Redmarx dne 12 úno 2017, 21:20, celkem upraveno 2 x.

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor? [vyřešeno]

#2 Příspěvek od Redmarx » 02 úno 2017, 22:05

moc dik, fakt jsem se snazil si ty prikazy pres google najit sam, ale proste nic.

jinak nejaky neznamy, budu muset pohledat co to tam vlastne mam hozeny, ale uz nestiham a pristi tyden jsem v tahu, takze az se zase vratim, tak se tu zas objevim. diky.

Kód: Vybrat vše

$ wmctrl -m
Name: Mutter (Muffin)
Class: N/A
PID: N/A
Window manager's "showing the desktop" mode: OFF

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1792
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Jaký mám kompozitor? [vyřešeno]

#3 Příspěvek od juhele2014 » 03 úno 2017, 20:05

:arrow: Menu - Ovládací centrum - Nastavení plochy - Okna

Mutter (Muffin) neznám ...

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor? [vyřešeno]

#4 Příspěvek od Redmarx » 12 úno 2017, 21:20

Tak nevim, ten Mutter (Muffin) byl asi v Cinnamonu, ted kdyz jsem v MATE, tak mam taky Metacity (Marco).

No hlavne mi porad jede pri kazdym videu pres obrazovku tearing a nic neni koukatelny, nevim co s tim a o kompozitorech se pres Google vubec nedaji dohledat zadny informace, ani jak je nahradit.

Tady

https://www.linux-mint-czech.cz/volba-s ... intu-17-3/

je nejakej desktop settings, jenze MATE nic neni a jak tu pise juhele2014, tak v Ovladacim centru - Okna nemam v Mintu 18.1 MATE zadnou moznost zmeny.

Abych rekl pravdu, tak zacinam byt z Mintu radne roztrpcenej, jestli to nedokazu dat behem tohohle tydne dohromady, tak asi skoncim u dalsiho reinstalu a nahodim definitivne Ubuntu, protoze tohle zatim teda lepsi jak Manjaro rozhodne neni. :-/

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1792
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Jaký mám kompozitor?

#5 Příspěvek od juhele2014 » 12 úno 2017, 22:01

Menu - Ovládací centrum - Nastavení plochy - Okna
Obrázek
Zkus COMPIZ - tearing zmizí a vokna budou gumový ... :D
------------------------------------------------------------------------------------------
zátěž : C2D, firefox + 4záložky .... 1,2 až 2,2 % CPU LM 18.1 mate 64bit , kernel 4.9.0

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor?

#6 Příspěvek od Redmarx » 13 úno 2017, 00:27

redhawk: Rozumim tomu, ze systemd je diky svymu nezdokumentovanymu binarnimu pristupu radny problem, ale vykonovej problem s nim na Manjaru nebyl, samozrejme je mozne, ze spousta chyb kvuli kterym jsem Manjaro opustil, souvisela se systemd. Nicmene na pracovnim PC mam Ubuntu 16.04 a tam uz je snad systemd take a vse naprosto OK, takze to asi vyvojari Mintu neobhaji, ze za vsechno muze systemd, nakonec implementovali ho do Mintu, tak by to melo byt funkcni.

juhele2014: Problem je, ze ja tam proste Nastaveni plochy vubec nemam. Nedokazal bys mi rict prikaz, kterym se spousti, pokud se teda da spusti prikazem? Nevim, proc tam to nastaveni plochy neni a protoze nevim "co to je", tak si to nedokazu ani dohledat, doinstalovat nebo zjistit kam to zmizelo. :-/

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor?

#7 Příspěvek od Redmarx » 15 úno 2017, 19:23

Ahoj,
tak uz z toho opravdu zacinam byt zniceny, nestiham znova reinstalovat linux asi uz jedine na Ubuntu a zaroven si porad rikam, ze jednou to snad ti vyvojari Mintu vyresi. :-/
Ten navrh, ze bych mel zustat u 17.3 to urcite ne, me v podstate nevadi si s tim hrat, nemam to na pracovnim produkcnim PC, ale musi to mit nejake hranice.
Treba s tim nastavenim kompozitoru, ktere nejsem schopen vyresit.

Taky se mi zda, ze narozdil od Ubuntu a v podstate i Manjara respektive Archu, neni moc k Mintu dokumentace?

Ono je hezky, ze jsi mi tu dal screenshot a vyznacil misto kam kliknout, ale ja tam to nastaveni plochy jednoduse nemam a teda neni kam kliknout.

Nedokazal bys mi poslat prikaz?

Ono by nekde v ~/.local/share/applications nebo spis v /usr/share/applications mely byt soubory zacinajici na mate-... a nekde tam by mel byt i soubor, ve kterem je Exec="(prikaz-nastaveni-plochy)", tim by na me melo to nastavovatko kompozitoru vyskocit a mohl bych to nastavit. Nebo je v MATE pro Mint 18.1 nejakej dalsi bug, ze to tam zapomneli dat. :-/

Predem moc dekuju.

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor?

#8 Příspěvek od Redmarx » 16 úno 2017, 18:59

Ahoj, tak jak jsme se bavili rano na diit, tak situace je nasledujici:

V MATE v ovladacim centru je "MATE Tweak", na to kdyz kliknu, tak dostanu neco podobneho jako vas "Desktop settings" a mam tam take ikonu Okna, kdyz na ni klinku, tak tam jsou ty kompozitory:

Dale nasleduji prumerne procenta zateze CPU z prikazu "top"
1. Marco (softwarovy kompozitor): 70% mplayer, 10% Xorg, 3% marco
2. Mutter (elegantni GPU akcelerovane efekty): 70% mutter, 70% mplayer, 10% Xorg
3. Marco (Compton GPU kompozitor): 200% compton, 60% mplayer, 40% Xorg
4. Metacity (Compton GPU kompozitor): 200% compton, 60% mplayer, 40% Xorg
5. Compiz (Pokrocilejsi GPU akcelerace): 200% compiz, 60% mplayer, 40% Xorg

mplayer hraje pres gl video. vsechny kompozitory vyjma softwaroveho Marco se obraz silene trha a procesor nestiha.

na stejnem pocitaci byl predtim Manjaro linux (compiz) a pri prehravani pres gl v mplayeru jsem se dostal na zatez CPU od mplayeru 25% (celkove vytizeni procesoru pri prehravani bylo nekde okolo 35%). Takze je evidentni, ze neco je hodne v neporadku.

Cinnamon stale nefunguje, tak tam nic nevyzkousim, protoze stale problemy s pameti, tak jdu nainstalovat Xfce, co to bude delat tam.

Mezitim rad prijmu dalsi rady, co si pocit, co zkusit dal. (Na Minta 17.3 ale nejdu. ;-))

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1792
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Jaký mám kompozitor?

#9 Příspěvek od juhele2014 » 17 úno 2017, 15:54

Co máš za PC? Prskni sem výpis inxi -F

Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Re: Jaký mám kompozitor?

#10 Příspěvek od Redmarx » 18 úno 2017, 19:27

Kód: Vybrat vše

$ inxi -F
System:    Host: ExtPC Kernel: 4.4.0-62-generic x86_64 (64 bit)
           Desktop: MATE 1.16.1  Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:   Mobo: MSI model: B75A-G41 (MS-7758) v: 3.0
           Bios: American Megatrends v: V17.8 date: 10/31/2013
CPU:       Dual core Intel Core i3-3220T (-HT-MCP-) cache: 3072 KB 
           clock speeds: max: 2800 MHz 1: 1599 MHz 2: 1599 MHz 3: 1599 MHz
           4: 1601 MHz
Graphics:  Card: Intel Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1200@59.95hz, 1920x1080@50.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 4.0, 256 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 17.1.0-devel
Audio:     Card Intel 7 Series/C210 Series Family High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-62-generic
Network:   Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169
           IF: enp2s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
           mac: d4:3d:7e:2d:5b:06
Drives:    HDD Total Size: 1080.3GB (19.9% used)
           ID-1: /dev/sda model: INTEL_SSDSA2M080 size: 80.0GB
           ID-2: /dev/sdb model: WDC_WD10JPLX size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 66G used: 9.6G (16%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 917G used: 193G (23%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
           ID-3: swap-1 size: 8.31GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 235 Uptime: 4 min Memory: 1235.9/3816.3MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

Odpovědět