Boot z hybridního disku

Dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint obecně
Zpráva
Autor
Person
Příspěvky: 28
Registrován: 18 úno 2017, 15:21

Boot z hybridního disku

#1 Příspěvek od Person » 14 pro 2019, 23:15

Mám hybridní disk, kde je HDD v BIOSU jako HDD1 a SSD část jako HDD2. OS mám na SSD. Boot funguje bez problému do doby, kdy PC vypnu natvrdo nebo se vypne z důvodu vybití baterky, to se pak snaží bootovat z HDD1 a já tak musím do BIOSu měnit boot medium. Nějaká rada, jak BIOS přesvědčit, aby si pamatoval HDD2 i po tvrdém restartu? Díky...

P.S. stejný dotaz mám i v sekci Instalace..., ale nejsem si jist jeho funkčností, zdá se mi prapodivně zaspamovaná

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2218
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Boot z hybridního disku

#2 Příspěvek od juhele2014 » 14 pro 2019, 23:44

Pokud ti baterie v biosu nefunguje, tak to jede dle defaultního nastavení. A tam bude patrně SSD na druhém místě. Mimochodem, co to je za bord nebo NTB?

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 530
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Boot z hybridního disku

#3 Příspěvek od alojz » 15 pro 2019, 11:11

...to nemas nahodov SSHD???...bo potom mas vsetko zle... :ugeek: :ugeek: :ugeek:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

Person
Příspěvky: 28
Registrován: 18 úno 2017, 15:21

Re: Boot z hybridního disku

#4 Příspěvek od Person » 15 pro 2019, 23:19

toshiba satellite u50t a ano, má to SSHD

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 530
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Boot z hybridního disku

#5 Příspěvek od alojz » 16 pro 2019, 10:32

...a ako si nainstaloval os na SSD čast disku??????...to ma zaujima...a mas tam aj win???...totiž v lenove tiez som mal SSHD...a aby si bol v obraze ohladne SSHD diskov,tak odporucam par odbornych clankov na nete precitat,a budes v obraze... :geek: :geek: :geek:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2218
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Boot z hybridního disku

#6 Příspěvek od juhele2014 » 16 pro 2019, 17:45

:arrow: alojz
Mě zaráží jiná věc - baterie biosu, která nedrží. Asi odešla, ale to snad nebude problém vyměnit. A co ten 2.5 disk. Šel by tam běžný SSD, nebo ne?

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 530
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Boot z hybridního disku

#7 Příspěvek od alojz » 16 pro 2019, 20:24

:shock: juhele...jasné,aj ja som vymenil v lenove za SSD...a este jedna vec-preco treba vytahovat notbuk zo zasuvky???...alebo,ze ked ide na elektriku vybrat bateriu...to vsetko znizuje zivotnost baterie,tak aj notbuku... :idea: :idea: :idea:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

Person
Příspěvky: 28
Registrován: 18 úno 2017, 15:21

Re: Boot z hybridního disku

#8 Příspěvek od Person » 18 pro 2019, 14:35

V rámci instalace se mi zobrazily dva disky, vybral jsem ten menší a normálně nainstaloval, žádná raketová věda. Jinak win, ani žádný jiný OS mimo Mintu na disku nemám.

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 530
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Boot z hybridního disku

#9 Příspěvek od alojz » 18 pro 2019, 17:43

...ale mensi meznamena SSD...SSD čast disku sa nezobrazuje zvlast,vobec sa nezobrazuje...ked mas moznost preinstalovat,tak z dvoch urob jednu,naformatuj a instaluj...lebo nevieme predohru celej zalezitosti-ako?čo?kedy?prečo...atakdalej......čital si už o SSHD???... :roll: :roll: :roll:
...a že ako nainstalovat system na SSD čast disku???-nijako... :lol: :lol: :lol:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

Uživatelský avatar
labeent
Poradce Mintu
Příspěvky: 304
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Boot z hybridního disku

#10 Příspěvek od labeent » 30 pro 2019, 02:48

Zde je popis instalace

Kód: Vybrat vše

https://www.linux-mint-czech.cz/2018/06/instalace-linux-mint-03/
, případně samozřejmě ještě další díly seriálu ...

A zde je alespoň něco o SSHD

Kód: Vybrat vše

https://www.alza.cz/hybridni-disky/18856437.htm?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=skl1_Komponenty_SEA_GEN_Disky+interni_[Komponenty]+SSHD+old_~97720951~#cud=1
Pokud si to dobře přečteš tak zjistíš, že SSHD je dělaný tak (ve většině případů), že do ssd části si ukládá jen často používaná data (o tom si disk rozhoduje sám) a používá ssd část k urychlování práce s diskem a systémem. Ty by jsi se správně neměl do SSD části jako uživatel vůbec dostat ...
Obrázek

Odpovědět