Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

Dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint obecně
Zpráva
Autor
hal_sk
Příspěvky: 55
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#1 Příspěvek od hal_sk » 24 říj 2020, 10:57

Ahojte,
Diskový oddiel, na ktorom je môj sekundárny Linux Mint je vo veľkosti 20 GB - čo bola odporúčaná disková veľkosť. Minimálna požiadavka je 15 GB, tak som si myslel, že pri 20 GB som za vodou. Chyba. V tomto oddiely a OS používam len pár jednoduchých apiek a to je všetko. Po asi 6 mesiacoch občasného používania, dáta na tomto oddiely nakysli do plnej kapacity oddielu. Teraz neviem, čo môžem a nemôžem vymazať a či som nútený rozkopať môj disk a ich partície a tým pádom reinštalovať nie len tento OS, ale aj ten hlavný, ktorý sa nachádza na iných oddieloch disku.
Poradili by ste mi čo môžem vymazať? Tu je zoznam najväčších priečinkov:
boot => 1 gb
home => 1.2 gb
lib => 3 gb (z toho flatpak 2.5 gb)
sys => 1.5 gb
usr => 5.5 gb (z toho lib 2.3 gb)
var => 3.1 gb
opt => 0.5 gb

Tá knihovňa flatpak má celkom dosť, čo sa stane keď ju vymažem? Teraz som v štádiu, že mi padajú apky, asi kvôli nedostatku miesta.
Linux Mint 20 MATE

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 1545
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#2 Příspěvek od Ventero1 » 24 říj 2020, 12:31

Zkus pro začátek pročíst toto vlákno:
https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic ... #msg571864
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
zeleno
Poradce Mintu
Příspěvky: 175
Registrován: 09 úno 2020, 09:04

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#3 Příspěvek od zeleno » 24 říj 2020, 14:03

Pozri si aj toto vlákno viewtopic.php?f=24&p=39464#p39464
Asi tam budeš mať staré jadrá, u mňa má boot 80 MB, príkazom uname -a pozri na akom jadre ideš a ostatné môžeš odstrániť. Tiež treba vymazať cache prehliadača, za pol roka sa tam nazbiera kopec súborov. Ak systém ako-tak funguje, doinštaluj si program bleachbit a v ňom prečisti ostatné. Ak ten flatpak nepoužívaš, tiež ho odinštaluj.

akojak
Poradce Mintu
Příspěvky: 207
Registrován: 01 dub 2020, 22:22

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#4 Příspěvek od akojak » 24 říj 2020, 14:11

hal_sk píše:
24 říj 2020, 10:57
Ahojte,
Diskový oddiel, na ktorom je môj sekundárny Linux Mint je vo veľkosti 20 GB - čo bola odporúčaná disková veľkosť. Minimálna požiadavka je 15 GB, tak som si myslel, že pri 20 GB som za vodou. Chyba. V tomto oddiely a OS používam len pár jednoduchých apiek a to je všetko. Po asi 6 mesiacoch občasného používania, dáta na tomto oddiely nakysli do plnej kapacity oddielu. Teraz neviem, čo môžem a nemôžem vymazať a či som nútený rozkopať môj disk a ich partície a tým pádom reinštalovať nie len tento OS, ale aj ten hlavný, ktorý sa nachádza na iných oddieloch disku.
Poradili by ste mi čo môžem vymazať? Tu je zoznam najväčších priečinkov:
boot => 1 gb
home => 1.2 gb
lib => 3 gb (z toho flatpak 2.5 gb)
sys => 1.5 gb
usr => 5.5 gb (z toho lib 2.3 gb)
var => 3.1 gb
opt => 0.5 gb

Tá knihovňa flatpak má celkom dosť, čo sa stane keď ju vymažem? Teraz som v štádiu, že mi padajú apky, asi kvôli nedostatku miesta.
Linux Mint 20 MATE
Pre porovnanie, kompletný systém - /,/home
boot => 56,1 MB
home => 119 GB
lib => 3.3 GB (z toho flatpak 0)
sys => 1.3 GB
usr => 5.1 GB
var => 0,321 GB
opt => 0,264 GB
001.png
(Dáta nerastú ani po rokoch používania)

U teba by malo byť home okolo 0 GB, a používaš flatpak, čo žerie miesto. Samozrejme odstráň staré linux-images čo sú ti k ničomu a žerú miesto......V Bleachbite odstrán lokalizácie - žráče miesta - okolo 1000 MB, ak si nechceš podržať všetky jazyky sveta :lol:

akojak
Poradce Mintu
Příspěvky: 207
Registrován: 01 dub 2020, 22:22

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#5 Příspěvek od akojak » 24 říj 2020, 17:29

Najrýchlejšie by bolo preinštalovať ten oddiel čerstvým systémom, odstrániť zbytočnosti a nezbierať a hromadiť nepoužívané programy potom je šanca že dostaneš svižný, rýchly systém.....

Uživatelský avatar
SuperUser
Poradce Mintu
Příspěvky: 154
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#6 Příspěvek od SuperUser » 24 říj 2020, 19:47

Tak hlavně ten /var je zbytečně veliký. Smazal bych tam logy a pročistil /var/cache a /var/tmp.
Pokud je primární systém Windows, tak by šel z Windows zmenšit systémový oddíl a pak v Linuxu v GParted roztáhnout oddíl s Linuxem.
Používáš UEFI, nebo Legacy?

Uživatelský avatar
SuperUser
Poradce Mintu
Příspěvky: 154
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#7 Příspěvek od SuperUser » 24 říj 2020, 19:50

akojak píše:
24 říj 2020, 17:29
Najrýchlejšie by bolo ...
Nesouhlasím. Nejrychlejší by bylo zmenšit primární OS a zvětšit sekundární OS.

hal_sk
Příspěvky: 55
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#8 Příspěvek od hal_sk » 24 říj 2020, 20:14

SuperUser píše:
24 říj 2020, 19:47
Tak hlavně ten /var je zbytečně veliký. Smazal bych tam logy a pročistil /var/cache a /var/tmp.
Pokud je primární systém Windows, tak by šel z Windows zmenšit systémový oddíl a pak v Linuxu v GParted roztáhnout oddíl s Linuxem.
Používáš UEFI, nebo Legacy?
Tie logy som zmazal už pred tým. Nestačilo to.
Primárny OS je ďalší Linux Mint, ktorý mám viac "zabordelovaný" a používam ho denne.
Myslím, že používam UEFI resp. oddiel s EFI.

Obrázek

hal_sk
Příspěvky: 55
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#9 Příspěvek od hal_sk » 24 říj 2020, 20:16

akojak píše:
24 říj 2020, 14:11
U teba by malo byť home okolo 0 GB, a používaš flatpak, čo žerie miesto. Samozrejme odstráň staré linux-images čo sú ti k ničomu a žerú miesto......V Bleachbite odstrán lokalizácie - žráče miesta - okolo 1000 MB, ak si nechceš podržať všetky jazyky sveta :lol:
Kde sú umiestnené Bleachbite a images Linuxu? Ak to nájdem, stačí to vymazať natvrdo cez file manager s právom roota?

hal_sk
Příspěvky: 55
Registrován: 25 kvě 2020, 17:50

Re: Málo miesta - Linux Mint sám nakysne

#10 Příspěvek od hal_sk » 24 říj 2020, 20:20

Viem, že raz som mal problémy s hromadením veľkých logov, kvôli nekompatibilnému hw, ale ten problém som odstránil. Aj tak som pre istotu znova premazal logy.
EDIT: Taktiež som povymazával staré kernely - v jednom z priečinkov som ich našiel, nechal som tam len najnovší a najstarší.

Odpovědět