[SOLVED]Mint vedle Win, ale na druhém disku

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
vlakant
Příspěvky: 7
Registrován: 16 lis 2020, 10:37

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

#21 Příspěvek od vlakant » 22 lis 2020, 10:49

V linuxech nejsem žádný odborník, ale kde je hdd a jak ho vytáhnout vím moc dobře :) ...
Plánuji, že vyzkouším obě varianty :D a pak tady napíšu co pro mě jako začátečníka bylo jednodnušší ...
Já mám veškerá osobní i pracovní data na serveru, takže ikdyž poškodím widle nic hrozného kromě asi 3 hodin nastavování se stát nemůže ...

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 627
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

#22 Příspěvek od alojz » 22 lis 2020, 11:15

...nerob varianty,jednoducho vytiahni druhy disk a hototo...a mas to vedla vody,občiansky povedané-v suchu...... :oops: :oops: :oops:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 1546
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

#23 Příspěvek od Ventero1 » 22 lis 2020, 11:22

Natürlig - sichr ist sichr ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 264
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

#24 Příspěvek od RadekD » 23 lis 2020, 06:50

Jistě, já taky nikoho nenutím, jen jsem popsal svoje zkušenosti. A to vyndání disku: u starších NB nebo stolních PC to není problém, ale třeba u nových (např. můj Swift) není disk normálně přístupný a musí se rozebrat celý NB pomocí miniaturního Torx šroubováčku, což je považováno za zásah do zařízení a ztráta záruky. Nehledě na to, že levnější NB nemají M2 disky, ale jakési "imitace" disků (v systému se to hlásí jako SD karta), zapájené přímo do MB - zkuste ho pak vyndat :shock:
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 10 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 10 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 1546
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

#25 Příspěvek od Ventero1 » 23 lis 2020, 16:31

Samozřejmě, že je třeba přihlédnout ke konstrukci stroje a možnostem uživatele - s tím naprosto souhlasím. Zde však uživatel psal, že v pohodě, tak proč to nepojistit ... :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

vlakant
Příspěvky: 7
Registrován: 16 lis 2020, 10:37

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

#26 Příspěvek od vlakant » 24 lis 2020, 06:55

Tak podávám hlášení po úspěšné instalaci LM.
V obou případech (s fyzickým odpojeným i zapojeným diskem s win) vše proběhlo bez problémů.
Během instalace jsem v podstatě vůbec nic neměnil, pouze jsem vytvořil oddíly / a /home a to bylo vše.
po instalaci automaticky najel grub s výběrem systému.
Nevím proč někdo psal, abych po instalaci dělal update-grub, ale asi kvůli toho abych si třeba mohl změnit pořadí systému při bootu.
Jinak to šlape i bez toho.
Všem moc děkuji za rady :)

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 627
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: [SOLVED]Mint vedle Win, ale na druhém disku

#27 Příspěvek od alojz » 24 lis 2020, 07:20

...a hototo... :roll: :roll: :roll:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 1546
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: [SOLVED]Mint vedle Win, ale na druhém disku

#28 Příspěvek od Ventero1 » 24 lis 2020, 11:46

Nevím proč někdo psal, abych po instalaci dělal update-grub, ale asi kvůli toho abych si třeba mohl změnit pořadí systému při bootu.
Jinak to šlape i bez toho.
Ano - když se dělají jakékoliv úpravy, tak je pak třeba grub updatovat.
Pokud se však instalovalo s odpojeným windiskem, tak Lin logicky nemůže v závěrečné fázi instalace winloader vidět (to instalátor provádí právě update-grub) - proto se po jeho připojení zpět potom prováděl update-grub, aby ho našel a zařadil na seznam. Jestli to mají dnešní verze ošetřeno nějak automaticky, to nevím - možné to asi je ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Odpovědět