No bootable device [vyřešeno]

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
User
Příspěvky: 4
Registrován: 24 úno 2016, 14:32

No bootable device [vyřešeno]

#1 Příspěvek od User » 01 črc 2016, 17:35

Koupil jsem Notebook Acer Extensa s Linuxem (Linpus). Vše na Intelu, i3, Intel Graphic karta 5500. Myslel jsem, že instalace Linux Mint 18 Mate bude za chvíli hotová, resp. byla. Během instalace jsem nastavil smazat původní operační systém a nahradit jej novým. Nečekal jsem další problémy. Ale po vyjmutí instalačního USB flash disku a následném restartu se mi objevuje pouze hláška s grafickým pozadím No bootable device. Nikdy před tím jsem ji na jiných počítačích neviděl. Na disku je Mint určitě nainstalován, zkoušel jsem přeinstalaci s Ubuntu Mate, pak znovu Mint. Mint jsem na jiných počítačích instaloval asi 6x (jsem laik). HP i Lenovo bez operačního systému naběhly bez problémů. Jinak na live distribuci vše běží.
Našel jsem video: https://www.youtube.com/watch?v=cVbUrzYD8PE a myslel jsem, že mám vyhráno.
Jenže v tom přepínání v BIOSU (nevím, zda je to správný název) mám některé položky nefunkční, tedy v Security se nemohu přepínat pomocí šipek, jak je uvedeno ve videu na youtube. Pomůže mi Boot Repair? Lze nainstalovat na USB s live distribucí Mintu?
Prosím o pomoc, jsem v zásadě začátečník. Děkuji všem.

laxlo

Re: No bootable device

#2 Příspěvek od laxlo » 01 črc 2016, 19:04

...boot repair pomoze...v BIOSE nenastavuj nic...nechaj UEFI aj secure boot...nechapem preco vzdy sa riesenia zacinaju s vrtanim do BIOSu...to neni pre bezneho pouzivatela...
...dalsie riesenie-vlozis instalacny medium,spustis,vyhladas alebo nainstalujes Gparted...skontrolujes kde mas nainstalovane grub...aj particie...sem to napises...
...POTOM POKRACUJEME...

Conder
Příspěvky: 2
Registrován: 01 črc 2016, 23:25

Re: No bootable device

#3 Příspěvek od Conder » 01 črc 2016, 23:34

Boot repair ti nepomoze. Sam mam Acer a na nich je s tymto problem. Postupuj takto:
1. Otvor BIOS - klavesa F2 pri starte
2. Chod na kartu Security a nastav Supervisior Password (zapamataj si ho)
3. Skontroluj ci je na karte Boot nastaveny UEFI a Secure Boot zapnuty (Enabled)
4. Vrat sa na kartu Security a vyber "Select an UEFI file as trusted for executing"
5. HDD0 -> ubuntu -> grubx64.efi
6. Zadaj nazov, napriklad LinuxMint a potvrd dvakrat enterom
7. Ak chces, Supervisior heslo mozes zrusit
8. Uloz nastavenia stlacenim F10 a vyber Yes
9. NTB sa restartuje a mal by nabootovat normalne

User
Příspěvky: 4
Registrován: 24 úno 2016, 14:32

Re: No bootable device

#4 Příspěvek od User » 02 črc 2016, 00:54

Děkuji za typy. Dle dřívější rady jsem zkusil Boot-Repair, který jsem instaloval do live distribuce na USB. Doporučené opravy proběhly. Systém pak naběhl způsobem popsaným níže. Následně jsem instaloval Boot-Repair do Mintu 18 Mate a znovu dal doporučeně opravit.
Pak jsem vygeneroval jsem tento zápis:
http://paste2.org/3PyDg5OH

Při startu systému se objeví modrá obrazovka, kde je napsáno něco ve smyslu něco o chybě bootování a abych vložil instalační medium. Když dám, aniž bych cokoliv vložil, "enter", objeví se černá obrazovka, kde už je napsán linux mint a dole je odpočítáván start. Pak systém normálně naběhne. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo nastavit systém tak, aby vše naběhlo automaticky. Notebook nebude můj, je to dar do rodiny.

Pokud budu zkoušet radu s heslem v Biosu, nemohu to nějak celé zablokovat? Tam se opravdu bojím něco dělat, kromě pořadí Bootování.
Děkuji.

User
Příspěvky: 4
Registrován: 24 úno 2016, 14:32

Re: No bootable device

#5 Příspěvek od User » 02 črc 2016, 01:26

Nakonec jsem sebral odvahu a postupoval dle návodu uživatele Conder.
Musím Vám moc poděkovat, šlo vše bezvadně, jen neumím zrušit heslo supervisora.
Notebook je OK.

Conder
Příspěvky: 2
Registrován: 01 črc 2016, 23:25

Re: No bootable device

#6 Příspěvek od Conder » 02 črc 2016, 15:12

Supervisior heslo zrusis tak, ze vyberes Set Supervisior password, napises sucasne heslo a tie dve zvysne policka pre nove heslo nechas prazdne. Potvrdis enterom a ulozis F10.

hank
Příspěvky: 106
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Re: No bootable device

#7 Příspěvek od hank » 28 zář 2020, 11:06

Chci s odstupem času poděkovat uživateli Conder za jeho stále fungující řešení a zároveň upozornit na odlišné chování LM 18.3 a LM 19.3 za jinak stejných podmínek. Mám stroj Acer Aspire E15 (zakoupený jako vhodný pro linux...). Byly na něm dva OS, LM 18.3 a Ubuntu (už si nepamatuju, které distro) a jako první se bez problémů spouštěl LM. Asi 2 roky notebook ležel nepoužitý a po jeho včerejším spuštění se objevila hláška z názvu tohoto vlákna. LM 19.3 se mi sice podařilo nainstalovat, ale spustit už ne, a to žádným ze způsobů uvedených na zdejším fóru. Nakonec jsem po provedení tohoto
viewtopic.php?f=15&t=2323&p=14887&hilit=bootable#p14878
Conderova postupu znovu nainstaloval LM 18.3 a PC bootuje bez chyby.

Otázka tedy zní, proč se LM 19.3 na stejném PC s UEFI chová jinak než 18.3.

Livan
Poradce Mintu
Příspěvky: 194
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: No bootable device [vyřešeno]

#8 Příspěvek od Livan » 28 zář 2020, 13:31

Niektoré UEFI sú nastavené tak, že vyžadujú tzv. autorizovať EFI súbor alebo GRUB pred tým, než sa môže použiť. Aj grub v LM19.3 by mal ísť autorizovať, potom by sa mal objaviť v Setupe UEFI a mal by ísť presunúť na prvé poradie bootovania. Funguje to tak, že v prvom kroku uefi súbor alebo grubx64.efi autorizuješ, v druhom kroku sa ti objaví medzi položkami na bootovanie, presunieš ho na prvé poradie a uložíš. Potom reštartuješ a už by malo nabootovať.

hank
Příspěvky: 106
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Re: No bootable device [vyřešeno]

#9 Příspěvek od hank » 29 zář 2020, 19:58

Livan: Autorizace je ta volba v setupu, kdy určím, který soubor s grubem je trusty? A když to teď mám nastaveno pro LN 18.3, tak po čisté instalaci 19.3 ji budu muset v setupu provést znovu? Bude si setup volbu nastavenou pro minulý OS pamatovat a použije ji i pro ten budoucí? Jenže tentýž postup jsem použil už při předchozím pokusu o instalaci LM 19.3 a nezafungoval...

A ještě jednu věc, kterou teď mám strach vyzkoušet, protože na tom NB potřebuju taky pracovat: Kdybych si teď, když vše funguje, přepnul setup z UEFI do legacy, co to udělá? Naběhne mi OS?

Odpovědět