Linux Mint 15 Cinnamon nedostatečná čeština [vyřešeno]

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
krpakr
Příspěvky: 35
Registrován: 30 dub 2013, 13:06

Linux Mint 15 Cinnamon nedostatečná čeština [vyřešeno]

#1 Příspěvek od krpakr » 06 čer 2013, 14:13

ahoj! v zimě jsem přešel z Windows 7 na Ubuntu,ale po objevení Linux Mintu jsem po prozkoumání neváhal s instalací,protože se mi Mint jevil jako přístupnější pro začátečníky (podobnost s Windows,nabídka start,panel dole,tlačítka v pravé horním rohu a pod). Co mě ale zaráží a asi bude bránit v používání je absence češtiny ve všech nastaveních systému.Jsem "Husákovo" :-) dítě a Ruština mi zde nepomůže.Nevíte zda se dá nějak čeština doinstalovat?

A ještě jedna otázka :
tlačítko WIFI na notebooku HP ProBook 4720s mi svítí jako vypnuto (oranžová),ale bezdrátové připojení funguje (nechápu) když povolím ovladač v DEVICE DRIVERS pro bezdrátový ovladač Broadcom 802.11 Linux STA tlačítko zmodrá,ale připojení nejde - nekompatibilita ovladače to chápu,ale nechápu proč to bez ovladače funguje? Co s tím? Nechat to být?
Děkuji za všechny rady !!!

admin

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#2 Příspěvek od admin » 06 čer 2013, 17:01

Vítej mezi námi. Takže, Nastavení systému > Languages. Po otevření se ti natáhne čeština. Následně klikni na Uplatnit v rámci celého systému a poté se odhlaš a přihlaš. Jen upozorňuji, že ještě není hotov kompletní překlad Cinnamonu 1.8.

Uživatelský avatar
KOLEGA
Poradce Mintu
Příspěvky: 365
Registrován: 01 lis 2012, 16:04
Bydliště: Nedaleko Mladé Boleslavi
Kontaktovat uživatele:

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#3 Příspěvek od KOLEGA » 06 čer 2013, 17:35

Překlad se opozdil, až dnes jsme přeložili poslední string, psal jsem Clemovi ať ho tam rychle hodí, chybu nese náš překladatelský tým. Během pár dní přijdou jazykové aktualizace.
Zažraný linuxový liberál
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?

krpakr
Příspěvky: 35
Registrován: 30 dub 2013, 13:06

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#4 Příspěvek od krpakr » 06 čer 2013, 17:49

satapouch píše:Vítej mezi námi. Takže, Nastavení systému > Languages. Po otevření se ti natáhne čeština. Následně klikni na Uplatnit v rámci celého systému a poté se odhlaš a přihlaš. Jen upozorňuji, že ještě není hotov kompletní překlad Cinnamonu 1.8.
To jsem si vydechl,protože mě Mint nadchl,jasně nejsem úplnej trotl co neblekne anglicky,ale někdy se trápím no......tohle jsem samozřejmě udělal a nepomohlo to.Počkám na překlad.Děkuji

Uživatelský avatar
KOLEGA
Poradce Mintu
Příspěvky: 365
Registrován: 01 lis 2012, 16:04
Bydliště: Nedaleko Mladé Boleslavi
Kontaktovat uživatele:

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#5 Příspěvek od KOLEGA » 10 čer 2013, 12:00

Takže informace od Clema, překlad bude přidán na konci června.
Zažraný linuxový liberál
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?

krpakr
Příspěvky: 35
Registrován: 30 dub 2013, 13:06

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#6 Příspěvek od krpakr » 10 čer 2013, 15:14

Výborně! Děkuji za info :P

Mojmec11
Příspěvky: 49
Registrován: 07 čer 2013, 23:22
Bydliště: Dačice či co :-)

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#7 Příspěvek od Mojmec11 » 12 čer 2013, 08:01

krpakr píše:ahoj! v zimě jsem přešel z Windows 7 na Ubuntu,ale po objevení Linux Mintu jsem po prozkoumání neváhal s instalací,protože se mi Mint jevil jako přístupnější pro začátečníky (podobnost s Windows,nabídka start,panel dole,tlačítka v pravé horním rohu a pod). Co mě ale zaráží a asi bude bránit v používání je absence češtiny ve všech nastaveních systému.Jsem "Husákovo" :-) dítě a Ruština mi zde nepomůže.Nevíte zda se dá nějak čeština doinstalovat?

A ještě jedna otázka :
tlačítko WIFI na notebooku HP ProBook 4720s mi svítí jako vypnuto (oranžová),ale bezdrátové připojení funguje (nechápu) když povolím ovladač v DEVICE DRIVERS pro bezdrátový ovladač Broadcom 802.11 Linux STA tlačítko zmodrá,ale připojení nejde - nekompatibilita ovladače to chápu,ale nechápu proč to bez ovladače funguje? Co s tím? Nechat to být?
Děkuji za všechny rady !!!
No teda!!
Já být taky husákovo dítě,taky windowsák,ale počítačový anglině ještě rozumím.S anglánem se nedomluvím,páč mu srozumitelně neodpovím,ale když na mě mluví pomalu a víckrát,tak pochopím.To samé je i s komplem,máš to napsané a můžeš to číst pořád dokola.Já začínal na engl.widlích a tam jsem se naučil a postupem času už ty tabulky klikám automaticky,ani to nečtu,což se občas vymstí :lol: kua kam se to instalovalo atd... :lol:
Ale k věci: mě třeba vadí toto: konkrétní příklad přehrávač videa:v systému má název videa,on sám taky něco vypisuje,ale když se na to zeptám linuxáků,tak on se ve skutečnosti jmenuje úplně jinak a já coby nováček v tom mám pěknej bo*del.Viz. moje hledání titulků.Jak pak mám něco najít ve složkách systému,když se v něm pořádně nevyznám a nejsem jasnovědec,abych věděl z čeho je ten program dělanej.
Když už počeštit,tak buď všecko,názvy programů i složek,ať je to stejný nebo aspoň v popiskách programů byl buď engl (origo název) nebo název shodnej s češtinou systému.
Ted jsem na to koukal,český název Videa,angl. Videos a ve skutečnosti je to Totem.
To v tom máte bo*del,co ???
A já taky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Já to sice zlehčuju,ale některé nováčky tohle může odradit.
Přirovnal bych to k situaci,kdy mi někdo půjčí telefon s Androidem,a že mu nejde tohle nebo tamto.Po chvilce klikání mu to nas*aně vracím se slovy:víš co? najdi si to v tom bo*delu sám,někde to tam je,ale netuším kde a nemám na to celej den.Ve svým PDA s widlema to najdu hned.My windovsáci,se musíme přeorientovávat na jinej systém systému.Někdy bych ten Mint nejradši smazal,ale říkám si,že tak blbej nejsem abych ho nepochopil,a až ho pochopím tak pak se uvidí.Ale kdy to bude to je ve hvězdách. :lol:

admin

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#8 Příspěvek od admin » 12 čer 2013, 14:41

Odpovím, jen krátce, např. systém souborů a řada dalších věcí je popsána na naší wiki... opravdu jí nepíšeme pro sebe přátelé.... je dobré si alespoň základy přelouskat, nikdo jiný to za vás neudělá........ Linux je totiž trochu o snaze sám na něco přijít, není to stádový systém. My pro nováčky děláme maximum, ale pokud si nepřečtou ani základy, tak není na čem stavět.

ulo
Poradce Mintu
Příspěvky: 481
Registrován: 31 říj 2012, 16:08

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#9 Příspěvek od ulo » 12 čer 2013, 21:20

satapouch píše:Odpovím, jen krátce, např. systém souborů a řada dalších věcí je popsána na naší wiki... opravdu jí nepíšeme pro sebe přátelé.... je dobré si alespoň základy přelouskat, nikdo jiný to za vás neudělá........ Linux je totiž trochu o snaze sám na něco přijít, není to stádový systém. My pro nováčky děláme maximum, ale pokud si nepřečtou ani základy, tak není na čem stavět.
S tímto naprosto souhlasím :-)
Každý jsme nějak začínali, ale taky každý jsme studovali návody a podle nich si systém ladili nebo "opravovali" a tím se vlastně učili. Já např. začal tím, že jsem si zakoupil a komplet přečetl tuto knihu (http://knihy.cpress.cz/pouzivame-linux.html), abych pochopil základy systému Linux a na tom dodnes stavím. Moje doporučení je tedy jasné - něco si nejdřív o svém "novém" systému nastudovat a až pak se ptát, když něčemu nerozumím, ale znát základy je prostě základ.
LinuxMint 17.3 KDE (64b) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 8 GB, ATI Radeon HD4350
LinuxMint 17.3 KDE (32b) - DELL Latitude D530

Uživatelský avatar
KOLEGA
Poradce Mintu
Příspěvky: 365
Registrován: 01 lis 2012, 16:04
Bydliště: Nedaleko Mladé Boleslavi
Kontaktovat uživatele:

Re: nedostatečná čeština v LinuxMint 15 cinnamon

#10 Příspěvek od KOLEGA » 12 čer 2013, 21:53

Windows také by nebyl masový, kdyby na něm děti nedatlily od 5 (a dříve), Linux kdyby byl taky takhle brzo...
Zažraný linuxový liberál
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?

Odpovědět