Acer aspire3

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 244
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Acer aspire3

#1 Příspěvek od alojz » 15 úno 2018, 16:24

kupil som na odporucanie aceru aspire3,s endless os...endless uz tam neni,ani inu linuxovu distr. tam neviem dostat...secure boot vypnute...instalacia pri grube sa len opakuje,a dalej nejde...http://laxlo.rajce.idnes.cz/acer_aspire/
...dakujem za rady...
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Acer aspire3

#2 Příspěvek od menom » 15 úno 2018, 18:25

alojz píše:
15 úno 2018, 16:24
kupil som na odporucanie aceru aspire3,s endless os...endless uz tam neni,ani inu linuxovu distr. tam neviem dostat...secure boot vypnute...instalacia pri grube sa len opakuje,a dalej nejde...http://laxlo.rajce.idnes.cz/acer_aspire/
...dakujem za rady...
.

Kukni sem do odkazu prispevok 26 co pise Vendi:
viewtopic.php?f=15&t=2131&p=14031&hilit ... ted#p14031

.

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 244
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Acer aspire3

#3 Příspěvek od alojz » 15 úno 2018, 20:09

...len ja tam mam len usb...bios mi hdd nevidi,a pokial tam neni usb ani do biosu nedostanem...
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 412
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Acer aspire3

#4 Příspěvek od vxmery » 15 úno 2018, 20:29

Najprv musíš v BIOSe v položke "Security" vliezť do "Set Supervisor Password" (Enterom) a zadať heslo. Potom sa ti sprístupnia voľby v položke "Boot" a budeš pokračovať ako ti písal menom.
Linux Mint 19.2 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1838
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Acer aspire3

#5 Příspěvek od juhele2014 » 15 úno 2018, 20:36

Bios hardisk vidí (ST 1000LM035-1RK172). Otázkou je, jaký mint instaluješ?

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 244
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Acer aspire3

#6 Příspěvek od alojz » 15 úno 2018, 21:33

hdd neni medzi volby...heslovanie biosu som uz urobil...instalujem 18.3 mate-chcem instalovat-
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Acer aspire3

#7 Příspěvek od menom » 16 úno 2018, 01:37

.

V BIOS-UEFI na karte Security je na jednom obrazku Secure Boot Mode : Standard
A na inom obrazku Secure Boot Mode : Custom
Vidno ze si s tym laboroval.
Asi bude nutne vyskusat viac moznosti v duchu toho navodu - urobit GRUB doveryhodny pre spustenie.
A mozno bude treba vypnut TPM ...
A mozno bude treba zapnut Secure boot pre LM 18.3 ...
Vyskusat to moze len ten kto to ma v rukach.

.

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 412
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Acer aspire3

#8 Příspěvek od vxmery » 16 úno 2018, 08:35

heslovanie biosu som uz urobil
Kto ti tu radil heslovať Bios?
instalujem 18.3 mate-chcem instalovat
Tak inštaluješ alebo chceš inštalovať? Ak nebudeš riadne odpisovať čo vlastne robíš, je to strata času pre všetkých
Linux Mint 19.2 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 244
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Acer aspire3

#9 Příspěvek od alojz » 16 úno 2018, 14:56

heslovanie bios-bez toho som nevedel secure boot vypnut......
laboroval-erase all secure boot-reset......vtedy sa zmenil...
instalujem-ale sa nenainstaluje...podla obrazku na grube sekne,dookola robi to iste...
aktualny stav-neviem vstupit do biosu...
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Acer aspire3

#10 Příspěvek od menom » 16 úno 2018, 16:18

alojz píše:
16 úno 2018, 14:56
heslovanie bios-bez toho som nevedel secure boot vypnut......
laboroval-erase all secure boot-reset......vtedy sa zmenil...
instalujem-ale sa nenainstaluje...podla obrazku na grube sekne,dookola robi to iste...
aktualny stav-neviem vstupit do biosu...
Hovoris ze ten navod v tomto pripade nefunguje.

Na tvojom mieste by som vratil vsetky nastavenia BIOS-UEFI do zakladu ako po kupe.
Potom by som vyskusal co napisal Conder v prispevku 4 :
viewtopic.php?f=15&t=2323&p=14878&hilit ... ted#p14878

.

Odpovědět