Acer aspire3

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 155
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Acer aspire3

#1 Příspěvek od alojz » 15 úno 2018, 16:24

kupil som na odporucanie aceru aspire3,s endless os...endless uz tam neni,ani inu linuxovu distr. tam neviem dostat...secure boot vypnute...instalacia pri grube sa len opakuje,a dalej nejde...http://laxlo.rajce.idnes.cz/acer_aspire/
...dakujem za rady...

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1575
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Acer aspire3

#2 Příspěvek od menom » 15 úno 2018, 18:25

alojz píše:
15 úno 2018, 16:24
kupil som na odporucanie aceru aspire3,s endless os...endless uz tam neni,ani inu linuxovu distr. tam neviem dostat...secure boot vypnute...instalacia pri grube sa len opakuje,a dalej nejde...http://laxlo.rajce.idnes.cz/acer_aspire/
...dakujem za rady...
.

Kukni sem do odkazu prispevok 26 co pise Vendi:
viewtopic.php?f=15&t=2131&p=14031&hilit ... ted#p14031

.

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 155
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Acer aspire3

#3 Příspěvek od alojz » 15 úno 2018, 20:09

...len ja tam mam len usb...bios mi hdd nevidi,a pokial tam neni usb ani do biosu nedostanem...

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 395
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Acer aspire3

#4 Příspěvek od vxmery » 15 úno 2018, 20:29

Najprv musíš v BIOSe v položke "Security" vliezť do "Set Supervisor Password" (Enterom) a zadať heslo. Potom sa ti sprístupnia voľby v položke "Boot" a budeš pokračovať ako ti písal menom.
Linux Mint 19.1 Cinnamon 64b / Xubuntu 18.04 32b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1701
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Acer aspire3

#5 Příspěvek od juhele2014 » 15 úno 2018, 20:36

Bios hardisk vidí (ST 1000LM035-1RK172). Otázkou je, jaký mint instaluješ?

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 155
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Acer aspire3

#6 Příspěvek od alojz » 15 úno 2018, 21:33

hdd neni medzi volby...heslovanie biosu som uz urobil...instalujem 18.3 mate-chcem instalovat-

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1575
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Acer aspire3

#7 Příspěvek od menom » 16 úno 2018, 01:37

.

V BIOS-UEFI na karte Security je na jednom obrazku Secure Boot Mode : Standard
A na inom obrazku Secure Boot Mode : Custom
Vidno ze si s tym laboroval.
Asi bude nutne vyskusat viac moznosti v duchu toho navodu - urobit GRUB doveryhodny pre spustenie.
A mozno bude treba vypnut TPM ...
A mozno bude treba zapnut Secure boot pre LM 18.3 ...
Vyskusat to moze len ten kto to ma v rukach.

.

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 395
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Acer aspire3

#8 Příspěvek od vxmery » 16 úno 2018, 08:35

heslovanie biosu som uz urobil
Kto ti tu radil heslovať Bios?
instalujem 18.3 mate-chcem instalovat
Tak inštaluješ alebo chceš inštalovať? Ak nebudeš riadne odpisovať čo vlastne robíš, je to strata času pre všetkých
Linux Mint 19.1 Cinnamon 64b / Xubuntu 18.04 32b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 155
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Acer aspire3

#9 Příspěvek od alojz » 16 úno 2018, 14:56

heslovanie bios-bez toho som nevedel secure boot vypnut......
laboroval-erase all secure boot-reset......vtedy sa zmenil...
instalujem-ale sa nenainstaluje...podla obrazku na grube sekne,dookola robi to iste...
aktualny stav-neviem vstupit do biosu...

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1575
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Acer aspire3

#10 Příspěvek od menom » 16 úno 2018, 16:18

alojz píše:
16 úno 2018, 14:56
heslovanie bios-bez toho som nevedel secure boot vypnut......
laboroval-erase all secure boot-reset......vtedy sa zmenil...
instalujem-ale sa nenainstaluje...podla obrazku na grube sekne,dookola robi to iste...
aktualny stav-neviem vstupit do biosu...
Hovoris ze ten navod v tomto pripade nefunguje.

Na tvojom mieste by som vratil vsetky nastavenia BIOS-UEFI do zakladu ako po kupe.
Potom by som vyskusal co napisal Conder v prispevku 4 :
viewtopic.php?f=15&t=2323&p=14878&hilit ... ted#p14878

.

Odpovědět