Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
mpca86
Příspěvky: 7
Registrován: 25 led 2019, 08:44

Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#1 Příspěvek od mpca86 » 25 led 2019, 08:55

Ahojte, mám takúto otázku má zmysel oddeliť /home na HDD disk a zvyšok nechať na SSD disku?
Swap oddiel nemám ani dualboot... len čisto Mint 19.1..
Je to takéto železo: https://www.refurbished.sk/sk/refurbish ... sff-187837
Niečo som si pračítal tu https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/ssd.html no som zvedavý čo radíte vy ;)

Ďakujem

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1079
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#2 Příspěvek od kamowski » 25 led 2019, 18:54


Livan
Příspěvky: 114
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#3 Příspěvek od Livan » 25 led 2019, 19:12

Ja by som na tom SSD vytvoril dve partície, cca 12 GB, kde by som pripojil swap a zvyšok by som nechal na /. Na HDD by som pripojil /home. Rýchle SSD na systém a swap, pomalé HDD na dáta.

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 745
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#4 Příspěvek od Ventero1 » 26 led 2019, 13:09

Dost jsem o tomhle rozdělení již v minulosti přemýšlel. Opravte mě jestli se mýlím, ale došel jsem k závěru, že když stejně všechny aplikace mají profily v /Home , kteréžto často čítají více načítaných údajů, než samotné jádro aplikace na SSD, tak z toho usuzuji, že se tím to cca 4-násobné zrychlení načtení zase na půlku zpomalí a už to takový terno nebude. Chci-li svižnost, tak prostě koupím ssd nejméně 240GB (kvůli životnosti) - osobně preferuji byť o dost pomalejší v zápisu, ale trvanlivější MLC - a všechno rupnu tam. Vedle pak bude HDD (interní, externí - fuk), kam budu pravidelně ukládat zálohu. V případě tom, že se bude pracovat s klíčovými a důležitými věcmi např. kvůli práci, tak zálohu řeším pomocí nějaké aplikace automaticky a nebo rovnou vše ukládám dvojmo - ono to až takové zdržení není. Mám-li NTB jentak na cestovní užitkový PC a nehrozí mi, že přijdu o něco důležitého, tak tam koupím nejlevnější MLC 120 a neřeším už nic.

PS: Na ten datový HDD bych hned ze začátku udělal zálohu optimalizovaného a kustomizovaného OS (dd, clonezilla) a mám tak jistotu rychlého návratu v případě odchodu SSD do Křemíkového nebe, který je vždy náhlý a nevratný na rozdíl od plotňáků.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

mpca86
Příspěvky: 7
Registrován: 25 led 2019, 08:44

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#5 Příspěvek od mpca86 » 27 led 2019, 14:49

Popravde chcel som skôr nejako rozdeliť /home keďže .config a spústa ďalších je práve v /home... Skôr to vidím tak že urobím na HDD priečinok /home kde budú priečinky s multimédiami a downloads.. timemachine som odinstaloval lebo robil mi zálohu na SSD 😁 chcem mu trochou predĺžiť životnosť takže zatiaľ bez zálohy.
A swap particiu robiť pri 8GB RAM? Chystám sa aj tak upgrade na 16 takže potom to už nebude mať nejaký efekt...

Ďakujem za cenné názory.

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3032
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#6 Příspěvek od redhawk » 27 led 2019, 21:46

mpca86 píše:
27 led 2019, 14:49
Popravde chcel som skôr nejako rozdeliť /home keďže .config a spústa ďalších je práve v /home... Skôr to vidím tak že urobím na HDD priečinok /home kde budú priečinky s multimédiami a downloads.. timemachine som odinstaloval lebo robil mi zálohu na SSD 😁 chcem mu trochou predĺžiť životnosť takže zatiaľ bez zálohy.
A swap particiu robiť pri 8GB RAM? Chystám sa aj tak upgrade na 16 takže potom to už nebude mať nejaký efekt...

Ďakujem za cenné názory.
na ssd nechat / a /home (home uklada configuracie) pre rychlejsiu pracu, swap dat na HDD (pri 8GB by som osobne upravil swappiness na 1 a pokial sa neuspava dal swap na 2GB)
Ventero1 píše:
26 led 2019, 13:09
došel jsem k závěru, že když stejně všechny aplikace mají profily v /Home , kteréžto často čítají více načítaných údajů, než samotné jádro aplikace na SSD, tak z toho usuzuji, že se tím to cca 4-násobné zrychlení načtení zase na půlku zpomalí a už to takový terno nebude.

Chci-li svižnost, tak prostě koupím ssd nejméně 240GB (kvůli životnosti) - osobně preferuji byť o dost pomalejší v zápisu, ale trvanlivější MLC - a všechno rupnu tam.
Vedle pak bude HDD (interní, externí - fuk), kam budu pravidelně ukládat zálohu. V případě tom, že se bude pracovat s klíčovými a důležitými věcmi např. kvůli práci, tak zálohu řeším pomocí nějaké aplikace automaticky a nebo rovnou vše ukládám dvojmo - ono to až takové zdržení není. Mám-li NTB jentak na cestovní užitkový PC a nehrozí mi, že přijdu o něco důležitého, tak tam koupím nejlevnější MLC 120 a neřeším už nic.
v podstate spravne.
u mna na prac desktope (graficka stanica s Ryzen R5 2600, 32GB ram, 240GB SSD, 2TB hdd 7200rpm)
240GB SSD - jedna particia, 2TB HDD 16GB swap, 1x 1TB pracovna particia, 1x 690GB odkladaci na triedenie plus docasne zalohy a 1x200GB zalohy synchronizacia s NAS particia , vsetky particie ext4
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

mpca86
Příspěvky: 7
Registrován: 25 led 2019, 08:44

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#7 Příspěvek od mpca86 » 29 led 2019, 08:55

Skúste ma pls nakopnúť správnym smerom na čo som zabudol keď nemám oprávnenia správcu aby som mohol pristupovať ku "skladu"...
Viď: https://photos.app.goo.gl/qfxD5pPrPm9T7R5PA

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1079
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#8 Příspěvek od kamowski » 29 led 2019, 09:21

pri inštalácii si vytvoril "/" aj "/home" a tým, že si zadal tvoje meno aj "/home/tvojemeno"
sklad musíš pripojiť do /home/tvojemeno/sklad
neviem, či to mpca86 je tvoje meno
alebo klik pravým na sklad a ako správca upraviť prístup
alebo cez terminál:
http://www.abclinuxu.cz/blog/bee_free/2 ... oveho-typu
...
edit: ešte ma napadlo, že nepíšeš, aký prístup nemáš
ak je to mpca86 tvoje meno, tak by si ho mal mať, tzn. musíš vedieť čítať, písať, mazať, ...
ak tam ale boli nejaké súbory s iným vlastníkom, tzn. si nevytváral čistý sklad, tak potom to musíš zmeniť ako správca

Livan
Příspěvky: 114
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#9 Příspěvek od Livan » 29 led 2019, 09:29

mpca86 píše:
27 led 2019, 14:49
Popravde chcel som skôr nejako rozdeliť /home keďže .config a spústa ďalších je práve v /home... Skôr to vidím tak že urobím na HDD priečinok /home kde budú priečinky s multimédiami a downloads.. timemachine som odinstaloval lebo robil mi zálohu na SSD 😁 chcem mu trochou predĺžiť životnosť takže zatiaľ bez zálohy.
A swap particiu robiť pri 8GB RAM? Chystám sa aj tak upgrade na 16 takže potom to už nebude mať nejaký efekt...

Ďakujem za cenné názory.
Je pravda, že pri 8GB RAM sa systém dostane k swapovaniu málokedy, avšak sú niektoré programy, ktoré môžu prítomnosť swap vyžadovať alebo hybernácia a preto swap vytváram pre istotu, čo keby. Tým, že sa swap používa výnimočne, nevadí, že je na SSD. Naopak, v prípade, že by naozaj začal swapovať, je dobre, že je swap na rýchlom disku, nebudem na zápis musieť čakať tak dlho, ako v prípade HDD. Pre dobrú súčinnosť veľkej RAM a swapu odporúčam ešte swappiness nastaviť na 10, to znamená, že swapovať začne až ked bude volné iba 10% RAM.

mpca86
Příspěvky: 7
Registrován: 25 led 2019, 08:44

Re: Inštalácia na dva pevné disky SSD+HDD

#10 Příspěvek od mpca86 » 29 led 2019, 16:41

Problém bol asi to že som HDD formátoval od live distro v gparted.. .Kedže bol prázdny som ho naformátoval znovu ale už v nainštal. systéme..
Už si len zvyknúť že budú tieto priečinky o úroveň nižšie.. :)

Najprv som si myslel že 19.1 nepotrebuje swap kedže po inštalácii nebol tento oddiel vytvorený no 19+ už nemá partíciu ale len swap file

Obrázek

Ale aj tak som urobil na HDD partíciu lebo veď "keby niečo".. Vďaka páni všetko funguje po tejto stránke ako má...

Odpovědět