Rozdelenie HDD pri pri Triple Boot

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
blackie1968
Příspěvky: 34
Registrován: 10 úno 2018, 20:45

Re: Rozdelenie HDD pri pri Triple Boot

#11 Příspěvek od blackie1968 » 13 dub 2019, 07:34

munu píše:
12 dub 2019, 23:03
Rozdelenie je jednoduché. ...
Takže ako prvé vytvorím swap a zbytok disku dám extended. Potom v tomto rozšírenom vytvorím /root pre každé linux distro a v každom /root vytvorím /home? A to čo ostane asi dev/sdb9 (vychádzam z 3 linux distro) budú data? A s tou zmenou vlastníka to ako presne myslíš?

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 676
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Rozdelenie HDD pri pri Triple Boot

#12 Příspěvek od Ventero1 » 13 dub 2019, 07:57

Ma to nejakou vyraznejsi vyhodu mit swap na zacatku?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

munu
Poradce Mintu
Příspěvky: 325
Registrován: 17 pro 2014, 02:24

Re: Rozdelenie HDD pri pri Triple Boot

#13 Příspěvek od munu » 13 dub 2019, 08:43

Má tam byť svoje meno, skupina. Jedno meno. V príkaze ls -l vidno.

munu
Poradce Mintu
Příspěvky: 325
Registrován: 17 pro 2014, 02:24

Re: Rozdelenie HDD pri pri Triple Boot

#14 Příspěvek od munu » 13 dub 2019, 08:46

Ventero1 píše:
13 dub 2019, 07:57
Ma to nejakou vyraznejsi vyhodu mit swap na zacatku?
Swap sa nemení. Ostatné môžeš ľahko kedykoľvek meniť.

munu
Poradce Mintu
Příspěvky: 325
Registrován: 17 pro 2014, 02:24

Re: Rozdelenie HDD pri pri Triple Boot

#15 Příspěvek od munu » 13 dub 2019, 08:55

blackie1968 píše:
13 dub 2019, 07:34
munu píše:
12 dub 2019, 23:03
Rozdelenie je jednoduché. ...
Takže ako prvé vytvorím swap a zbytok disku dám extended. Potom v tomto rozšírenom vytvorím /root pre každé linux distro a v každom /root vytvorím /home? A to čo ostane asi dev/sdb9 (vychádzam z 3 linux distro) budú data? A s tou zmenou vlastníka to ako presne myslíš?
Pri inštalácii priradíš / kam potrebuješ. To je všetko.
Nejaké ťaháky nájdeš aj tu https://www.linux-mint-czech.cz/2013/05 ... inux-mint/
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=8932

ok1ufc
Příspěvky: 14
Registrován: 14 úno 2019, 16:44

Re: Rozdelenie HDD pri pri Triple Boot

#16 Příspěvek od ok1ufc » 13 dub 2019, 16:44

Zdravím všechny na fóru. Přiznávám, že jsem o dělení disku příliš nepřemýšlel. Často jsem měl na notebooku mnoho operačních systémů. Příklad jednoho dělení: http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/s ... aky_FS.htm
Vycházím ze skutečností:
1. Vždy mi stačil jeden společný swap oddíl.
2. Linuxy mohou být v logickém oddílu.
3. Windows vyžadovaly primární oddíl.
4. Windows 10 lze v pohodě nainstalovat do jediného oddílu, mnohokrát jsem vyzkoušel: http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/W10_vedle/W10.htm

5. Vždy jsem si nechával jeden malý oddíl jako "digitální pískoviště" na zkoušení instalací a chování různých distribucí Linuxu.
6. Windows nezjišťují další operační systémy, Grub ano. Windows 10 lze spolehlivě zavádět z Grub zavaděče.
7. Clonezilla umí kopírovat např. Win XP do primárního oddílu, Grub umí takový systém najít.
8. Oprava zavádění je popsána např. tady: https://linuxmint-installation-guide.re ... iboot.html, ale obvykle lze bootování opravit i vidlácky, např. instalací LM do "digitálního pískoviště" na disku.
9. Jednou jsem si tak rozvrtal HDD tak, že nešlo nic instalovat z USB klíčenky. Ani v takovém případě jsem o data nepřišel. HDD jsem vyndal, dal do USB-SATA adapteru, vymazal jsem jeden oddíl (digi pískoviště) a udělal tam nový oddíl. Vše pod Windows, programem Ease US partition master. Musel jsem, GParted odmítal konat a detailně ho neznám, abych uměl opravit MBR část. Ease US jsem nechal rovněž opravit MBR. Následně šlo instalovat Linux a Grub opět našel všechny OS a nastavil zavádění.

Takže, já osobně se rozhoduji, zda na notebooku budu mít Windows. Na novějších noteboocích mám. Nechávám pro ně primární partition (oddíl). Nechávám jednu malou partition na digitální pískoviště. Nemám žádný názor na souborový systém oddílu se sdílenými daty. Vyzkoušel jsem různé, kvůli Windows používám ntfs.

Odpovědět