Přeplněný disk

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Přeplněný disk

#11 Příspěvek od menom » 22 čer 2019, 22:27

.

A co 4-ta moznost kontrola integrity media ?
Problém jsem tehdy nakonec nevyřešil a koupil jsem si z osdisc.com novou perzistentní live flashku s Linuxem Mint 19 (předtím jsem měl tutéž, pouze s Linuxem Mint 18).
Perzistentni fleska, mozno pripojit na iny PC a premazat tu oblast "perzistentni"

Ak nepomoze, tak asi kontaktovat predajcu a reklamovat, pripadne zjistit cez jaky program bola vytvorena ta perzistence

No flesky po case mozu skapat, hlavne ak su predcasne vyndane z usb portu

.

cucumis-melo
Příspěvky: 17
Registrován: 15 lis 2017, 21:23

Re: Přeplněný disk

#12 Příspěvek od cucumis-melo » 23 čer 2019, 07:16

Podle kontroly integrity média je vše v pořádku kromě pěti souborů. Flashku jsem nikdy předčasně nevyndaval, na to jsem si dával pozor.

Bohužel to promazání není tak snadné, protože když se na tu flashku dívám přes Windows, tak vidím jen zabalené archivy, a když se na ni dívám přes jiný Linux, tak nemám dost práv k mazání. Ale stejně bych nevěděl, co mazat, podle mě tam žádný zjevný balast není, musel by se nějak spustit ten systém (alespoň terminál) a použít BleachBit.

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Přeplněný disk

#13 Příspěvek od menom » 23 čer 2019, 13:49

.

Persistentna fleska obvykle ma samostatny subor kam je mozno zapisovat data.
Oddelene od suborov operacneho systemu.

Otazka je, kde je tych 5 vadnych suborov.

V dalsom linuxe by si mohol pripojit flesku a dat sem vypis z terminalu:

Kód: Vybrat vše

lsblk
.

cucumis-melo
Příspěvky: 17
Registrován: 15 lis 2017, 21:23

Re: Přeplněný disk

#14 Příspěvek od cucumis-melo » 24 čer 2019, 01:15

Kód: Vybrat vše

tester@tester-VirtualBox ~ $ lsblk
NAME         MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda            8:0    1   7,5G  0 disk 
└─sda1         8:1    1   7,5G  0 part /
sdb            8:16   1  29,9G  0 disk 
├─sdb1         8:17   1     8G  0 part /media/tester/UUI
└─sdb2         8:18   1  21,9G  0 part /media/tester/home-rw
mmcblk0rpmb  179:24   0     4M  0 disk 
mmcblk0boot0 179:8    0     4M  1 disk 
mmcblk0boot1 179:16   0     4M  1 disk 
mmcblk0      179:0    0  29,1G  0 disk 
├─mmcblk0p1  179:1    0   450M  0 part 
├─mmcblk0p2  179:2    0   100M  0 part 
├─mmcblk0p3  179:3    0    16M  0 part 
├─mmcblk0p4  179:4    0  28,3G  0 part /media/tester/89D9EEC4D9EE814D
└─mmcblk0p5  179:5    0 288,5M  0 part /media/tester/Nový svazek
tester@tester-VirtualBox ~ $ 
Předpokládám, že sda je ten náhradní Linux, na kterém jsem tento výpis pořídil, a sdb je ten poškozený Linux, z toho UUI je vlastní systém a home-rw je vyhrazeno pro uživatelská data (tam jsem nikdy nic úmyslně neukládal).

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Přeplněný disk

#15 Příspěvek od menom » 24 čer 2019, 16:37

cucumis-melo píše:
24 čer 2019, 01:15

Kód: Vybrat vše

tester@tester-VirtualBox ~ $ lsblk
NAME         MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda            8:0    1   7,5G  0 disk 
└─sda1         8:1    1   7,5G  0 part /
sdb            8:16   1  29,9G  0 disk 
├─sdb1         8:17   1     8G  0 part /media/tester/UUI
└─sdb2         8:18   1  21,9G  0 part [code]/media/tester/home-rw
mmcblk0rpmb 179:24 0 4M 0 disk
mmcblk0boot0 179:8 0 4M 1 disk
mmcblk0boot1 179:16 0 4M 1 disk
mmcblk0 179:0 0 29,1G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 450M 0 part
├─mmcblk0p2 179:2 0 100M 0 part
├─mmcblk0p3 179:3 0 16M 0 part
├─mmcblk0p4 179:4 0 28,3G 0 part /media/tester/89D9EEC4D9EE814D
└─mmcblk0p5 179:5 0 288,5M 0 part /media/tester/Nový svazek
tester@tester-VirtualBox ~ $ [/code]

Předpokládám, že sda je ten náhradní Linux, na kterém jsem tento výpis pořídil, a sdb je ten poškozený Linux, z toho UUI je vlastní systém a home-rw je vyhrazeno pro uživatelská data (tam jsem nikdy nic úmyslně neukládal).
.

U mna je to podobne, akurat to je na 1 oddile subor na data s nazvom casper-rw
Zrejme to zavisi od programu v ktorom bola ta perzistencia vytvorena.

No ak je pripojeny oddil len na citanie (ze nejde zapisovat, mazat) v /media/tester/home-rw
tak by malo stacit zadat do terminalu:

1- odpojit oddil:

Kód: Vybrat vše

sudo umount /media/tester/home-rw
2- pripojit aj na zapis:

Kód: Vybrat vše

sudo mount -o remount,rw /media/tester/home-rw
Potom vyskusat.

.

cucumis-melo
Příspěvky: 17
Registrován: 15 lis 2017, 21:23

Re: Přeplněný disk

#16 Příspěvek od cucumis-melo » 24 čer 2019, 17:40

Nefunguje to.

Kód: Vybrat vše

tester@tester-VirtualBox ~ $ sudo umount /media/tester/home-rw
[sudo] heslo pro tester: 
tester@tester-VirtualBox ~ $ sudo mount -o remount,rw /media/tester/home-rw
mount: mount point /media/tester/home-rw does not exist
tester@tester-VirtualBox ~ $ 

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Přeplněný disk

#17 Příspěvek od menom » 24 čer 2019, 18:41

.

Sorry ma to byt takto:

Kód: Vybrat vše

sudo umount /dev/sdb2

Kód: Vybrat vše

sudo mount -o rw /dev/sdb2 /mnt
Potom nastartujes nejakeho Spravcu suborov s opravnenim roota, napriklad ja mam Thunar,
tak zadam v terminali:

Kód: Vybrat vše

sudo thunar
Ty zadaj toho svojho so sudo
ma sa objavit okno spravcu suborov,
Tam sa preklikas do /mnt

Ked zmazes / upravis co chces, tak zavri okno spravcu suborov

Nakonec odpojit z /mnt

Kód: Vybrat vše

sudo umount /dev/sdb2
.

cucumis-melo
Příspěvky: 17
Registrován: 15 lis 2017, 21:23

Re: Přeplněný disk

#18 Příspěvek od cucumis-melo » 24 čer 2019, 20:09

Díky, funguje to. Tak ještě prosím o radu, co bych mohl smazat. Nemám tam žádná uživatelská data ani zjevný balast a ještě pár minut před pádem jsem ten systém projížděl BleachBitem.

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Přeplněný disk

#19 Příspěvek od menom » 24 čer 2019, 20:40

cucumis-melo píše:
24 čer 2019, 20:09
Díky, funguje to. Tak ještě prosím o radu, co bych mohl smazat. Nemám tam žádná uživatelská data ani zjevný balast a ještě pár minut před pádem jsem ten systém projížděl BleachBitem.
.

Keby si vedel, kde je tych 5 vadnych suborov, tak tie zmazat.
Ak su neni na tomto oddile, tak nic.

Na tom obrazku vidno, ze to zastane na GRUBe

Toto co robis by som ukoncil a cez Bootrepair vyskusal obnovit GRUB na flesce.

Bootrepair neni nutne instalovat:
(Boot Repair lze také použít z live CD/DVD nebo USB flash disku)

Kukni sem:
https://www.linux-mint-czech.cz/2014/10 ... nux-mintu/

Na druhom obrazku je Pokrocile volby
tam Umistit GRUB do

A v tvojom pripade by som zvolil tu flesku sdb

.

Odpovědět