Distra nenabootují

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1079
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Distra nenabootují

#21 Příspěvek od Ventero1 » 05 pro 2019, 17:12

Ještě je tady ta varianta s podělaným grubem - verze objevyvší se někde od Ubu 17.10 či 18.04 měla hlášené bugy. Takhle od stolu je to těžké, když to člověk nemá před očima - zkus se s někým zkušeným domluvit, ať se na to mrkne.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Sigil
Příspěvky: 22
Registrován: 09 úno 2018, 12:05

Re: Distra nenabootují

#22 Příspěvek od Sigil » 06 úno 2020, 12:18

Aho, po čase. Jedu teď na OS Tumblee, celkem spokojeně ale u Mintu KDE se nastavovalo lépe a hlavně vše co jedinec potřebuje. Jasně, zkouším i jiní KDE distra ve Virtualboxu. Vše oka ale po čisté instalaci nenabootuje ani ň.
TAbulky GPT mi nabídne jen Gparted. MBR nic a a ten parted co patri pod Kde nabídne jen Dos...
Vím, je zde forum mint ale také nejlepší radiči.
Ještě napíši proč mi dokonale mesedí OS Tumble. Hafo extra povolování pro aplikace i kdy jsem ve skupině root. Občas se mi zdá že lehce zacukávají filmy. No a ultrakakající problém je že při upgradu na vyšší Tumblee to vyhodí grub, nejde boot. Náprava naní těžká naopak ale naštve střeva s následkem.

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2080
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Distra nenabootují

#23 Příspěvek od juhele2014 » 06 úno 2020, 17:33

Tady https://distrowatch.com/ jsem hledal OS Tumblee, ale nic tam není. Kde si to stáhnul?

V terminálu zkus inxi -F a zkopíruj to sem.

Uživatelský avatar
zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 338
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Distra nenabootují

#24 Příspěvek od zeleno110 » 06 úno 2020, 17:45


juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2080
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Distra nenabootují

#25 Příspěvek od juhele2014 » 06 úno 2020, 18:55

OK, už to sosám ... 8-)

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2080
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Distra nenabootují

#26 Příspěvek od juhele2014 » 06 úno 2020, 21:06

KDE wallet servis - hnus, proč to existuje? Naštěstí, vokno už si nevyskakuje. No, po drobných peripetiích se mi povedlo udělat printskrýn, kde jsem skončil instalaci, je to tohle:
Screenshot_20200206_205753.jpg
Screenshot_20200206_205753.jpg (18.45 KiB) Zobrazeno 263 x
Takže dál nepokračuji, nechci smazat sda1, kde mám LM, to fakt ne. Dole na instal. okně je expertní volba, klidně napiš, jakým stylem jsi instaloval, že ti to nejede. Jinak - tohle distro

Kód: Vybrat vše

System:
  Host: localhost Kernel: 5.4.14-2-default x86_64 bits: 64 
  Desktop: KDE Plasma 5.17.5 Distro: openSUSE Tumbleweed 20200201 
Machine:
  Type: Desktop System: Gigabyte product: H110M-S2 v: N/A serial: <root required> 
  Mobo: Gigabyte model: H110M-S2-CF v: x.x serial: <root required> 
  UEFI [Legacy]: American Megatrends v: F21 date: 06/09/2017 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Pentium G4400 bits: 64 type: MCP 
  L2 cache: 3072 KiB 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/3300 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 510 driver: i915 v: kernel 
  Display: x11 server: X.org 1.20.7 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
  resolution: <xdpyinfo missing> 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 510 (Skylake GT1) v: 4.6 Mesa 19.3.2 
Audio:
  Device-1: Intel 100 Series/C230 Series Family HD Audio driver: snd_hda_intel 
  Sound Server: ALSA v: k5.4.14-2-default 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet driver: r8169 
  IF: enp1s0 state: down mac: 1c:1b:0d:ca:5d:39 
  Device-2: TP-Link TL-WN722N v2 type: USB driver: r8188eu 
  IF: wlp0s20f0u7 state: up mac: 50:3e:aa:4f:c5:cb 
Drives:
  Local Storage: total: 1.03 TiB used: 873.4 MiB (0.1%) 
  ID-1: /dev/sda vendor: Patriot model: Burst size: 111.79 GiB 
  ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD10EZEX-08WN4A0 size: 931.51 GiB 
  ID-3: /dev/sdc type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler 3.0 size: 14.54 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 13.36 GiB used: 436.7 MiB (3.2%) fs: overlay source: ERR-102 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 33.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 162 Uptime: N/A Memory: 2.81 GiB used: 735.1 MiB (25.6%) Shell: bash 
  inxi: 3.0.32 
linux@localhost:~> 
mě příliš nepřesvědčilo, jsou k mání rozhodně lepší ...

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1705
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Distra nenabootují

#27 Příspěvek od menom » 06 úno 2020, 22:17

.

Nieco podobne som videl naposledy, ked bol novy Win 8, nabutovala instalacka a pisala,
ze chce zmenit tabulku rozdelenia msdos na GPT.
Zadny kompromis, ci chcem ponechat msdos len diktat, ze bud GPT, alebo ukoncit instalaciu.

Tak som ukoncil, vyndal instalacne DVD a letelo do odpadu ...

Odvtedy mam s Windos pokoj ... :D

:lol:

.

Odpovědět