Nefunguje multiboot »VYŘEŠENO«

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Nefunguje multiboot »VYŘEŠENO«

#1 Příspěvek od uleva » 21 úno 2020, 13:59

Nainstalovala jsem Linux Mint Cinemon 19.3 vedle Win10 64bit- vše proběhlo v pořádku (už jsem Mint kdysi instalovala). Po hlášce že je instalace hotová a že mám zvolit restart jsem restartovala, vysunulo to DVD a řeklo si to o enter.
Jenže pak mi to nabootovalo zase jen do Win10. Co s tím?
Když tam dám instalační DVD Mintu, tak by to zase jen instalovalo na další úsek vedle Win10. To je špatně.
Co mám udělat abych mohla po spuštění NB zvolit jaký chci OS?
Dík (jsem začátečnice)
Naposledy upravil(a) uleva dne 27 úno 2020, 16:24, celkem upraveno 3 x.
Obrázeka takéObrázek

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 472
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Nefunguje multiboot

#2 Příspěvek od vxmery » 21 úno 2020, 17:03

Skús nabootovať do Live, sputi Gparted a pošli screeshot rozdelenia disku, potom uvidíme čo ďalej.
Linux Mint 19.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1829
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Nefunguje multiboot

#3 Příspěvek od menom » 21 úno 2020, 17:05

.

Mohla by si kuknut do nastaveni BIOS(uefi) tam hladat nieco ako Boot priority.

LM by tam malo byt videt ako Ubuntu (Boot option)

Ak tam je, tak dat na 1 misto nad ostatne Boot options
ulozit Save and exit asi F10 tlacitko to byva

.

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1391
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot

#4 Příspěvek od Ventero1 » 21 úno 2020, 19:03

Jak píše Vxmery - zjistíme, zda-li se jedná o EFI či nikoliv a z toho budeme vycházet ...
Jinak je vždy lepší instalovat pomocí volby "něco jiného" a nastavit vše ručně. Ale chápu, že je to trochu složitější ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#5 Příspěvek od uleva » 22 úno 2020, 08:48

Už jsem to vyřešila. Bolestivě.
Zkoušela jsem kde co, z bios (F12) jsem se na mint dostala. Pak jsem ho znova instalovala a pak jsem nakonec Win10 odrovnala bez možnosti návratu. Ten WIn10 byl nějaký pošukaný (upgrade z Win7), ale měla jsem nainstalované užitečné aplikace.Naštěstí zílohu osobních dat.
Tak jsem nainstalovala znova čistou Win10 a pak hned Mint18.3 vč. všech aktualizací (i jádro) a už je to jak má být (po startu NB tmavá obrazovka s možností volby).
Obrázeka takéObrázek

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2252
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Nefunguje multiboot

#6 Příspěvek od juhele2014 » 22 úno 2020, 09:44

Nakonec se zadařilo, gratulace ... Pokud někdy v budoucnu zmizí možnost volby OS v grubu (po startu NB tmavá obrazovka s možností volby), nechá se manuálně vyvolat mačkáním levého shiftu, a tabulka se objeví. Taktéž nemusí být pouze jednobarevná, rozsáhlou editaci umožňuje program grub customizer ... ;)
https://www.linux-mint-czech.cz/2013/04 ... ustomizer/

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1391
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot

#7 Příspěvek od Ventero1 » 22 úno 2020, 10:47

Ktery ovsem u grub2 verze 2.04 tak uplne nefunguje stejne jako manualni editace prislusnych souboru pro kokonfiguraci
https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,84760.0.html
- soudruzi nekde udelali chybu a nebo se zcvokli - to se zatim jeste presne nevi - to odhali dalsi verze, pokud se k tomu nevyjadri. Zatim jsem jen nasel nejake spekulace, cim by mnohacetne ruzne problemy - nektere jsem si sam "vyzkousel" mohly byti zpusobeny, pokud to neni bug. Osobne doufam, ze jo a ze ho opravi.
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=931896
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 472
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Nefunguje multiboot

#8 Příspěvek od vxmery » 22 úno 2020, 12:22

pak hned Mint18.3 vč. všech aktualizací
Najnovšia verzia je 19.3
Linux Mint 19.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#9 Příspěvek od uleva » 23 úno 2020, 09:49

Vím, ale s instalací v. 19.3 mám špatnou zkušenost. Několikrát jsem přišla o všechno (Win +Mint). Nevím proč.
Jde nějak aktualizovat z v. 18.3 na 19.3 ? Je to vůbec rozumné, když ta verze má chyby?
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 546
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Nefunguje multiboot

#10 Příspěvek od alojz » 23 úno 2020, 10:13

...rozumné je,tvoje spatne skusenosti vyriesit...vsetko ma svoje prečooo... :o :o :o
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

Odpovědět