Nefunguje multiboot »VYŘEŠENO«

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#21 Příspěvek od uleva » 24 úno 2020, 21:27

vxmery píše:
22 úno 2020, 12:22
pak hned Mint18.3 vč. všech aktualizací
Najnovšia verzia je 19.3
Dobrá tedy. 2 dny se v LM šťourám a něco jsem už pochopila. Také to, že stejně jako pžedchozí verze přestane být v. 18.3 podporována. Proto bych asi měla jít na v. 19.3. I s tím že jsem si třeba dlouho a pečlivě upravila FF Ten ztratím? Nejde přenést z 18.3 do 19.3?
Prosím o postup jak přejít z LM 18.3 na poslední verzi? Na disku vedle Win10?
- vložím instalační CD a spustím NB ...
- naběhne možnost instalace vedle Win, na celý disk, nebo jinak - zvolím jinak
- vidím diskové oddíly, kde poznám část pro LM a menší část jako odkládací,
- co dál?
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1356
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot

#22 Příspěvek od Ventero1 » 24 úno 2020, 22:40

Printscreen?
Jinak Firefox pak preneses celkem jednoduse ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 338
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Nefunguje multiboot

#23 Příspěvek od zeleno110 » 24 úno 2020, 22:56

FF má svoje nastavenia v home adresári v skrytom súbore .mozilla /zobrazí sa po stlačení ctrl+h / to si zazálohuj, prípadne aj iné s bodkou, ak potrebuješ. Výhodnejšie je mať /home na samostatnej partícii, potom pri preinštalácii stačí použiť pôvodné /home a vytvoriť užívateľa s tým istým menom. Teda mala by tam byť aj tretia možnosť gparted - rozdelenie disku, tam zmenšiť root partíciu označenú lomítkom / , stačí 15-20 GB a vytvoriť novú partíciu, tú potom v -zvolím jinak- pridelíš /home
Ak budeš pokračovať tak, ako máš uvedené hore, /home sa vytvorí ako adresár v root partícii. Ak by si mala zálohu všetkého, čo chceš / dukumenty, nastavenia, pesničky, video, obrázky, stiahnuté atď / tak sa dá aj takto, lebo sa všetko preformátuje a stratí.

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#24 Příspěvek od uleva » 25 úno 2020, 08:23

díky
mám už celou řadu instalací a nastavení. Budiž, nějak je zazálohuji.
uleva píše:
24 úno 2020, 21:27
Prosím o postup jak přejít z LM 18.3 na poslední verzi? Na disku vedle Win10?
- vložím instalační CD a spustím NB ...
- naběhne možnost instalace vedle Win, na celý disk, nebo jinak - zvolím jinak
- vidím diskové oddíly, kde poznám část pro LM a menší část jako odkládací,
- co dál?
Co tedy mám udělat dál?
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
labeent
Poradce Mintu
Příspěvky: 318
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Nefunguje multiboot

#25 Příspěvek od labeent » 25 úno 2020, 08:52

uleva píše:
25 úno 2020, 08:23
díky
mám už celou řadu instalací a nastavení. Budiž, nějak je zazálohuji.
uleva píše:
24 úno 2020, 21:27
Prosím o postup jak přejít z LM 18.3 na poslední verzi? Na disku vedle Win10?
- vložím instalační CD a spustím NB ...
- naběhne možnost instalace vedle Win, na celý disk, nebo jinak - zvolím jinak
- vidím diskové oddíly, kde poznám část pro LM a menší část jako odkládací,
- co dál?
Co tedy mám udělat dál?
Koukala jsi na ten seriál, co jsem ti dal odkaz?
Tam je vysvětleno, jak rozdělit disk i je tam vidět, co je co.
Pokud to nepomůže, použij rady z programu na Printscreen a vyfoť svoje rozložení hdd a někdo z nás Ti poradí.

Nebo ještě v klidu zkoušej a v květnu / červnu bude nový LTS Mint 20. Bude založený na Ubuntu 20.04 LTS.

Co se týče zálohování FF nebo Thunderbirdu a ostatních, tak si zazálohuj skryté soubory .Mozilla a .Thunderbird.
Spoustu toho máš tady:

Kód: Vybrat vše

https://www.linux-mint-czech.cz/2016/09/fossamail-moderni-postak-8-dil/
a

Kód: Vybrat vše

https://www.linux-mint-czech.cz/2017/04/fossamail-moderni-postak-10-dil/
Obrázek

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#26 Příspěvek od uleva » 25 úno 2020, 10:08

labeent píše:
25 úno 2020, 08:52
Koukala jsi na ten seriál, co jsem ti dal odkaz?
Tam je vysvětleno, jak rozdělit disk i je tam vidět, co je co.
Pokud to nepomůže, použij rady z programu na Printscreen a vyfoť svoje rozložení hdd a někdo z nás Ti poradí.
Nebo ještě v klidu zkoušej a v květnu / červnu bude nový LTS Mint 20. Bude založený na Ubuntu 20.04 LTS.
Co je "Printscreen " ? to je nějaké fórum?
Jo, díky, ale potřebuji jak na to teď když mám LM18.3
Pokračuji zde
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#27 Příspěvek od uleva » 26 úno 2020, 07:55

Tak jsem to znova riskla podle tohoto návodu od Ventero1 všechno jsem tak udělala a po restartu mám toto .... a jsem zase tam kde jsem byla i předtím.
Obrázek
Co mám dělat?
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 535
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Nefunguje multiboot

#28 Příspěvek od alojz » 26 úno 2020, 08:37

.a kuknula si kde sa zavadzac instaluje???...ak sa dobre pametam na fotku z gparted,tak ty tie oddiely nemas najlepsie...
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD A9-9425 Stoney Ridge :roll:

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#29 Příspěvek od uleva » 26 úno 2020, 08:59

Jak mám teď zjistit kam se instaliuje? Jak vypadá ten zavaděč? Mohla bych pomocí CD XpMini vlézt mezi disky a najít ho a kamsi přesunout? Je nějaké řešení? Zkoušela jsem na to jít přes bios - marně.
Tady je ten obrázek bývalých disků.
Obrázek
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1356
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot

#30 Příspěvek od Ventero1 » 26 úno 2020, 09:25

Ano - ty oddily jsou chybne serazeny a je to jedna z veci, s kterou ma grub2 2.04 zname potize - kde se ten bug projevuje. Takze na rade je oprava zavedece pomoci BootRepair disku.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Odpovědět