Nefunguje multiboot »VYŘEŠENO«

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#31 Příspěvek od uleva » 26 úno 2020, 12:20

Nabootuji z DVD a co potom?

Edit: Je to vyřešené (viz sig) podle tohoto
Naposledy upravil(a) uleva dne 26 úno 2020, 20:55, celkem upraveno 1 x.
Obrázeka takéObrázek

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 469
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Nefunguje multiboot

#32 Příspěvek od vxmery » 26 úno 2020, 12:40

Potom by si si mohla konečne prečítať nejaký návod aby si vedela, čo robíš. Partície máš od veci, napríklad.
Linux Mint 19.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

Livan
Poradce Mintu
Příspěvky: 178
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: Nefunguje multiboot

#33 Příspěvek od Livan » 26 úno 2020, 20:05

Pretože sa zase jedná o dualboot win10 s linuxem, kde win10 byl získán povýšením win7. V dôsledku toho je win10 nainštalovaný v legacy režime a nie UEFI ako zvyčajne. Keďže tam nevidím pokusy o inštaláciu /boot/efi, jedná sa o jednoduchú inštaláciu v legacy pre obidva OS. Najjednoduchší spôsob, ako si s tým poradiť je spustiť live linux, v ňom program gparted a odstrániť oddiely sda3, sda5, sda6 a nakoniec sda4. Potom odklinúť ikonu na vykonanie týchto zmien. Po ich vykonaní bude na disku sda1 a sda2 čo je windows. Následne treba dať znova doinštalovať linux, s tým, že treba dať nainštalovať aj grub do sda a linux inštalovať vedľa windows alebo do voľného miesta. Keďže som LM inštaloval hodne dávno, nepamätám sa presne, kde sa nachádza tá zašktrávacia možnosť pre inštaláciu grubu. Preto treba byť pozorný a túto možnosť zaškrtnúť. Po dokončení novej inštalácie treba nastaviť v UEFI do prvého poradia bútovania, aby bútoval ten disk, na ktorý sa nainštaloval grub. Po uložení nastavenia a novom reštarte by to už mohlo fungovať. Niečo podobné sa riešilo tu: http://linuxos.sk/forum/24383/

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1356
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot

#34 Příspěvek od Ventero1 » 26 úno 2020, 20:27

Uz to ma vyresene a takto to udelat nemohla - v jednom z tech dvou threadu je uveden duvod - ma tam zasifrovana data. To by pak musela fakt prekopat cely - ufuf ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Livan
Poradce Mintu
Příspěvky: 178
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: Nefunguje multiboot

#35 Příspěvek od Livan » 26 úno 2020, 20:37

Ventero1 píše:
26 úno 2020, 20:27
Uz to ma vyresene a takto to udelat nemohla - v jednom z tech dvou threadu je uveden duvod - ma tam zasifrovana data. To by pak musela fakt prekopat cely - ufuf ...
A kdepak má uvedené, že už to má a že to má zašifrované? Akosi to nevidím. Zašifrovaná data lze zazálohovat a po instalaci znova nahrát. Avšak nemúžu strávit tu potřebu šifrovat, hlavně u začátečníkú. Potom se mu na těch šifrovaných oddílech něco pokašle a má o srandu postaráno. Většinou to končí ztrátou dat.

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1356
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot =VYŘEŠENO=

#36 Příspěvek od Ventero1 » 27 úno 2020, 00:16

No, to je to, ze je to rozfrckane do dvou vlaken.
Ze to uz ma je uvedene primo na teto strance 4 v 1. prispevku a ten zbytek tak poruznu v tech dvou threadech - neco v tomhle neco v tamtom ...
Jo - mas recht - bylo by to nejlepsi udelat cely znovu a spravne, ale to by prave bylo to ufuf - vse zalohovat, se vsim se zas patlat - jsem napul umoren jen tou predstavou kolik casu a prace se s tim stravi, takze Ulevu chapu, ze se ji do toho nechce ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#37 Příspěvek od uleva » 27 úno 2020, 08:35

=NEVYŘEŠENO=
Samým nadšením že mám po restartu možnost volby LM/Win10, jsem si vstup do Win10 nevyzkouěela. Já blbka! Teď jsem zjistila, že nic není vyřešeno, protože když zvolím Win10, tak mám na displeji toto !!!
=========
BTW - ani při zmenšení obrázku na 40kB mi přílohy stejně nefungují, že prý je to velké (!). Prostředí LM je pro mne celé velmi nesrozumitelné, nepochopitelné. Žere mi to čas a výsledek minimální! Ve verzi 19.3 nefunguje mnoho věcí jako ve verzi 18.3. Mohu se teď zase vrátit na verzi 18.3.?? (Ale to sem do tohoto vlákna nepatří, dám to do tohoto vlákna kam to patří. Nebo založím nové s názvem "Jak přejít z vyšší verze na nižší verzi bez bolestivých ztrát?") ;)
========
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1356
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot

#38 Příspěvek od Ventero1 » 27 úno 2020, 09:29

Gratuluji - o teto chybe (v takovemto presnem zneni) jsem nenasel zadnou zminku. Kazdopadne soubory s oznacenim grdlr nemaji co delat ani u W10 (tam vubec) ani u Linuxu min. od roku 2012. Takoveto soubory vznikaji uz jen ilegalni aktivaci starsich verzi Windows a zustavaji tam po upgradu na W10 a nebo kdyz se buduje multiboot pomoci nastroju tretich stran - treba EasyBCD. Jeste je moznost, ze to zpackal ten grubrepair, ale to by me dost prekvapilo - ten by mel pracovat ciste na urovni grub2. Dalsi moznost je, ze vymysleji az tokove hovadiny v gnu grub2 a proto kazda novejsi verze funguje hur a jen v urcitych pripadech. No a posledni moznost - tomu se mi nechce ale vubec verit, i kdyz dnes je mozne vsechno - ze si soudruzi tvrdohlavci z LM strihly nejaky svuj zpusob zavadeni multibootu - tomu by nasvedcovala trochu i ta koncovka "~.lm" kterou vidim ve spojeni s grldr poprve a ani velky bratr google ji jeste nevidel ...

Dobre - prvni co zkus je najet do LM19.3 a v terminale spustit

Kód: Vybrat vše

sudo update-grub
restartovat a zkusit W10.
Podle vysledku budeme pripadne pokracovat.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Nefunguje multiboot

#39 Příspěvek od uleva » 27 úno 2020, 11:30

Ventero1 píše:
27 úno 2020, 09:29
Dobre - prvni co zkus je najet do LM19.3 a v terminale spustit

Kód: Vybrat vše

sudo update-grub
restartovat a zkusit W10.
Podle vysledku budeme pripadne pokracovat.
Zkusila jsem, bohužel nefunguje, stále stejná hláška.
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1356
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nefunguje multiboot

#40 Příspěvek od Ventero1 » 27 úno 2020, 11:50

Jestli Ti můžu poradit skutečně nejlepší řešení, tak vem externí HDD (nemáš-li, tak kup), tam si zazálohuj všechna svá data z Windows i ze šifrovaného oddílu, k tomu si přidej tu zálohu, kterou jsi si udělala z předchozí instalace LM.
Poté bych v gparted (najedeš do LM 19.3 nebo z live flashky) zrušil všechny oddíly na HDD - nejjednodušší a nejrychlejší je "vytvořit tabulku oddílů/create partition table" s defaultni volbou "msdos". Poté udělal čistou instalaci Windows 10 - nejlépe pomocí nejnovějšího buildu. Až to budeš mít, tak bychom pak pokračovali dál.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Odpovědět