Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi =VYŘEŠENO=

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi =VYŘEŠENO=

#1 Příspěvek od uleva » 25 úno 2020, 09:34

Pokračování z...
Jak to mám udělat, abych přešla z LM18.3 na vyšší verzi bez ztrát instalací a nastavení?
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Co tedy mám udělat dál?
Díky za rady
Naposledy upravil(a) uleva dne 26 úno 2020, 20:59, celkem upraveno 1 x.
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1115
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#2 Příspěvek od Ventero1 » 25 úno 2020, 11:03

Printscreen je snímek obrazovky a týká se teď u tebe zobrazení oddílů na tvém disku, kde máš nainstalovaný systém - a z toho se pak dá vyjít pro další rady. Dělá se pomocí klávesy - kupodivu "PrintScreen", která se zkracuje na "PrtScr". V kombinaci s klávesou ALT tvoří snímek aktivního okna - tvůj případ v tomto případě. Tedy když odhlédnem od toho, proč pokračuješ v dalším vlákně - aby jsi to těm radícím ještě víc zkomplikovala nejspíš - a chybí ti některé úplné základy práce s PC, tak si otevři v nainstalovaném 18.3 Gparted a my dle toho určíme, jaká bude pro tebe nejjednodušší cesta, jak přejít na 19.3 a zachovat toho co nejvíc z nastavení - což je tvůj dotaz, jestli se nemýlím ...
Což jsi teď nakonec nahradila tou fotografií z posledního snímku.

A vkládej sem prosím, jestli to jde, obrázky přímo a nikoliv odkazy via postimage a podobné. Druhá část prvního příspěvku:
viewtopic.php?f=30&t=2509
Naposledy upravil(a) Ventero1 dne 25 úno 2020, 11:35, celkem upraveno 1 x.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1115
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#3 Příspěvek od Ventero1 » 25 úno 2020, 11:31

Tak mohla by jsi zvolit Upgrade na vyšší verzi, ale to nedoporučuji - většinou to udělá nějakou neplechu.
Takže určitě můžeš zkopírovat a někam jinam (min. na jiný oddíl) uložit celý adresář /home ze současné instalace a instalované aplikace můžeš uložit pomocí aplikace "Aptik" a pak provést čistou instalaci do stejného oddílu, kde máš teď LM 18.3, který připojíš jako "/" tedy root - tak jak je teď a do volného oddílu sda3 nastavíš přípojný bod "/home" - pokud ho nemáš rezervovaný pro něco jiného. Doufám, že to nebude brblat, že máš špatně seřazené oddíly - no to se uvidí. Během instalace 19.3 nastavíš úplně stejné uživatelské jméno účtu a heslo, po jejím proběhnutí doinstaluješ znovu své aplikace a nebo aplikaci Aptik, z které je pak obnovíš a na konec ještě složku /home v nové instalaci nahradíš tou svoji zálohovanou.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#4 Příspěvek od uleva » 25 úno 2020, 16:21

Ventero1 - dík za pomoc. Moc toho neumím to přiznávám. Proto se ptám. A jsem ráda, že mi ochotně odpovídáš. :)
- já jsem myslela, že labeent napsal "použij rady z programu na Printscreen a vyfoť svoje rozložení hdd" tak jsem se a) zeptala co je Printscreen s velkým P (samozřejmě vím, že mám na NB klávesu PrtScr a na co je ;) Za b) jsem tedy vyfotila co jsem mohla. Ty snímky co jsem se pachtila s foťákem jde udělat prtscreenem? Jak? Ty jeho odkazy mi nešly, nebo jsem je nepochopila, protože nepotřebuji řešit pošťáka. To je ale nepodstatné.
- co je Gparted ? Ve svém nainstalovaním LM18.3 jsem nic takového nenašla. To musím zase něco instalovat pro jedno použití? Co je tedy Gparted?
- založila jsem nové vlákno z diciplinovanosti, protože se mi zdálo že vlákno "Nefunguje multiboot" nesouvisí s tématem "Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?" Příště se polepším.
- co je to "via postimage"? Jj té záložky "Přílohy" pod odesílanám příspěvkem jsem si všimla až teď. Díky za radu. Mám ten první post opravit tak jak chceš? Nebo úplně vymazat a vložit to celé do vlákna "Nefunguje multiboot" ?
-------------
A teď k věci:
- píšeš že "Upgrade na vyšší verzi, ale to nedoporučuji - většinou to udělá nějakou neplechu. " - to myslíš tu první volbu z pátého snímku "Typ instalace"? To nedoporučuješ pro neplechu?
- No a to co píšeš dál, tak to už se mi zdá být v tuto chvíli složité. Až budu mít čas tak to prostuduji a budu se ptát dál, jestli je to takto zde dovolené.
- sda3 je oddíl pro mnoho osobních dat zašiftovaný TrueCryptem. Zde ho otvírám VeraCryptem. ... Ještě bych potřebovala mít DCryptor pro přenosnou SD kartičku. Ta nejde používat zašifrovaná TrueCraptorem (v jiném PC se ten zašifrovaný díl nezobrazí)

Edit1: Heh. Už vím co je Gparted
Snímek obrazovky pořízený 2020-02-25 16-26-13.png
Edit2. Uf! Aptik jsem se pokoušela rozběhat marně. Mohu snadněji překopčit všechno pomocí DubleCommandera s povolenými skrytými a systémovými soubory třeba na USBflash? Jenže nevím co. :-(
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1115
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#5 Příspěvek od Ventero1 » 25 úno 2020, 17:00

V pohodě - to vše byla jen edukace pro příště a zvládla jsi to parádně - takže nic si z toho nedělej a nijak to už neřeš - žádná křeč. Slovo "via" je latinsky "cesta" a používá se přeneseně i pro vyjádření "postupovat takto" "tímto způsobem" apod.

Upgrade na vyšší je přes správce aktualizací nebo příkazem povýšit distro na novější verzi - to se tě ve výběru voleb instalátoru netýká.
To je jednoduché: Vezmeš externí nebo interní hdd či větší flashku - zapojíš jak třeba dle typu, nebo zvolíš jiný oddíl na svém hdd, kam se to vejde a tam si prostě zkopíruješ a uložíš celou složku /home - tam jsou všechna tvá nastavení. Poté si volitelně nainstaluješ Aptik a provedeš zálohu všech dodatečně instalovaných aplikací, kterou si také někam uložíš - nejspíš tam kam tu složku /home. Pak provedeš tu čistou instalaci - u tebe tedy bez přípojného bodu /home na sda3, tedy jen označíš oddíl, kde máš lM 18.3 - sda5 - dáš změnit, nastavíš přípojný bod pouze lomítko "/" potvrdíš, zkontroluješ, jestli je pak zatržené políčko pro formátovat? Nastavíš instalaci zavaděče na "/dev/sda" a potvrdíš instalaci. Pak musíš nastavit stejné jméno účtu a stejné heslo.
Po instalaci provedeš aktualizaci a poté si buď ručně znovu doinstaluješ vše co chceš a nebo nainstaluješ Aptik a ze své zálohy provedeš hromadnou doinstalaci pomocí tohoto nástroje, pakliže jsi ho předtím užila a tuto zálohu máš.
No a nakonec svojí původní uloženou složkou /home nahradíš tu, která se vytvořila při instalaci - tedy ji smažeš a nakopíruješ tam tu, co máš uloženou. A to budeš muset samozřejmě udělat jako správce - tedy via terminál pomocí příkazu "cp" nebo spustíš v terminále jako správce souborový manažer a tam to půjde. Sice se to také tak nedoporučuje, tento druhý způsob, ale osobně to tak dělám běžně a nemám žádný problém. Což ovšem v případě přímého povýšení systému neplatí - tam je pak vždy nějaký problém a proto popisuji tento způsob přechodu.
Upřesňovat se bude, až budeme vědět, jakou variantu si zvolíš.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#6 Příspěvek od uleva » 25 úno 2020, 20:24

Ten Aptik jsem nainstalovala, udělala zálohu celého /home, protože mi to nešlo nikam zkopírovat. Zálohu Aptik udělal, jenže nevim kam ji uložil. :D
Ale vždyť v systému je Zálohovací nástroj. Tím to nejde?
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1115
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#7 Příspěvek od Ventero1 » 25 úno 2020, 21:06

Nevim - ja Mint nepouzivam. Myslel jsem, ze jsi si vybrala destinaci, kam aptik ulozi zalohu - no budes ji muset vypatrat :) Ale tusim, ze by to mohlo byt do /home/tvoje_uzivatelska_slozka
A nebo udelat zalohu znovu a poradne koukat, co kde jak :)
Jinak nerozumim jak neslo zkopirovat a jak jsi tedy udelala zalohu?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#8 Příspěvek od uleva » 25 úno 2020, 22:54

Fakt nevím kam se to uložilo. Prostě vyberu celý home a pak stisknu tlačíto zálohovat, no a rozběhne se terminál
https://postimg.cc/gallery/d50xbqwc/
Trápím se zbytečně. .. Zůstanu na LM18.3 dokud to jde.
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
labeent
Poradce Mintu
Příspěvky: 170
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#9 Příspěvek od labeent » 26 úno 2020, 00:26

K odkazům, co jsem ti dal:

1) Program Shutter - kompletně popsaná instalace, jak ho nainstalovat. Po restartu pc jej najdeš v menu, musíš si nastavit kvalitu ukládaných fotografií + případně cestu. Pak máš program na perfektní snímání obrazovky. Já v něm dělal většinu článků tady na webu.

2) Odkaz na dva díly seriálu o Fossamail, což byl dříve upravený Thunderbird.
Odkaz jsem Ti tam dal proto, aby sis prostudovala, co je to skrytá složka (o ty totiž půjde ve Tvém případě především) a věděla, jak se zálohují a pak případně obnovují.

Jakmile Ti bude jasné, o čem je řeč, tak pak se můžeme pohnout dál.

Vysvětlivka pro případné další začátečníky : Gparted je program, který se obvykle najde pod názvem "Disky" přímo v menu Mintu.

K té Tvé instalaci.
Zajímavé, jsem překvapený takovým šifrováním, pokud nejsi nějaký vývojář nebo nepoužíváš počítač k podnikání a šifrování kvůli konkurenci, ale v pohodě. Pokud se cítíš bezpečněji žádný problém.

Problém toho Tvého dotazu se dá rozdělit do několika bodů ...
Obrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1115
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Jak přejít z LM18.3 na vyšší verzi bez ztráty nastavení?

#10 Příspěvek od Ventero1 » 26 úno 2020, 00:28

Jsem te pochvalil a uz zase cpes ty obrazky pres postimage misto abys je vlozila rovnou sem - ach ach.
No tak behem dne zkusim zjistit, kam se ukladaji zalohy z Aptiku ...
Taky muzes zkusit googlit ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Odpovědět