INSTALACIA MINT NA FUJITSU

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
jopisk
Příspěvky: 16
Registrován: 20 dub 2020, 20:02

INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#1 Příspěvek od jopisk » 20 dub 2020, 20:16

Pekny den ,potrebujem pomoct s instalaciou na ssd hdd,mam rozdeleny hdd na jednom je win 7 a druhy chcem dat linux mint ,ale po nakopirovany a instalacii nakonci mi vypise ze nemoze zaviest zavadzac nieco take ,,instaloval som to x krat ale na ine notebooky akoje tento fujitsu lifebook s 751 a nemal som s tym nikdy problemy ,myslel som ze treba vypnut uefi ale nepomohlo ani to

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1749
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#2 Příspěvek od menom » 21 dub 2020, 00:45

.
jopisk píše:mam rozdeleny hdd na jednom je win 7 a druhy chcem dat linux mint ,ale po nakopirovany a instalacii nakonci mi vypise ze nemoze zaviest zavadzac nieco take
Je nutne dat viacej informacii, napriklad ako je rozdeleny harddisk.
Tu instalacku ked spustis ako LIVE system z (DVD,USB) , Na Skusku, kedy sa nic neinstaluje takzvany Live Session.
Spustis program GParted (Editor diskovych oddielov) a Aby bolo vidieť aj údaje o tabuľke oddielov, je nutné v menu Zobraziť zaškrtnúť položku Informácie o zariadení.(Podobne ako píše Livan v tomto clanku https://linuxos.sk/clanok/uefi-v-kocke-pre-bfu/ )
Potom to odfotis, bud ako screenshot, klavesami fn+PrtSc alebo fotakom a das to sem, alebo na nejaku stranku a sem odkaz
napriklad https://postimages.org/.
jopisk píše:,,instaloval som to x krat ale na ine notebooky akoje tento fujitsu lifebook s 751 a nemal som s tym nikdy problemy
No vidis a toto mozes este opisat viac, ako je vyrobeny ten USB Key - Instalacka co inde funguje a tu ne.

Dobre je dat sem z toho LIVE systemu aj nejaky vypis z Terminalu po zadani prikazu :

Kód: Vybrat vše

inxi -Fxx
Napriklad .....

.


jopisk
Příspěvky: 16
Registrován: 20 dub 2020, 20:02

Re: INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#4 Příspěvek od jopisk » 21 dub 2020, 11:17

mam to na kluci a instalacia na inych ide bez problemov a hdd som vymenil a nic

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 460
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#5 Příspěvek od vxmery » 21 dub 2020, 13:48

Ak tam máš Win7, tak sú zrejme inštalované v Legacy režime a teda zavádzač Linuxu by mal ísť do nultej stopy (napr. /sda) bez čísla. Podľa obrázku tam je ale zavádzač Efi, ktorý sa používa v Uefi režime a so zapnutým Secure boot. Pozri si riadne ten článok, na ktorý odkazoval menom.
Linux Mint 19.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

jopisk
Příspěvky: 16
Registrován: 20 dub 2020, 20:02

Re: INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#6 Příspěvek od jopisk » 21 dub 2020, 14:45

biose mam len uefi rezim a nic ine aj ked ho vypnem alebo zapnem je to to iste

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 460
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#7 Příspěvek od vxmery » 21 dub 2020, 14:50

Vedel by si nabootovať do Linux Mint, spustiť program Gparted, urobiť screenshot rozdelenia partícií a poslať ho sem? Nech vidíme ako je rozdelený disk.
Linux Mint 19.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať


vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 460
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#9 Příspěvek od vxmery » 21 dub 2020, 15:23

Gparted.png
Super. Ešte detail - v Gparted v položke Zobraziť (View), zaškrknúť "Informácie o zariadení". Zatiaľ to vyzerá na rozdelenie tabuľky mbr, tri primárne partície + ďalšie logické. Postni to sem znova aj s tými dodatočnými informáciami.
Linux Mint 19.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1749
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: INSTALACIA MINT NA FUJITSU

#10 Příspěvek od menom » 21 dub 2020, 15:53

jopisk píše:
21 dub 2020, 14:45
biose mam len uefi rezim a nic ine aj ked ho vypnem alebo zapnem je to to iste
.

V niektorych BIOS/UEFI sa dalsie polozky zobrazia az po nastaveni hesla superuzivatela
nieco ako "Set supervisor password"

.

Odpovědět