Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
janpavel
Příspěvky: 6
Registrován: 29 srp 2020, 19:20

Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#1 Příspěvek od janpavel » 29 srp 2020, 20:26

Zdravím,
jsem tady na fóru nováček, ale LM už pár let používám.

Prosím o radu: po upgradu z LM19.3 na LM20 zmizelo menu multiboot při startu počítače, ukazuje se pouze černá obrazovka s kurzorem.

Zkusil jsem po té nabootovat z flashky OS boot-repair a problém opravit automatickou opravou. Program sice napsal, že oprava proběhla, ale výsledek je stejný: černá obrazovka se zamrzlým kurzorem v levém horním rohu po startu počítače. Když naslepo stisknu enter, tak LM20 naběhne, ovšem nastartovat Win10 z menu už není možné.

Mám notebook acer aspire s dualbootem:
LM na /dev/sda7
Win10 na /dev/sda4

sda1 2048 821247 819200 400M Windows recovery environment
sda2 821248 1435647 614400 300M EFI System
sda3 1435648 1697791 262144 128M Microsoft reserved
sda4 1697792 837410662 835712871 398.5G Microsoft basic data
sda5 948002816 949940223 1937408 946M Windows recovery environment
sda6 949940224 976773119 26832896 12.8G Windows recovery environment
sda7 837410816 937996287 100585472 48G Linux filesystem
sda8 937996288 948002815 10006528 4.8G Linux swap

Můžete prosím poradit, co s tím?
Samozřejmě můžu OS vybrat z menu UEFI, ale moc pohodlné chytat klávesu F12 při startu teda není.

Výpis z opravy boot-repair je tady, pokud to pomůže:
https://pastebin.com/YsycnYE0

Děkuji za pomoc!


P.S. na okraj:
Jistá změna v menu dualbootu se objevila už při updatu z LM19.2 na LM19.3. To se mi stalo, že můj obrázek nastavený v /etc/default/grub pomoci volby GRUB_BACKGROUND zmizel a místo něj se objevilo pozadí s motivem LM. Po vybrání položky z menu, tam můj obrázek na půl sekundy probliknul.
No u LM20 je už pouze černá obrazovka.

Uživatelský avatar
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 2050
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#2 Příspěvek od menom » 29 srp 2020, 21:37

.
Ahoj letity uzivatel Mintu.
janpavel píše:Když naslepo stisknu enter, tak LM20 naběhne, ovšem nastartovat Win10 z menu už není možné.
Ked nabehne LM tak je moznost spustit Terminal a zadat prikaz na aktualizaciu GRUBu:

Kód: Vybrat vše

sudo update-grub

A este sem mozes kopirovat jak to vypada v /etc/default/grub

Kód: Vybrat vše

cat /etc/default/grub


.

janpavel
Příspěvky: 6
Registrován: 29 srp 2020, 19:20

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#3 Příspěvek od janpavel » 29 srp 2020, 22:04

Ahoj, díky moc! Provedeno, výpisy jsou zde:
sudo update-grub

Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.4.0-42-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.4.0-42-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-62-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-62-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-4.15.0-54-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-4.15.0-54-generic
Found Windows Boot Manager on /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings
done


cat /etc/defalut/grub

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

janpavel
Příspěvky: 6
Registrován: 29 srp 2020, 19:20

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#4 Příspěvek od janpavel » 29 srp 2020, 22:14

Tak teď jsem vyzkoušel dát uncomment na volbu:
GRUB_TERMINAL=console

a hurá, textové menu se po restartu objevilo! Aspoň tak!

Ale jak tam dostat to původní grafické menu netuším. Když jsem dal uncomment na:
GRUB_GFXMODE=640x480
tak černá obrazovka.

Porovnal jsem ten záznam s tím, co mám na mém stolním počítači, kde mám LM19.3 a celej ten soubor /etc/default/grub je totožnej. Tam mě to grafické menu funguje.

Uživatelský avatar
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 2050
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#5 Příspěvek od menom » 29 srp 2020, 22:38

.

Na tvojom mieste by som upravil v /etc/defalut/grub

Kód: Vybrat vše

GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden

na

Kód: Vybrat vše

#GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden


A ten

Kód: Vybrat vše

GRUB_TERMINAL=console

Znovu zakazal.
Po uprave je vhodne dat

Kód: Vybrat vše

sudo update-grub

Ale to uz asi ovladas

.

janpavel
Příspěvky: 6
Registrován: 29 srp 2020, 19:20

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#6 Příspěvek od janpavel » 30 srp 2020, 14:42

Děkuji. Tak jsem přesně tohle udělal, ale zase jen černá obrazovka. Viz výpis níže. Ten grafický režim GRUB zkrátka z nějakého důvodu nefunguje.
Rád bych, aby to vypadalo např. takto:
http://www.upubuntu.com/2012/03/how-to- ... image.html


# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=60
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

GRUB_BACKGROUND=/usr/share/images/grub/TulipStair_QueensHouse_Greenwich.tga



sudo update-grub

Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found background: /usr/share/images/grub/TulipStair_QueensHouse_Greenwich.tga
Found background image: /usr/share/images/grub/TulipStair_QueensHouse_Greenwich.tga
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.4.0-42-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.4.0-42-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-62-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-62-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-4.15.0-54-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-4.15.0-54-generic
Found Windows Boot Manager on /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings
done

Uživatelský avatar
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 2050
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#7 Příspěvek od menom » 30 srp 2020, 16:18

.
GRUB_TIMEOUT=60

Default je 10, takto to zbytocne caka 60 sekund, alebo na vyber stlacenim klavesy.
GRUB_GFXMODE=640x480

Ked chces mat toto, tak aj obrazok ma mat 640x480 rozmery
GRUB_BACKGROUND=/usr/share/images/grub/TulipStair_QueensHouse_Greenwich.tga

Je dost mozne, ze tento zapis uz neplati, zalezi na verzi grubu.
Totiz doslo k zmenam u novych verzii ako pisali aj tu :
viewtopic.php?f=15&t=7177&p=38610&hilit=grub#p38610

.

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 663
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#8 Příspěvek od alojz » 30 srp 2020, 16:39

AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

janpavel
Příspěvky: 6
Registrován: 29 srp 2020, 19:20

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#9 Příspěvek od janpavel » 30 srp 2020, 16:47

Děkuji! Ten obrazek je primo z baliku:
apt-get install grub2-splashimages

a ma presne rozmer 640x480. Presto to nefunguje.

Pritom to graficke rozliseni jsem overil primo v GRUB zadanim prikazu "videoinfo".
V navodu je chybne "vbeinfo" coz nefunguje.

Budu jeste experimentovat. Diky moc za podporu.

Uživatelský avatar
Gréta Thunbergová
Příspěvky: 3
Registrován: 20 srp 2020, 14:19
Kontaktovat uživatele:

Re: Po upgradu na LM20 nefunguje menu multiboot

#10 Příspěvek od Gréta Thunbergová » 30 srp 2020, 17:36

noa nemělo by tam za tim rozlišením bejt jakoby ještě jedno x a za nim napsaná barevná hloubka jakože třeba 640x480x24 :o :o

koukni co vypisuje příkaz

Kód: Vybrat vše

sudo hwinfo --framebuffer
vyber nějaký vhodný rozlišení+barevnou hloubku a strč to do configu grubu třeba jako tamto 640x480 v tom configu bude vypadat takle

Kód: Vybrat vše

GRUB_GFXMODE="640x480x24"
možná si taky najdi ten vobrázeček co tam chceš mit a zkontroluj jestli jakože fakt má to rozlišení 640x480 :o ;)

jinak taky jako de udělat nastavení grubu pomocí gui grub customizeru a nemusí se to řešit tak složitě hele :D ;) si myslim že bude normálně ve výchozích balíčkovejch repozitářích takže asi nainstaluješ jako

Kód: Vybrat vše

sudo apt install grub-customizer
:D ;)

Odpovědět