Nefunkčné heslo

Dotazy k instalaci a případné problémy se spouštěním systému Linux Mint
Odpovědět
Zpráva
Autor
kunizone
Příspěvky: 5
Registrován: 12 lis 2020, 13:17

Nefunkčné heslo

#1 Příspěvek od kunizone » 12 lis 2020, 13:32

Zdravím, som tu nový. Mám problém, ktorému nerozumiem. Nainštaloval som na svoj notebook najnovší Mint, všetko fungovalo v poriadku až do včera, kedy mi doslova prestalo fungovať heslo pred očami. Nainštalovali sa mi aktualizácie (samozrejme po zadaní hesla), nainštaloval som si Gimp, všetko ok a následne mi v terminály prestalo fungovať heslo a aj v správcovi aktualizácii, pri inštalovaní, neberie mi ho ani keby som ho chcel zmeniť v nastaveniach, ale na browser a prihlásenie po zapnutí mi heslo funguje. Neviem si s tým radiť, stalo sa to už niekomu? :?

akojak
Poradce Mintu
Příspěvky: 291
Registrován: 01 dub 2020, 22:22

Re: Nefunkčné heslo

#2 Příspěvek od akojak » 12 lis 2020, 15:30

kunizone píše: 12 lis 2020, 13:32 ale na browser a prihlásenie po zapnutí mi heslo funguje. Neviem si s tým radiť, stalo sa to už niekomu? :?
Ako ti funguje heslo na browser?
Na prihlásenie do linuxu máš 1 heslo - toto si môžeš deaktivovať ak chceš.
Máš aj heslo pre používateľa - sudo alebo aj na root (pozor na veľké, malé písmená)

kunizone
Příspěvky: 5
Registrován: 12 lis 2020, 13:17

Re: Nefunkčné heslo

#3 Příspěvek od kunizone » 12 lis 2020, 15:57

No tu je tá sranda, že prihlásenie do PC - heslo funguje, Mozilla - heslo funguje, terminál - zadám sudo napríklad a heslo nefunguje, dám inštalácie aktualizácií - heslo nefunguje. Po zadaní hesla, len tabuľka zablikne a znova nech zadám heslo, v terminály som skúšal 3 krát písať heslo (aj som skúšal zameniť klávesnicu) a stále nič, neberie a to začalo náhodne. Nikde som nič podobné nenašiel, tak neviem, či sa samo prehodili nejaké práva užívateľa...

akojak
Poradce Mintu
Příspěvky: 291
Registrován: 01 dub 2020, 22:22

Re: Nefunkčné heslo

#4 Příspěvek od akojak » 12 lis 2020, 16:15

kunizone píše: 12 lis 2020, 15:57 No tu je tá sranda, že prihlásenie do PC - heslo funguje, Mozilla - heslo funguje, terminál - zadám sudo napríklad a heslo nefunguje, dám inštalácie aktualizácií - heslo nefunguje. Po zadaní hesla, len tabuľka zablikne a znova nech zadám heslo, v terminály som skúšal 3 krát písať heslo (aj som skúšal zameniť klávesnicu) a stále nič, neberie a to začalo náhodne. Nikde som nič podobné nenašiel, tak neviem, či sa samo prehodili nejaké práva užívateľa...
Ak to chceš vyriešiť zadaj to sudo do terminálu. Potom spusťi program Snímka obrazovky a sfoť terminál. Potom fotku vlož sem.

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 269
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Nefunkčné heslo

#5 Příspěvek od RadekD » 13 lis 2020, 05:10

Otevři terminál a napiš přímo heslo (bez sudo a bez enteru), abys viděl, co ti to píše. Pokud to napíše správně, bude chyba jinde. Stalo se mi, že jsem nějakým nevhodným zásahem přepnul v terminálu "kódování" a taky jsem se divil. Druhá možnost je napsat si heslo v textovém editoru, zkopírovat a do terminálu vložit (přes pravé myšítko, ctrl+v tam nefunguje!).
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 10 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 10 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce

kunizone
Příspěvky: 5
Registrován: 12 lis 2020, 13:17

Re: Nefunkčné heslo

#6 Příspěvek od kunizone » 13 lis 2020, 07:34

Skúsim dnes po práci, potom dám vedieť, lebo je mi to divné, že samo od seba prestalo fungovať.

kunizone
Příspěvky: 5
Registrován: 12 lis 2020, 13:17

Re: Nefunkčné heslo

#7 Příspěvek od kunizone » 19 lis 2020, 09:05

Tak zatiaľ pomohlo preinštalovanie komplet systému, lebo heslo nefungovalo ani do root. Teraz po každej systémovej aktualizácii tŕpnem, či bude fungovať. Uvidím, čo bude časom, pre istotu som vytvoril ešte jedného užívateľa.

Uživatelský avatar
alojz
Vezír Mintu
Příspěvky: 663
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Nefunkčné heslo

#8 Příspěvek od alojz » 19 lis 2020, 09:20

...mal by si najprv spravit,čo ti bolo napisané...aby sa vedelo,kde je chyba...takto možeš trpnut dalej... :twisted: :twisted: :twisted:
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

kunizone
Příspěvky: 5
Registrován: 12 lis 2020, 13:17

Re: Nefunkčné heslo

#9 Příspěvek od kunizone » 19 lis 2020, 09:48

Tak snažil som sa, ale keď nefungovalo nič, tak nebolo o čom. Chyba netuším, kde bola, ale heslo sa zmenilo po aktualizácii systému (čiže po reštarte), vtedy muselo dojsť k nejakej chybe. Tak uvidím, no.

Odpovědět