Stránka 2 z 3

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 17 lis 2020, 07:58
od RadekD
Vyndávat disk je zcela zbytečné. Při instalaci ale MUSÍŠ vybrat "Něco jiného", ne Instalovat vedle Windows. Při následném Rozdělení disku si prvního disku vůbec nevšímáš, na druhém (novém SSD) vytvoříš příslušné oddíly (EFI, /, /home a případně Swap - ten už není nutný, systém si ho vytvoří při potřebě sám). Zavaděč (položka pod tabulkou oddílů) nasměruješ do Efi oddílu nového disku a nainstaluješ. Linux si sám najde Windows a přidá je do bootovacího menu Grubu . Po instalaci v Setupu změníš pořadí bootování na druhý disk a hotovo. Výhodou je, že tímto NIJAK nezasahuješ do původního disku s Windows, v případě katastrofy prostě přepneš v setupu pořadí bootování zpět na první disk a Widle jedou normálně.
Pokud disk s Win před instalací vyndáš, budeš muset po jeho opětovném vložení stejně pořadí bootování změnit a navíc spustit update-grub.
Jak přesně rozdělit disk je tu už několikrát popsáno, to už si najdeš.

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 17 lis 2020, 13:02
od Ventero1
Kdyby to bylo zbytecne, tak mu to neradime. Teoreticky mas pravdu - v praxi se vsak uz nekolikrat opakoval bug instalatoru (jak windowsackyho, tak linuxoveho), ze manualniho nastaveni uplne nedbal a zavadec si picl kam chtel ...

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 21 lis 2020, 08:14
od vlakant
Ok,
takže pro shrnutí.
1. Raději odpojím disk s win (ale teoreticky to lze i bez odpojení)
2. Nabootuji Mint z flash a typ instalace zvolím na "Něco jiného"
3. na novém disku, v tuto chvíli sda není žádný oddíl a indikuje volné místo 250GB
- vytvořím tedy na něm tři nové oddíly :
"/boot" - pro Grub třeba 500MB, typ primární, systém ext2
"/" - root pro systém např 100GB , typ primární, žurnal system ext4
"/home" - user data zbytek, takže necelých 150GB , typ primární, žurnal system ext4
5. spustím a dokončím instalaci Mintu
6. Připojím původní disk ale pomocí BIOSU nastavím aby systém najel do LM
7. v konzoli spustím udate grub a restartuji ntb
8. ?? vrátím boot v BIOSU zpátky na původní disk??
9. měl bych dostat nabídku s bootem do win nebo LM

nezapomněl jsem na něco ?

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 21 lis 2020, 08:33
od alojz
?? vrátím boot v BIOSU zpátky na původní disk??
...ked botujes z flash disku nemusis v biose robit hokuspokusy,len pri starte zvolis flash disk...a hototo :shock: :shock: :shock:
...po update grub pri starte bude vyber aj linux aj win... :lol: :lol: :lol:

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 21 lis 2020, 09:39
od Ventero1
Osobne bych se na /boot oddil vydobl, ale treba nekdo osvetli jeho dulezitost. Kazdopadne pokud na nem trvas, jiste by mel byt vetsi a budes si muset hlidat hygienu - tedy hlavne cisteni starych kernelu.
Na /root bezne s prehledem staci 40GB - pokud vsak budes delat nejake psi kusy jako instalovat hodne aplikaci, wine v nem hrat hry ci zkouset kdesicosi atd., tak pridej.
Volitelne muzes udelat swap oddil na konci disku v hodnote dvojnasobku RAM, ale pokud mas SSD, tak nemala cast uzivatelu se priklani k tomu, ze je lepsi ho nedelat a nechat to na swapovem souboru, ktery se v novejsich verzich tvori automaticky.

Pokud instalujes v EFI, je treba na zacatku disku udelat oddil EFI (ESP) ve formatu fat32 - bezne tak 200MB, ale melo by stacit i 100MB na jediny system a zavadec (grub2) umistit do nej.

7. Staci v terminalu :)
8. Ne - primarni zavadec s rozcestnikem (bootmenu) bude na disku s Linuxem a tedy v BIOS zustane jako primarni.

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 21 lis 2020, 11:27
od adamnovak
Aby byl disk s Win nedotčený, zvol v instalaci "Něco jiného", vyber disk na kterým není windows, a vytvoř oddíly / (pro systém - min. 20 GB), /home (pro uživ. data, tak že co největší) a swap (pro RAM, musí být 1,5 násobku tvé RAM paměti.). zde je návod:
https://www.linux-mint-czech.cz/2018/06 ... x-mint-03/

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 21 lis 2020, 12:02
od Ventero1
Nedotknutelnost disku s Win se zajisti jeho fyzickym odpojenim.

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 22 lis 2020, 08:10
od RadekD
Ventero1 píše: 17 lis 2020, 13:02 Kdyby to bylo zbytecne, tak mu to neradime. Teoreticky mas pravdu - v praxi se vsak uz nekolikrat opakoval bug instalatoru (jak windowsackyho, tak linuxoveho), ze manualniho nastaveni uplne nedbal a zavadec si picl kam chtel ...
Za cca 20 let, co s linuxem pracuji, jsem ho instaloval snad 50x, protože často zkouším novinky a z Live sice zjistím, jestli funguje HW, ale to je vše. Proto dělám plnou instalaci. V jediném případě se mi stalo, že jsem si to nezkontroloval a zavaděč se mi nainstaloval na flashku. A i to se dá opravit.
Dvoudiskové notebooky používám cca 10 let, vždy bylo vše OK. Proto jsem to napsal.

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 22 lis 2020, 09:44
od Ventero1
Jasně vpoho - a já to zase napsal proto, že to odpojení je prostě sichr - jak proti nepozornosti, tak proti případnému bugu, který je zaznamenán u některých verzí a to i na českých fórech.
Skoro všechno se dá opravit, ale už si představ, jak někdo prakticky nezkušený, tohle zase složitě řeší - práce pro něj navíc - práce pro nás tady navíc ..

Re: Mint vedle Win, ale na druhém disku

Napsal: 22 lis 2020, 10:28
od zeleno
Je dobre, že sú tu dva názory a užívateľ si môže vybrať, čo je pre neho ľahšie. Je si však treba uvedomiť, že viac ako polovica užívateľov počítača ani nevie kde je hardisk, ako vyzerá a ďalším sa nechce kvôli inštalácii niečo rozoberať. Tiež je klamlivé si myslieť, čo je ľahké pre mňa, bude ľahké aj pre iného.