VeraCrypt - konzolový i GUI současně

Dotazy a názory na pracovní prostředí Cinnamon
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#1 Příspěvek od SuperUser » 02 bře 2017, 21:37

Zdravím,

potřebuji poradit, jak mám docílit toho, aby mi v počítači fungovaly obě verze VeraCryptu? Původně jsem měl nainstalovanou jen tu GUI verzi, ale teď potřebuji používat i tu konzolovou. Ta GUI verze mi přestala po instalaci té konzolové verze fungovat. Poraďte prosím někdo.

Petr

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#2 Příspěvek od SuperUser » 02 bře 2017, 21:45

Tu konzolovou verzi potřebuji proto, protože se z telefonu loguji do Linuxu pomocí JuiceSSH a druhý datový disk mám zašifrovaný a z terminálu v telefonu bych tu GUI verzi obsluhovat nemohl. Teď mě ale napadlo, že bych mohl přidat dalšího uživatele a tomu bych tu konzolovou verzi mohl nainstalovat. Ale nevím, jak by to bylo s právy. Podívám se do useradd --man a zkusím s tím něco vymyslet. Každopádně by ale asi bylo nejlepší, kdyby někdo vyřešil, aby mi fungovaly obě ty verze v mém účtu.

Zatím ...

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#3 Příspěvek od SuperUser » 02 bře 2017, 22:55

Píšu z Windows, protože jsem úplně vyhořel a Linux nenabootuje. Vytvořil jsem nového uživatele a dal jsem mu stejná práva, jako mám já. Nalogoval jsem se na ten nový účet a na ploše byl spouštěč připojeného datadisku. Když jsem jej ale zkusil spustit (po označení jako spustitelný), tak to vyhodilo chybu. Uvědomil jsem si, že v /etc/fstab mám nastaveno, aby se datadisk připojoval do /media/petr/datadisk. Tak mě napadlo přidat tam další řádek úplně stejný jako ten první, jen jsem v něm změnil cestu na /media/nazev_noveho_uctu/datadisk. Jen dodám, že adresář datadisk v /media/nezev_noveho_uctu jsem nevytvářel, protože jsem myslel, že se vytvoří sám. Vše jsem uložil, restartoval a vypsalo to viz. přiložený obrázek. Heslo root to nebere a nejde mi s tím nic udělat. Mačkám CTRL a k tomu D, zkoušel jsem i C, ale nic. Víte si s tím někdo rady?
Přílohy
20170302_223148.jpg

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2812
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#4 Příspěvek od redhawk » 03 bře 2017, 07:15

SuperUser píše:Píšu z Windows, protože jsem úplně vyhořel a Linux nenabootuje. Vytvořil jsem nového uživatele a dal jsem mu stejná práva, jako mám já. Nalogoval jsem se na ten nový účet a na ploše byl spouštěč připojeného datadisku. Když jsem jej ale zkusil spustit (po označení jako spustitelný), tak to vyhodilo chybu. Uvědomil jsem si, že v /etc/fstab mám nastaveno, aby se datadisk připojoval do /media/petr/datadisk. Tak mě napadlo přidat tam další řádek úplně stejný jako ten první, jen jsem v něm změnil cestu na /media/nazev_noveho_uctu/datadisk. Jen dodám, že adresář datadisk v /media/nezev_noveho_uctu jsem nevytvářel, protože jsem myslel, že se vytvoří sám. Vše jsem uložil, restartoval a vypsalo to viz. přiložený obrázek. Heslo root to nebere a nejde mi s tím nic udělat. Mačkám CTRL a k tomu D, zkoušel jsem i C, ale nic. Víte si s tím někdo rady?
HM a opat vyeditovat z live fstab ?
meno a heslo do povodneho uctu to neberie?
po stlaceni pre pokracovanie, ctrl+D, boot skonci ako?
Pravděpodobně kecám.

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#5 Příspěvek od SuperUser » 03 bře 2017, 17:26

redhawk píše: HM a opat vyeditovat z live fstab ?
Pomohlo to. Už píšu z Linuxu.

Co ale s tím VeraCryptem? Toho druhého uživatele jsem už smazal se vším, co k němu patřilo. Jeden člověk mi poradil, ať odinstaluji GUI verzi, nainstaluji konzolovou a do nějakého adresáře si zazálohuji ty nainstalované soubory. Potom ať tu konzolovou verzi odinstaluji a vrátím tam zpět tu GUI a na adresář se souboru konzolového VeraCryptu udělám odkaz. Ale nevím, jak to udělat? Myslím tím ten odkaz. Jde mi o to, abych to mohl používat z terminálu v telefonu pomocí SSH klienta. Můžete někdo prosím poradit? A nebo můžeme klidně zkusit něco jiného, ale co?

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2812
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#6 Příspěvek od redhawk » 03 bře 2017, 18:42

SuperUser píše:
redhawk píše: HM a opat vyeditovat z live fstab ?
Pomohlo to. Už píšu z Linuxu.

Co ale s tím VeraCryptem? Toho druhého uživatele jsem už smazal se vším, co k němu patřilo. Jeden člověk mi poradil, ať odinstaluji GUI verzi, nainstaluji konzolovou a do nějakého adresáře si zazálohuji ty nainstalované soubory. Potom ať tu konzolovou verzi odinstaluji a vrátím tam zpět tu GUI a na adresář se souboru konzolového VeraCryptu udělám odkaz. Ale nevím, jak to udělat? Myslím tím ten odkaz. Jde mi o to, abych to mohl používat z terminálu v telefonu pomocí SSH klienta. Můžete někdo prosím poradit? A nebo můžeme klidně zkusit něco jiného, ale co?
netusim ci to pojde.
ani na ich stranke nie je moznost oboch instalacii. i ked mam dojem ze ak je gui mala by mat aj terminalovu verziu. ja gui nepouzivam
Pravděpodobně kecám.

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#7 Příspěvek od SuperUser » 03 bře 2017, 18:46

Díky za snahu a tvůj čas.
Měj se redhawk

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#8 Příspěvek od SuperUser » 04 bře 2017, 22:52

redhawk píše: netusim ci to pojde.
ani na ich stranke nie je moznost oboch instalacii. i ked mam dojem ze ak je gui mala by mat aj terminalovu verziu. ja gui nepouzivam
Jde to redhawk. Tady je řešení: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/424092#3 . Osobně jsem to vyzkoušel. Funguje mi jak GUI verze, tak i ta konzolová. Vyzkoušeno i z mobilu přes JuiceSSH :D Dávám to sem kvůli lidem, třeba to někomu pomůže.

Měj se fajn

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2812
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#9 Příspěvek od redhawk » 04 bře 2017, 22:54

SuperUser píše:
redhawk píše: netusim ci to pojde.
ani na ich stranke nie je moznost oboch instalacii. i ked mam dojem ze ak je gui mala by mat aj terminalovu verziu. ja gui nepouzivam
Jde to redhawk. Tady je řešení: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/424092#3 . Osobně jsem to vyzkoušel. Funguje mi jak GUI verze, tak i ta konzolová. Vyzkoušeno i z mobilu přes JuiceSSH :D Dávám to sem kvůli lidem, třeba to někomu pomůže.

Měj se fajn
Tak super.
Pravděpodobně kecám.

Odpovědět