VeraCrypt - konzolový i GUI současně

Dotazy a názory na pracovní prostředí Cinnamon
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#1 Příspěvek od SuperUser » 02 bře 2017, 21:37

Zdravím,

potřebuji poradit, jak mám docílit toho, aby mi v počítači fungovaly obě verze VeraCryptu? Původně jsem měl nainstalovanou jen tu GUI verzi, ale teď potřebuji používat i tu konzolovou. Ta GUI verze mi přestala po instalaci té konzolové verze fungovat. Poraďte prosím někdo.

Petr

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#2 Příspěvek od SuperUser » 02 bře 2017, 21:45

Tu konzolovou verzi potřebuji proto, protože se z telefonu loguji do Linuxu pomocí JuiceSSH a druhý datový disk mám zašifrovaný a z terminálu v telefonu bych tu GUI verzi obsluhovat nemohl. Teď mě ale napadlo, že bych mohl přidat dalšího uživatele a tomu bych tu konzolovou verzi mohl nainstalovat. Ale nevím, jak by to bylo s právy. Podívám se do useradd --man a zkusím s tím něco vymyslet. Každopádně by ale asi bylo nejlepší, kdyby někdo vyřešil, aby mi fungovaly obě ty verze v mém účtu.

Zatím ...

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#3 Příspěvek od SuperUser » 02 bře 2017, 22:55

Píšu z Windows, protože jsem úplně vyhořel a Linux nenabootuje. Vytvořil jsem nového uživatele a dal jsem mu stejná práva, jako mám já. Nalogoval jsem se na ten nový účet a na ploše byl spouštěč připojeného datadisku. Když jsem jej ale zkusil spustit (po označení jako spustitelný), tak to vyhodilo chybu. Uvědomil jsem si, že v /etc/fstab mám nastaveno, aby se datadisk připojoval do /media/petr/datadisk. Tak mě napadlo přidat tam další řádek úplně stejný jako ten první, jen jsem v něm změnil cestu na /media/nazev_noveho_uctu/datadisk. Jen dodám, že adresář datadisk v /media/nezev_noveho_uctu jsem nevytvářel, protože jsem myslel, že se vytvoří sám. Vše jsem uložil, restartoval a vypsalo to viz. přiložený obrázek. Heslo root to nebere a nejde mi s tím nic udělat. Mačkám CTRL a k tomu D, zkoušel jsem i C, ale nic. Víte si s tím někdo rady?
Přílohy
20170302_223148.jpg

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3018
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#4 Příspěvek od redhawk » 03 bře 2017, 07:15

SuperUser píše:Píšu z Windows, protože jsem úplně vyhořel a Linux nenabootuje. Vytvořil jsem nového uživatele a dal jsem mu stejná práva, jako mám já. Nalogoval jsem se na ten nový účet a na ploše byl spouštěč připojeného datadisku. Když jsem jej ale zkusil spustit (po označení jako spustitelný), tak to vyhodilo chybu. Uvědomil jsem si, že v /etc/fstab mám nastaveno, aby se datadisk připojoval do /media/petr/datadisk. Tak mě napadlo přidat tam další řádek úplně stejný jako ten první, jen jsem v něm změnil cestu na /media/nazev_noveho_uctu/datadisk. Jen dodám, že adresář datadisk v /media/nezev_noveho_uctu jsem nevytvářel, protože jsem myslel, že se vytvoří sám. Vše jsem uložil, restartoval a vypsalo to viz. přiložený obrázek. Heslo root to nebere a nejde mi s tím nic udělat. Mačkám CTRL a k tomu D, zkoušel jsem i C, ale nic. Víte si s tím někdo rady?
HM a opat vyeditovat z live fstab ?
meno a heslo do povodneho uctu to neberie?
po stlaceni pre pokracovanie, ctrl+D, boot skonci ako?
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#5 Příspěvek od SuperUser » 03 bře 2017, 17:26

redhawk píše: HM a opat vyeditovat z live fstab ?
Pomohlo to. Už píšu z Linuxu.

Co ale s tím VeraCryptem? Toho druhého uživatele jsem už smazal se vším, co k němu patřilo. Jeden člověk mi poradil, ať odinstaluji GUI verzi, nainstaluji konzolovou a do nějakého adresáře si zazálohuji ty nainstalované soubory. Potom ať tu konzolovou verzi odinstaluji a vrátím tam zpět tu GUI a na adresář se souboru konzolového VeraCryptu udělám odkaz. Ale nevím, jak to udělat? Myslím tím ten odkaz. Jde mi o to, abych to mohl používat z terminálu v telefonu pomocí SSH klienta. Můžete někdo prosím poradit? A nebo můžeme klidně zkusit něco jiného, ale co?

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3018
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#6 Příspěvek od redhawk » 03 bře 2017, 18:42

SuperUser píše:
redhawk píše: HM a opat vyeditovat z live fstab ?
Pomohlo to. Už píšu z Linuxu.

Co ale s tím VeraCryptem? Toho druhého uživatele jsem už smazal se vším, co k němu patřilo. Jeden člověk mi poradil, ať odinstaluji GUI verzi, nainstaluji konzolovou a do nějakého adresáře si zazálohuji ty nainstalované soubory. Potom ať tu konzolovou verzi odinstaluji a vrátím tam zpět tu GUI a na adresář se souboru konzolového VeraCryptu udělám odkaz. Ale nevím, jak to udělat? Myslím tím ten odkaz. Jde mi o to, abych to mohl používat z terminálu v telefonu pomocí SSH klienta. Můžete někdo prosím poradit? A nebo můžeme klidně zkusit něco jiného, ale co?
netusim ci to pojde.
ani na ich stranke nie je moznost oboch instalacii. i ked mam dojem ze ak je gui mala by mat aj terminalovu verziu. ja gui nepouzivam
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#7 Příspěvek od SuperUser » 03 bře 2017, 18:46

Díky za snahu a tvůj čas.
Měj se redhawk

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 110
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#8 Příspěvek od SuperUser » 04 bře 2017, 22:52

redhawk píše: netusim ci to pojde.
ani na ich stranke nie je moznost oboch instalacii. i ked mam dojem ze ak je gui mala by mat aj terminalovu verziu. ja gui nepouzivam
Jde to redhawk. Tady je řešení: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/424092#3 . Osobně jsem to vyzkoušel. Funguje mi jak GUI verze, tak i ta konzolová. Vyzkoušeno i z mobilu přes JuiceSSH :D Dávám to sem kvůli lidem, třeba to někomu pomůže.

Měj se fajn

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3018
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: VeraCrypt - konzolový i GUI současně

#9 Příspěvek od redhawk » 04 bře 2017, 22:54

SuperUser píše:
redhawk píše: netusim ci to pojde.
ani na ich stranke nie je moznost oboch instalacii. i ked mam dojem ze ak je gui mala by mat aj terminalovu verziu. ja gui nepouzivam
Jde to redhawk. Tady je řešení: http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/424092#3 . Osobně jsem to vyzkoušel. Funguje mi jak GUI verze, tak i ta konzolová. Vyzkoušeno i z mobilu přes JuiceSSH :D Dávám to sem kvůli lidem, třeba to někomu pomůže.

Měj se fajn
Tak super.
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

Odpovědět