akojak píše: ↑19 lis 2020, 22:40
Salus píše: ↑19 lis 2020, 21:07
A ještě jednou. Dá se nějak zálohovat web prohlížeče, které mám v "ostatních záložkách, lišta záložky.....
Záložky z Firefoxu a Waterfoxu si zazálohuješ jednoducho
viď:
https://uloz.to/file/yFX0Teq8hapY/zalozky-ff-zaloha-mp4
Podobne urobíš aj následnú obnovu záložiek naspäť do prehliadača.
Zálohovať záložky môžeš do súbou
.json a tiež do súboru
.html čo môže byť výhodné ak si ich chceš prehliadať cez prehliadač.
Potom už len skopíruješ na usb kľúč a môžeš prenášať aj na iný počítač....
Nepotrebuješ žiadne komandery a synchronizácie hlavne nie - lebo šajnu nemáš čo sa deje s tvojimi záložkami......
Tak to vezmeme popořádku.
1) Nechávat si Windows 7 je blbost. Jestliže už budeš dělat pc, tak to udělej pořádně, je vhodná doba.
2) Pokud bys chtěl vypalovat, tak u Mintu potřebuješ DVD, u Windows by to bylo asi dvouvrstvé DVD. Jde to, ale nejvhodnější je koupit flash disk (doporučuji alespoň 16GB) a tam to "vypálit". Velmi dobrá varianta je použít ten Ventoy, co jsem Ti dal odkaz.
3) Pokud si chceš zazálohovat data, potřebuješ je
nakopírovat na jiný disk nebo flash disk. Nesmí zůstat na tom disku, který budeš celý formátovat a dělit na nové části. Jinak přijdeš o data. Platí i na fotky apod. Prostě na vše, o co nechceš přijít ...
4) Mnoho programů jde zazálohovat tak, aby se poté obnovilo nastavení. Patří mezi to i internetové prohlížeče. Jak ve Firefoxu, tak v Chrome je ideální synchronizace online. Pak jen sesynchronizuješ, přeinstaluješ, v novém se přihlásíš a opět sesynchronizuješ a je to.
Ve Firefoxu je to Firefox účet, v Googlu také, umí to i Palemoon.
Firefox i Palemoon můžeš stejně jako Thunderbird také lehce zazálohovat na disk nebo flash tím, že tam zkopíruješ jejich skryté soubory.
Skrytý soubor (v Linuxu) poznáš tak, že má na začátku názvu tečku. V tomto případě by se tedy jednalo o zálohu .Firefox a .Moonchild production a .Thunderbird.
Poznámka:
Dá se to dělat i jinak, v nouzi to jde i v Nemu, ale v commanderu to je nejlepší.
Pokud jeden dobře radí - udělej to takhle - není fér to rozporovat. Proto má ode mne návod i s obrázkama, jak to vše zvládnout.
Další věc je, že ač mi jsou Win 10 oproti Win 7 nesympatické, ono dnes je mi už nesympatický Win celkově, tak radit někomu, aby si nechal a používal nepodporovaný systém je ... jak jen to říct slušně. Nepodporovaný systém prostě už nedostává bezpečnostní záplaty, časem to nejde řešit ani antivirovým programem apod. Pokud je takový systém připojený k internetu, je to jako otevřít dokořán dveře od bytu na ulici. Až se ráno probudíš, můžeš zjistit, že Tě nikdo nenavštívil nebo nevykradl. Ale moc pravděpodobné to není. Nehledě na to, že se časem budou omezovat i služby, které z toho půjdou obsluhovat. Stejně, jako některé programy již nepodporují instalaci ve Win 7.
A určitě bych chtěl z takového systému třeba připojení na internetové bankovnictví apod.
Takže když radíte, raďte dobře. Tomu člověku můžete dost zkomplikovat život. Oproti tomu přeinstalace na nový systém + správná instalace Linuxu dle návodu je sice mírně víc práce, ale užitek je dalekosáhlý a dlouhodobý.