Nelze spustit firefox

Diskuze o ostatních prac. prostředích (MATE, Xfce, ...)
Zpráva
Autor
Truck-thor
Příspěvky: 2
Registrován: 20 úno 2017, 12:34

Nelze spustit firefox

#1 Příspěvek od Truck-thor » 20 úno 2017, 13:08

Buďte pozdraveni!

Nainstaloval jsem LM 18.1 Mate 32bit na cca 15 let stařičký stroj s Athlonem 1250 Mhz z vypáleného iso z vašich stránek (na notesu Acer s Win 10, sw CDburnerXP), dokonce jsem umyl laser vypalovačky a kontrola vypáleného disku proběhla dobře.
Bohužel se mi nedaří spustit FF - vyběhne okno s angl. oznámením, že FF zaznamenal problém a spadl a odešle se crash report. Chtěl jsem doinstalovat jiný prohlížeč, ale nelze spustit ani správce sw - po zadání root hesla ihned spadne.
Jsem už z toho na prášky, instaloval jsem postupně všechny LM 18.1 Xfce, KDE, Cinamon a je to pořád stejné. Kde já lama dělám chybu?


Crash report:

Add-ons: %7B972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd%7D:51.0.1,firefox%40getpocket.com:1.0.5,e10srollout%40mozilla.org:1.7,aushelper%40mozilla.org:1.0,webcompat%40mozilla.org:1.0,langpack-en-ZA%40firefox.mozilla.org:51.0.1,langpack-cs%40firefox.mozilla.org:51.0.1,langpack-en-GB%40firefox.mozilla.org:51.0.1
AddonsShouldHaveBlockedE10s: 0
BuildID: 20170127024556
ContentSandboxCapabilities: 117
CrashTime: 1487588470
DOMIPCEnabled: 1
E10SCohort: test
EMCheckCompatibility: true
FramePoisonBase: 00000000f0dea000
FramePoisonSize: 4096
InstallTime: 1487586582
Notes: Linux Mint 18.1 SerenaFP(D00-L1000-W00000000-T0000) OpenGL: nouveau -- Gallium 0.4 on NV34 -- 1.5 Mesa 11.2.0 -- texture_from_pixmap

ProductID: {ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}
ProductName: Firefox
ReleaseChannel: release
SafeMode: 0
SecondsSinceLastCrash: 1879
StartupCrash: 0
StartupTime: 1487588462
TelemetryEnvironment: {"build":{"applicationId":"{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}","applicationName":"Firefox","architecture":"x86","buildId":"20170127024556","version":"51.0.1","vendor":"Mozilla","platformVersion":"51.0.1","xpcomAbi":"x86-gcc3","hotfixVersion":null},"partner":{"distributionId":null,"distributionVersion":null,"partnerId":null,"distributor":null,"distributorChannel":null,"partnerNames":[]},"system":{"memoryMB":2014,"virtualMaxMB":null,"cpu":{"count":1,"cores":1,"vendor":"AuthenticAMD","family":6,"model":10,"stepping":null,"l2cacheKB":512,"l3cacheKB":512,"speedMHz":1250,"extensions":["hasMMX","hasSSE"]},"os":{"name":"Linux","version":"4.4.0-53-generic","locale":"cs-CZ"},"hdd":{"profile":{"model":null,"revision":null},"binary":{"model":null,"revision":null},"system":{"model":null,"revision":null}},"gfx":{"D2DEnabled":null,"DWriteEnabled":null,"ContentBackend":"Skia","adapters":[{"description":"nouveau -- Gallium 0.4 on NV34","vendorID":"nouveau","deviceID":"Gallium 0.4 on NV34","subsysID":null,"RAM":null,"driver":null,"driverVersion":"1.5 Mesa 11.2.0","driverDate":null,"GPUActive":true}],"monitors":[],"features":{"compositor":"none"}}},"settings":{"blocklistEnabled":true,"e10sEnabled":true,"e10sCohort":"test","telemetryEnabled":false,"locale":"cs","update":{"channel":"release","enabled":true,"autoDownload":true},"userPrefs":{"browser.newtabpage.enhanced":true},"addonCompatibilityCheckEnabled":true,"isDefaultBrowser":false},"profile":{}}
Theme: classic/1.0
Throttleable: 1
UptimeTS: 8.811824
Vendor: Mozilla
Version: 51.0.1
useragent_locale: cs-CZ

This report also contains technical information about the state of the application when it crashed.

Děkuji za případnou radu či pomoc!

Truck-thor

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1606
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Nelze spustit firefox

#2 Příspěvek od menom » 20 úno 2017, 14:17

.

Vypada to ze problem bude hlavne s procesorom

Kukni sem:

viewtopic.php?f=15&t=2741&hilit=athlon

.

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 740
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nelze spustit firefox

#3 Příspěvek od Ventero1 » 20 úno 2017, 16:27

Instalovat uplne nova stand. distra na takove masiny je opravdu nedomyslene.

Je to uz logicky nesmysl a drobna informacni priprava by taje neskodila.

Na tohle tak Puppy linux nebo nejaky podobny ultralehky os. Uplne nejhut lubuntu 12.04
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3008
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Nelze spustit firefox

#4 Příspěvek od redhawk » 20 úno 2017, 16:31

presne toto je problem s SSE2
V clanku su aj podporovane prehliadace.
cize pokial funguje Mint 18 bez problemu, staci zmenit prehliadac na Firefox ESR co je asi najrozumnejsie riesenie.
popripade je tam Midori, Palemoon alebo Opera 12.
Pravděpodobně kecám.

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3008
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Nelze spustit firefox

#5 Příspěvek od redhawk » 20 úno 2017, 16:33

Tracer píše:Instalovat uplne nova stand. distra na takove masiny je opravdu nedomyslene.

Je to uz logicky nesmysl a drobna informacni priprava by taje neskodila.

Na tohle tak Puppy linux nebo nejaky podobny ultralehky os. Uplne nejhut lubuntu 12.04
no prave aj mint 17.3 na takom Durene 1GHz s 2x512MB ram a 40GB Pata HDD bezi celkom svizne.
Ale ano lepsie su lahsie distribucie, co ale nie vzdy znaci uzivatelsky privetivejsie (mne sa taky Puppy linux vidi otrasny :-) )
Pravděpodobně kecám.

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 740
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nelze spustit firefox

#6 Příspěvek od Ventero1 » 20 úno 2017, 20:06

S tím Pupíkem souhlasím, ale jsou jeho odnože s lxde a ty už nejsou tak strašidelné :) A jsou i jiná distra jako Arch či Bodhi by taky mohl být celkem lehký ... A nebo ať jde do nějaké dobové verze ...

Ten Mint je ale xfce na takovém stroji - ne? To běží celkem, ale neřekl bych svižně. A v internet. prohlížeči to je úplná hrůza a ani bych se nedivil, kdyby spousta stránek vůbec nešla. Na 2x výkonnějším stroji P4 3GHz HT při stejné paměti to je s Lubuntu 14.04 jentaktak a s videem z internetu rovnou pápá ... Na Mint xfce či Xubuntu jsem už na to neměl nervy. Jedu teď na jednojádro Athlonu v AM2, 2 GB RAM a načíst jakékoliv běžné stránky je otřesné. CPU 100%, dobu to trvá - je to stejně pomalý jako kdysi na mém Celeronu 2GHz s 256MB ... Dnešní tvůrci stránek téměř všichni patří na psychiatrii - stránky jsou 10x náročnější kvůli interaktivním debilárnám, sledovárnám, reklamám a blbým skriptům, než by bylo pro jejich čistou funkci potřeba.

Osobně už takové mašiny házím rovnou do šrotu. A jestli nemá truck-thor peníze na lepší, tak mu něco daruju :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...


Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 740
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Nelze spustit firefox

#8 Příspěvek od Ventero1 » 21 úno 2017, 14:50

Na pribuznem foru Ubuntu je toto reseno hodnekrat a na foru Svethardware tez lze najit podnetne vlakno - staci jen ta priprava - trochu hledat ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3008
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Nelze spustit firefox

#9 Příspěvek od redhawk » 21 úno 2017, 15:24

Tracer píše:Na pribuznem foru Ubuntu je toto reseno hodnekrat a na foru Svethardware tez lze najit podnetne vlakno - staci jen ta priprava - trochu hledat ...
no a preto som aj tu do clankov robil o PAE a SSE.
:-)
Pravděpodobně kecám.

Truck-thor
Příspěvky: 2
Registrován: 20 úno 2017, 12:34

Re: Nelze spustit firefox

#10 Příspěvek od Truck-thor » 21 úno 2017, 18:51

Ahoj!

Děkuji vám všem za rady a pomoc. Tak tohle mě ani ve snu nenapadlo. Přiznávám, že jsem neměl a nemám ani šajnu o tom, co je to instruktážní sada SSE2 nebo co a jak to ovlivní jakýkoliv sw, třeba FF apod. Vidím, že několik let žiju v bludu, zatím jsem totiž četl pouze články o tom, jak si majitelé udržují starší i velmi staré stroje v chodu tím naším skvělým linuxem (bez postranních narážek!) až do naprostého kolapsu elektronických prvků. Nevím, jak se mi to povedlo, ale zatím jsem nikde nenarazil na článek, kde by bylo alespoň obecně shrnuto, který (pro lamy uživatelsky přívětivý) linux lze na jak starých strojích zhruba provozovat. Proto jsem ve své neznalosti narval nejnovější LM 18.1 na stroj s Athlonem, 2GB RAM a nVidia 8xAGP! Divné je, že několik věcí chodilo, ale nevyzkoušel jsem zdaleka všechno, zajímal mě především FF, který však okamžitě spadl. Nechodil taky správce sw.

Pro mě z toho vyplynulo zhruba tohle: Stáhnout např. Ubuntu GG či HH, vypnout aktualizace či odinstalovat správce sw a nepovolit ani aktualizaci FF – čili jakoby zakonzervovat dědu Athlona v nějakém provozuschopném stavu na občasný surfing a uložení něčeho nedůležitého, protože oba HDD už asi taky budou těsně před klinickou smrtí.

Já jsem z dědka vymazal Win XP Prof. až letos koncem ledna, na tom už se nedalo kloudně nic dělat. Neustále jsem sestřeloval jakýsi svchost.exe, protože procík jel na 100% atd.
Ono už v nedávné době přišlo nějaké varování, že FF49 už nelze na XP aktualizovat kvůli jakési nepodpoře čehosi. Chtěl jsem PC ještě zachránit z nostalgických důvodů právě Linuxem. Ve zdroji jsem našel 4 stuďáky, v jedné větvi vyměnil 2 kondíky. Všechny ostatní elyty i na MB jsem proměřil speciálním měřákem na ESR a vše se zdá být normální. Myslím, že i na takto starém stroji se dá dělat ještě dost obyčejné práce, než něco fatálně selže.

Podobná situace s nejnovějšími distry mi už určitě nastala u malého surfovacího noťase na cesty HP 5103 (4 jádrový Atom 1500MHz), na kterém byl původně SLED 11 od prodejce, následně pokusně spousta Ubuntu a Kubuntu a poslední pokusy s LM 18.
Právě u nových dister U, K a LM jsem zaznamenal výrazné zpomalení a sekání, takže se rovněž domnívám, že mi pomůžou nějaké starší verze dister. Normálně mi např. nechodilo ani Open Suse 4.4.2.

Co myslíte, pánové, nebylo by užitečné napsat pro nás lamy článek o smyslu udržování starších strojů, jaká distra instalovat a případně čeho se vyvarovat v případě nových dister ve smyslu mého konkrétního problému? Čili např. jinými slovy: na tomhle železe a CPU už nerozběháš ani LM 17.3! Možná by ubylo zoufalých dotazů BFU, proč nejde to a to.

Nechtěl jsem sem vůbec tahat nic o Windows, ale na webu Microsoftu jsem našel kdysi nějakou utilitu či co a po spuštění mi ohlásila, že na mém železe už nerozběhám W8, pouze max. W7.
O nějakém W10 nebylo ještě ani vidu ani slechu.

Až se mi povede najít a nainstalovat nějaká starší distra, dám sem ještě zprávu, jak jsem dopadl, pokud nezasáhne dr. Alzheimer.
V případě úspěchu to bude další skvělé ponaučení.

EDIT: Ve světle vašich posledních odpovědí se asi už s dědkem důstojně ve sběrném dvoře rozloučím. Nastal čas na nové železo - manželce jsem koupil k předloňským vánocům Acer Aspire E15 s i3, 4GB RAM a 500HDD+8SSHD, W10 po upgrade z 8.1. Bude mi stačit podobný ntb bez OS na testy různých linuxů? Hry nehraju, vždycky prohraju nebo jsem okamžitě mrtvej. Např. v solitaire mám úspěšnost cca 2 z 10 her.

Díky a přeji hezký den všem!

Truck-thor

Odpovědět