nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Zpráva
Autor
menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1749
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#11 Příspěvek od menom » 07 led 2020, 15:55

derik píše:
07 led 2020, 09:18
Je možo nastavit nějak nastavit něco
-aby se změnilo nastavení na disku,
anebo nastavit něco když to běží z flešky
-aby po nové instalaci ten monitor poznal ?
.

Na stranke s Release Notes je to popisane v casti s nazvom Solving freezes during the boot sequence:
Pouzi parameter nomodeset:

https://linuxmint.com/rel_tricia_cinnamon.php

V tych videach je navod pre pc s BIOS aj pc s UEFI.

.

derik
Příspěvky: 28
Registrován: 23 črc 2017, 17:17

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#12 Příspěvek od derik » 07 led 2020, 16:30

to jsem zkoušel napsat taky ale problé je že nevím přesně kam a jakn navíc absence angličtiny :(

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1749
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#13 Příspěvek od menom » 07 led 2020, 17:42

.

Pri startu v GRUBe stlac male e cim sa dostanes k editacii,
najdi pomocou klaves Sipky nahoru, dolu, vlevo, vpravo
riadok zacinajuci slovom Linux
Na konci riadka byva nieco ako

Kód: Vybrat vše

quiet splash $vt_handoff=1
Dopis nomodeset aby to vypadalo asi takto:

Kód: Vybrat vše

quiet splash $vt_handoff=1 nomodeset
Stlac F10 pre nabeh systemu

.
Naposledy upravil(a) menom dne 08 led 2020, 08:35, celkem upraveno 1 x.

derik
Příspěvky: 28
Registrován: 23 črc 2017, 17:17

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#14 Příspěvek od derik » 08 led 2020, 08:16

díky, už to fungovalo ale po restartu opět OUT OF RANGE. Mámv plánu vyměnit madrboard, snad to bude lepší.

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1749
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#15 Příspěvek od menom » 08 led 2020, 08:34

derik píše:
08 led 2020, 08:16
díky, už to fungovalo ale po restartu opět OUT OF RANGE. Mámv plánu vyměnit madrboard, snad to bude lepší.
.

Neni nutno vymenit, to bolo na skusku ci zabere nomodeset.
Mozes zopakovat postup a v systeme co je na disku upravit nastaveni pre grub.

Trvale riesenie je zapisat to do nastaveni GRUBu:
1) Editovat /etc/default/grub

Kód: Vybrat vše

sudo xed /etc/default/grub
Zadat heslo, stlacit enter

2) V riadku GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash $vt_handoff=1" na konci dopisat nomodeset.
Priblizne takto:

Kód: Vybrat vše

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash $vt_handoff=1 nomodeset"
Ulozit.

3) Este aktualizovat nastaveni grubu:

Kód: Vybrat vše

sudo update-grub
Restart

.

derik
Příspěvky: 28
Registrován: 23 črc 2017, 17:17

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#16 Příspěvek od derik » 08 led 2020, 09:18

moc děkuji za návody, to je co potřebuji.
Jeden laický dotaz,když vyměním základní desku a použiju tento disk s linuxem, pojede anebo to musím instalovat znovu ?

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1268
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#17 Příspěvek od Ventero1 » 08 led 2020, 09:49

Na 99% pojede - jen to zase zkus bez nomedeset, pokud je tahle grafika, kterou ted resime, integrovana. Pak ovsem musis pocitat s tim, ze pokud udelas nejake pokrocile nastaveni nejakeho HW (treba modifikaci ovladacu wifi ci antitearingove opatreni pro grafiku apod.), tak tyto nebudou fungovat korektne ci vubec.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

derik
Příspěvky: 28
Registrován: 23 črc 2017, 17:17

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#18 Příspěvek od derik » 08 led 2020, 10:09

zatím děkuju všem, snad ten linux s vaší pomocí nakonec zvládnu
Pustím se do inovace hw a pak se uvidí
MOC DÍKY VŠEM

derik
Příspěvky: 28
Registrován: 23 črc 2017, 17:17

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#19 Příspěvek od derik » 14 úno 2020, 09:53

Děkuji všem za rady, nakonec jsem se rozhodl zkusit starší LM. Je to LM 18,3 a instalace se povedla. Nevím ale jestli tento krok není směrem ke snížení bezpečnosti. Jaké jsou rozdíly ?

prosím poraďte, mám Thunderbird Anglicky a nikde jsem nenašel jak jej naučit česky. Děkuji

takyradejianonymne
Poradce Mintu
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: nová instalace 19.3 a OUT OF RANGE

#20 Příspěvek od takyradejianonymne » 14 úno 2020, 16:14

Mícháš tady do jednoho téma další tvé už jiné problémy a což by se nemělo, že? ;)
Také mám ten pocit že původně jsi se tady ještě ptal na (další jiné) rozložení klávesnice ale to jsi už jistě brzy našel sám v normálka tom základním nastavení tvého pracovního prostředí, které jsi sobě nainstaloval. To prostředí, které máš, jsi tu ale přitom neuvedl a to je také podstatné. Když se už ptáš, tak musíš přece uvést i to prostředí protože není jen jeden linux resp. verze třeba Mint 19 nebo 18, ale v jednotlivých pracovních prostředích mohou být a co se týče nastavování odlišnosti.

Nauč se vždy hledat sám (na začátku ty jako začátečník a já jsem také stále začátečník) nejdřív na internetu. Když případně neumíš anglicky tak máš možnost (já v Chrome/Chromium) toho překladače. Já po zadání dotazu za 3 vteřiny našel k Thunderbird třeba tuto starší odpověď a nemusí to už platit a jen proto příkladem:
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/361101
nebo k dodatečnému počeštění Firefox a Thunderbird je povídání na této přímo "firemní" stránce až dole a tam další odkaz, no ale základní je to proč jsi Thunderbird nenainstaloval v češtině rovnou, já na Mintu nejsem a tak jeho repozitáře nevidím:
https://www.mozilla.cz/stahnout/thunderbird/

Co se týče Mintu 18 a Mintu 19, tak u té 18.3 si přece sám zjisti a máš to jako na talíři jaká je doba podpory: dle toho co vidím já tak celý letošní rok 2020 máš vystaráno a ještě něco možná dál tj. až prý do roku 2021. Takže o tu bezpečnost tolik nejde.
Spíše jde o to co je v 19 oproti 18 nového, co opravuje ale také jaké nové chyby přináší a ty jsou, v čase, zase také opravovány. To máš také bohatě na internetu a začti se tam sám. A udělej si názor.
*** Spíše je základní otázka, proč jsi tu 19 nenainstaloval, v čem je tedy zakopaný pes a asi ve tvé konfiguraci?
A opět jsi tu pořádně nenapsal co máš za základní desku tj. přesné její označení a ani jsi nenapsal pořádně co máš za grafiku, to co jsi tu uvedl jako prý grafiku tak totiž odpovědi na dotaz jaksi moc o grafice nehovoří. Pokud je pravda co jsi uvedl u procesoru tak dle mne normálka a generačně bys neměl mít s instalací Mint 19 problém. Z charakteru toho co píšeš (nemyslím to zle) jeví se mně že to tak nějak plácáš a nevíš pořádně co a motáš se potom v tom.
Když se příště začneš ptát na podobné věci tak také si napiš do terminálu inxi -F a výsledek k otázce přilož :)

Odpovědět