Lenovo Y700

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lubos
Příspěvky: 30
Registrován: 10 pro 2013, 08:47

Lenovo Y700

#1 Příspěvek od Lubos » 23 říj 2017, 22:02

Ahoj.
Na Lenovo Y700 jsem prave nainstaloval Mint.Instalace porbehla v poradku na 115 gb SSD disk.Notas jsem restartoval.Ted když si chci zkopírovat všechna data z externího disku na druhý 1TB disk,v noteboku,tak mě to systém neumožní.Nemám prý práva správce.Nejde vytvořit ani složka.Prosím,jak dál postupovat.
Díky,L

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1611
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Lenovo Y700

#2 Příspěvek od menom » 24 říj 2017, 03:13

.

Mohol by si skusit do Terminalu zadat prikaz, ktorym spustis Nemo ako Spravca:

Kód: Vybrat vše

sudo nemo
zadas heslo a stlacis Enter

V okne Nemo sa tam preklikas ...

.

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1081
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Lenovo Y700

#3 Příspěvek od kamowski » 24 říj 2017, 07:06

Pri inštalácii Linux Mintu (na rozdiel napr. od Manjara ...) zadávaš iba jedno heslo, ktoré je pre prvého užívateľa aj pre správcu. Ak si sa po štarte dostal do svojho "konta", to znamená, že si to heslo zadal, teda ak sa neprihlasuješ bez zadávania hesla, ale aj vtedy je vlastne zadané.
Vo svojom konte, účte, domovskom adresári (/home/tvojemeno), ..., nazvi to ako chceš, si robíš, čo len chceš. Máš tam predpripravené adresáre ako "Dokumenty, ..." a vytváraj si a maž vlastné adresáre podľa potreby. Sem si môžeš nakopírovať tie súbory z ext. disku. Ak toto presne robíš a tu sa vyskytuje problém, napíš to v odpovedi.
Ak chceš ale niečo robiť mimo svojho účtu, napr v /home/ (nie v /home/tvoje meno) alebo ešte vyššie, v systémových adresároch "/" , tak musíš mať práva správcu, musíš byť správca, musíš poznať heslo správcu, .... a sme opäť na začiatku :)
---
niečo o adresárovej štruktúre v linuxových distribúciách:
https://www.linux-mint-czech.cz/2012/12 ... inuxmintu/
---
ak chceš vytvárať špeciálne adresáre mimo svojho účtu, áno, s heslom správcu to môžeš ale je lepšie sa najprv o tom poradiť tu na fóre. Ak chceš vytvárať nové oddiely, pri/odpájať disky, ... tak platí to isté.
V oboch prípadoch ale, vo vlastnom záujme, napíš zrozumiteľnú otázku do nového vlákna tu na fóre, čo najpodrobnejšie vysvetli, čo chceš dosiahnúť, čo si už skúšal, urobil, skrátka daj čo najviac informácií, nech je rada šitá na mieru :)
---
ak s linuxom len začínaš, pohybuj sa len vo svojom účte, adresárom mimo svojho účtu sa vyhni, kým sa nezorientuješ. Tam, do strojovne, naozaj nie je nutné chodiť. Mašinka (systém) bude fungovať aj bez tvojich zásahov do týchto adresárov ;)

Lubos
Příspěvky: 30
Registrován: 10 pro 2013, 08:47

Re: Lenovo Y700

#4 Příspěvek od Lubos » 24 říj 2017, 18:42

Ahoj a díky všem za rady.nakonec stačilo disk spustit jako root správce,či tak nějak to bylo formované.Ještě prosím vás,jak nastavit aby disk byl stále připojen a já ho nemusel po každém startu notase,připojovat?Děkuji

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1611
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Lenovo Y700

#5 Příspěvek od menom » 24 říj 2017, 19:25

Lubos píše:
24 říj 2017, 18:42
Ahoj a díky všem za rady.nakonec stačilo disk spustit jako root správce,či tak nějak to bylo formované.Ještě prosím vás,jak nastavit aby disk byl stále připojen a já ho nemusel po každém startu notase,připojovat?Děkuji
Na to musis spustit Terminal a zadat dva prikazy a sem kopirovat vsetko co odpovi :

Kód: Vybrat vše

blkid

Kód: Vybrat vše

cat /etc/fstab
.

Lubos
Příspěvky: 30
Registrován: 10 pro 2013, 08:47

Re: Lenovo Y700

#6 Příspěvek od Lubos » 24 říj 2017, 20:04

Super.Spustil jsem terminál a zadal ty dva příkazy.Disk už zustává připojen.
Díky

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1611
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Lenovo Y700

#7 Příspěvek od menom » 24 říj 2017, 20:09

Lubos píše:
24 říj 2017, 20:04
Super.Spustil jsem terminál a zadal ty dva příkazy.Disk už zustává připojen.
Díky
No dobre a ked Restartujes pocitac tak to funguje ?

.

Lubos
Příspěvky: 30
Registrován: 10 pro 2013, 08:47

Re: Lenovo Y700

#8 Příspěvek od Lubos » 27 říj 2017, 06:39

Ano,disk zustava připojen i po restartu....

Odpovědět