tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Odpovědět
Zpráva
Autor
salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#1 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 18:08

Zdravim diskutujucich.

Mam divny problem na otcovom PC s Mintom.
Normalne tlacil na bezdrotovu tlaciaren Canon i-SENSYS MF8280Cw, dnes mu nechcelo tlacit nic. Tak som skusal vsetko mozne, ale tlac stale nesla. Tak som skusal ze preinstalujem z jeho 17.3 verzie na novu cez terminal- nieco taketo:

Kód: Vybrat vše

https://www.linux-mint-czech.cz/2016/07/jak-upgradovat-linux-mint-17-3-na-linux-mint-18-cinnamon-a-mate/
. Po upgrade som skusil dat tlacit a v pohode vytlacilo, som myslel ze som za vodou.
Po restarte ale nesiel system nabootovat, stale nieco kontroloval a notebook som mal v praci bez pripojenia na net ale s instalacnym mediom 18.3, tak som zalohoval subory a spravil clean install Sylvie.
Na novom systeme ale zas nejde tlac. tak som doniesol moj notebook v ktorom je ten isty system nainstalovany, nainstaloval som tam to iste co do prveho- drivery pre tlaciaren, kernel a z toho mojho normal tlaci.
V tom prvom notebooku som to nemohol rozbehnut. Divne ale je ze ked som rano prisiel a skusal som dat tlacit, tak subory zostavali vo fronte ako nevytlacene- tlaciaren isla opingat a ziadny problem nehlasila. Po tejto novej instalacii subor hned prejde do fronty medzi vykonane ulohy, evidentne ich odosle do tlaciarne- ta blikne a pipne ako ked dokonci tlac, ale nevytlaci nic...

Nejake navrhy? :oops:

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3024
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#2 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 18:45

ovladac je UFR II/UFRII LT pre systém Linux ver. 3.50 ?

je cez router zdielana?
USB?
skusit inu distribuciu (moze ist o problem s HW)
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#3 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 18:50

presne tento ovladac je to.
v routri som nic nikdy nenastavoval, ma pridelenu IP z DHCP servera tusim
USB som vlastne tiez skusal, ale nic- ani nepiplo ako cez wifi
doteraz to normal islo- otec urcite nic nemenil, aj keby chcel, nevie heslo...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3024
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#4 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 18:53

salwator píše:
26 čer 2018, 18:50
doteraz to normal islo- otec urcite nic nemenil, aj keby chcel, nevie heslo...
nemohla to spravit nejaka aktualizacia?
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#5 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 19:14

ee, aktualizacie on nerobi aj keby chcel- nevie heslo.
ta aktualizacia bola tusim na verziu 18.0, vtedy to islo... po restarte ale nesiel system... a po instalacii 18.3 nejde. skusal som aj viac kernelov a nic.
s tymto som sa este nestretol. doma mam sam na troch kompoch Sylviu a bez vacsich problemov to facha...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3024
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#6 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 20:10

salwator píše:
26 čer 2018, 19:14
ee, aktualizacie on nerobi aj keby chcel- nevie heslo.
ta aktualizacia bola tusim na verziu 18.0, vtedy to islo... po restarte ale nesiel system... a po instalacii 18.3 nejde. skusal som aj viac kernelov a nic.
s tymto som sa este nestretol. doma mam sam na troch kompoch Sylviu a bez vacsich problemov to facha...
a vidi LM v sieti tu tlaciaren?
ked je pripojena cez usb vypis

Kód: Vybrat vše

lsusb
co vypise?

Tiez je to nejake divne ja mam Canon MG3650 ta ide vo vsetkych pc cez wifi (MX17.1 aj Xubuntu 18.04 a galliomOS)
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#7 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 20:22

lsusb mozem pozriet zajtra, pojdem s tym pokracovat...

skusal som vela krat tlaciaren odstranit a potom som dal pridat, vyhladat sietovu tlaciaren a hned ju naslo aj so spravnou IP. a aj v terminali isla opingat- 2-3 ms bez straty paketov

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3024
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#8 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 20:41

salwator píše:
26 čer 2018, 20:22
lsusb mozem pozriet zajtra, pojdem s tym pokracovat...

skusal som vela krat tlaciaren odstranit a potom som dal pridat, vyhladat sietovu tlaciaren a hned ju naslo aj so spravnou IP. a aj v terminali isla opingat- 2-3 ms bez straty paketov
hm to bude asi daco s driverom
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#9 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 20:48

na tom druhom notebooku som instaloval to iste- z toho spomenuteho archivu zo zlozky debian a 64 bit vsetky tri subory...

vidim to tak ze zajtra ma caka opat clean instalacia a dufam ze to pojde potom (nie je tam ssd tak instalacia trocha trva...)

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#10 Příspěvek od salwator » 27 čer 2018, 11:36

tak dnes som tam nainstaloval 18.0 Mate, kernel 4.4.0.21. Este pred nainstalovanim, po nabootovani z USB som doinstaloval drivery pre tlacenku a tlac isla. Po nainstalovani a restarte zas nesla...
Tak som skusil usb kabel a cez ten tlacila. este som doinstaloval veci co bolo treba, spravil aktualizacie a siel zaucat obsluhu s usb verziou tlaciarne a tlaciaren zrazu zapipala a zacala tlacit sama z fronty asi tri skusobne veci com som tam pred tym poslal cez wifi.
tak som skusil zas cez wifi a normalne tlaci- teda tlaci normalne ale vzdy zahlasi chybu tlaciarne pokial tlaci- tak su oznacene aj dokoncene ulohy, ked dotlaci tak ich ukaze ako normalne vytlacene...
nechapem.

ale snad to pojde. :evil:

Odpovědět