tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

Dotazy a zkušenosti s "železem", ovladači a periferiemi
Odpovědět
Zpráva
Autor
salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#1 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 18:08

Zdravim diskutujucich.

Mam divny problem na otcovom PC s Mintom.
Normalne tlacil na bezdrotovu tlaciaren Canon i-SENSYS MF8280Cw, dnes mu nechcelo tlacit nic. Tak som skusal vsetko mozne, ale tlac stale nesla. Tak som skusal ze preinstalujem z jeho 17.3 verzie na novu cez terminal- nieco taketo:

Kód: Vybrat vše

https://www.linux-mint-czech.cz/2016/07/jak-upgradovat-linux-mint-17-3-na-linux-mint-18-cinnamon-a-mate/
. Po upgrade som skusil dat tlacit a v pohode vytlacilo, som myslel ze som za vodou.
Po restarte ale nesiel system nabootovat, stale nieco kontroloval a notebook som mal v praci bez pripojenia na net ale s instalacnym mediom 18.3, tak som zalohoval subory a spravil clean install Sylvie.
Na novom systeme ale zas nejde tlac. tak som doniesol moj notebook v ktorom je ten isty system nainstalovany, nainstaloval som tam to iste co do prveho- drivery pre tlaciaren, kernel a z toho mojho normal tlaci.
V tom prvom notebooku som to nemohol rozbehnut. Divne ale je ze ked som rano prisiel a skusal som dat tlacit, tak subory zostavali vo fronte ako nevytlacene- tlaciaren isla opingat a ziadny problem nehlasila. Po tejto novej instalacii subor hned prejde do fronty medzi vykonane ulohy, evidentne ich odosle do tlaciarne- ta blikne a pipne ako ked dokonci tlac, ale nevytlaci nic...

Nejake navrhy? :oops:

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2816
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#2 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 18:45

ovladac je UFR II/UFRII LT pre systém Linux ver. 3.50 ?

je cez router zdielana?
USB?
skusit inu distribuciu (moze ist o problem s HW)
Pravděpodobně kecám.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#3 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 18:50

presne tento ovladac je to.
v routri som nic nikdy nenastavoval, ma pridelenu IP z DHCP servera tusim
USB som vlastne tiez skusal, ale nic- ani nepiplo ako cez wifi
doteraz to normal islo- otec urcite nic nemenil, aj keby chcel, nevie heslo...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2816
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#4 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 18:53

salwator píše:
26 čer 2018, 18:50
doteraz to normal islo- otec urcite nic nemenil, aj keby chcel, nevie heslo...
nemohla to spravit nejaka aktualizacia?
Pravděpodobně kecám.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#5 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 19:14

ee, aktualizacie on nerobi aj keby chcel- nevie heslo.
ta aktualizacia bola tusim na verziu 18.0, vtedy to islo... po restarte ale nesiel system... a po instalacii 18.3 nejde. skusal som aj viac kernelov a nic.
s tymto som sa este nestretol. doma mam sam na troch kompoch Sylviu a bez vacsich problemov to facha...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2816
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#6 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 20:10

salwator píše:
26 čer 2018, 19:14
ee, aktualizacie on nerobi aj keby chcel- nevie heslo.
ta aktualizacia bola tusim na verziu 18.0, vtedy to islo... po restarte ale nesiel system... a po instalacii 18.3 nejde. skusal som aj viac kernelov a nic.
s tymto som sa este nestretol. doma mam sam na troch kompoch Sylviu a bez vacsich problemov to facha...
a vidi LM v sieti tu tlaciaren?
ked je pripojena cez usb vypis

Kód: Vybrat vše

lsusb
co vypise?

Tiez je to nejake divne ja mam Canon MG3650 ta ide vo vsetkych pc cez wifi (MX17.1 aj Xubuntu 18.04 a galliomOS)
Pravděpodobně kecám.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#7 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 20:22

lsusb mozem pozriet zajtra, pojdem s tym pokracovat...

skusal som vela krat tlaciaren odstranit a potom som dal pridat, vyhladat sietovu tlaciaren a hned ju naslo aj so spravnou IP. a aj v terminali isla opingat- 2-3 ms bez straty paketov

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 2816
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#8 Příspěvek od redhawk » 26 čer 2018, 20:41

salwator píše:
26 čer 2018, 20:22
lsusb mozem pozriet zajtra, pojdem s tym pokracovat...

skusal som vela krat tlaciaren odstranit a potom som dal pridat, vyhladat sietovu tlaciaren a hned ju naslo aj so spravnou IP. a aj v terminali isla opingat- 2-3 ms bez straty paketov
hm to bude asi daco s driverom
Pravděpodobně kecám.

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#9 Příspěvek od salwator » 26 čer 2018, 20:48

na tom druhom notebooku som instaloval to iste- z toho spomenuteho archivu zo zlozky debian a 64 bit vsetky tri subory...

vidim to tak ze zajtra ma caka opat clean instalacia a dufam ze to pojde potom (nie je tam ssd tak instalacia trocha trva...)

salwator
Příspěvky: 6
Registrován: 26 čer 2018, 17:53

Re: tlaciaren netlaci s jednym konkretnym pocitacom

#10 Příspěvek od salwator » 27 čer 2018, 11:36

tak dnes som tam nainstaloval 18.0 Mate, kernel 4.4.0.21. Este pred nainstalovanim, po nabootovani z USB som doinstaloval drivery pre tlacenku a tlac isla. Po nainstalovani a restarte zas nesla...
Tak som skusil usb kabel a cez ten tlacila. este som doinstaloval veci co bolo treba, spravil aktualizacie a siel zaucat obsluhu s usb verziou tlaciarne a tlaciaren zrazu zapipala a zacala tlacit sama z fronty asi tri skusobne veci com som tam pred tym poslal cez wifi.
tak som skusil zas cez wifi a normalne tlaci- teda tlaci normalne ale vzdy zahlasi chybu tlaciarne pokial tlaci- tak su oznacene aj dokoncene ulohy, ked dotlaci tak ich ukaze ako normalne vytlacene...
nechapem.

ale snad to pojde. :evil:

Odpovědět