Obraz na TV připojené přes HDMI

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 75
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Obraz na TV připojené přes HDMI

#1 Příspěvek od labeent » 14 led 2019, 19:37

Zdravím,
již několik let provozujeme jeden starší kancelářský pc připojený přes HDMI na TV.
Nejprve jsme měli LCD Sony cca 40", připojení bylo z GK přes DVI - HDMI redukci. Vše pracovalo OK, v zobrazených monitorech se však TV ukazovala, jako, že má jinou uhlopříčku (větší). Vše fungovalo OK, TV byla FHD - 1920x1080.

Generačně jsme prošli výměnou TV. Dnes je LED TV LG 65", připojení přes stejnou GK pomocí původní redukce nefungovalo. Zakoupena nová pěkná redukce HDMI - DP. Přes tuto redukci opět běží obraz pc na TV. Načítá se správné rozlišení (4K), je možno vybrat třeba i nižší (FHD apod.). Až potud je vše OK.
Problém však je, že konce monitoru (TV) se zobrazují pod rámečkem TV ( přestože téměř žádný není). Panel tedy nevidím celý (používám dva, takže nevidím celý ani jeden), ale skoro od půlky, maximalizované okno již zavírám "křížkem" naprosto naslepo, neboť symbol "zavřít" již není vůbec vidět. TV se ve vlastnostech monitoru zobrazuje jako LG 72", což samozřejmě není a ani nemůže být.

Dá se s tím něco dělat? Nějak třeba omezit rozsah, co se smí použít za velikost monitoru?

HW:
Dell Optiplex 780, C2Q 2.4 GHz, GK ATI HDMI + DP low profile, RAM cca 4GB, HDD.
OS:
LM19.1 Cinnamon 64 bit

Předem díky za rady.
Obrázek

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1611
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Obraz na TV připojené přes HDMI

#2 Příspěvek od menom » 15 led 2019, 01:17

.
Dá se s tím něco dělat? Nějak třeba omezit rozsah, co se smí použít za velikost monitoru?
Pomocou prikazu xrandr je mozno nastavit rozliseni ake chces.

Otazka je - jake bude to spravne, to asi len systemom pokus-omyl atd ...

.

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1079
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Obraz na TV připojené přes HDMI

#3 Příspěvek od kamowski » 15 led 2019, 07:08

a priamo v tv sa to nedá nastaviť ?

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 752
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Obraz na TV připojené přes HDMI

#4 Příspěvek od Ventero1 » 15 led 2019, 10:49

Tohle je klasicky problem a zda se, ze vyrobci TV udavaji lzive rozliseni, ktere je ve skutecnosti nizsi. Pod Win se to resi u amd a nvidia s proprietalnimi drivery jednou z moznosti nastaveni. U Intel grafik nevim.

V Lin jsem to jeste neresil, ale nejspis to pujde pomoci toho xrandr, jak pise menom. Ale chtelo by to navest jak ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 412
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Obraz na TV připojené přes HDMI

#5 Příspěvek od vxmery » 15 led 2019, 12:50

Niečo o xrandr je TU.
Linux Mint 19.2 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 752
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Obraz na TV připojené přes HDMI

#6 Příspěvek od Ventero1 » 27 bře 2019, 09:33

No, když už tady ten trouba spamuje a mrknul jsem se sem:
Ještě mě k tématu napadlo, že televize často mají v defaultu nastaveno mírné zvětšení obrazu, které se většinou dá v menu vypnout. Průšvih je, že každá firma si to v menu pojmenovává jinak. To by teoreticky mělo vycházet cca na tu půlku panelu a vypnutí by to mohlo když ne úplně eliminovat, tak o dost zlepšit. Tohle by mohlo pomoci dalším, kdo to řeší.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Adem
Příspěvky: 75
Registrován: 20 dub 2016, 13:21

Re: Obraz na TV připojené přes HDMI

#7 Příspěvek od Adem » 10 dub 2019, 18:18

Sice pozdě a lehce jinak. Nemám sice GK ATI ale nVidia. Ovladač mám změněný ze svobodný na nVidia. Jestli tedy u LM 19.1 není podobné nastavení v Ovládací panely>Hardware>(u mne "nVidia X Server Settings").
Tam lze nastavit "X Server Display Config." - položka Underscan. Tím lze "poddimenzovat" rozměr obrazu na monitoru.
Pokud jsem nepomohl, aspoň jsem to zkusil :D
LinuxMint 18.3 MATE 64b, i3-8100, RAM 16GB, SSD 240GB, nVidia GTX1050 2GB. - Kodi 17.6 Krypton

Abby
Poradce Mintu
Příspěvky: 330
Registrován: 11 led 2016, 16:59

Re: Obraz na TV připojené přes HDMI

#8 Příspěvek od Abby » 14 dub 2019, 14:46

Jmenuje se to underscan resp. overscan, nastavuje se to v ovladačích grafické karty případně přímo na televizi (některá to neumí). Nevím jestli to umí open ovladače, já používám uzavřené Nvidia a tam je to otázkou několika klepnutí myší.

Odpovědět