Minimální rozlišení,špatná detekce monitoru

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Odpovědět
Zpráva
Autor
warns
Příspěvky: 2
Registrován: 22 úno 2019, 18:44

Minimální rozlišení,špatná detekce monitoru

#1 Příspěvek od warns » 22 úno 2019, 19:12

Ahoj příznivci distribuce linux Mint a FOSS,

dostal jsem za úkol rozchodit starší ntb. Jedná se o starý Fujitsu SIEMENS Amilo Pro V 3516 ( https://mobilespecs.net/laptop/Fujitsu- ... V3515.html ).
Je to sice střep, ale do dílny stačí. Mint byl jasnou volbou, takže jsem nainstaloval poslední LM19.1 Mate.

V čem je problém? Instalace správně rozpoznala display a nastavila správné rozlišení.
Jenže po restartu funguje pouze minimální rozlišení. (Epických 640x480 :lol: )
Display se hlasí jako unknow a nejde nastavit jak rozlišení tak obnovací frekvence.
Dva dny sedím na kachně a našel jsem spoustu návodů, které nefungují nebo jsou pro konkrétní GK.
Našel jsem návody s použitím xrandr, to mi bohužel hlásí chybu s gamma.
Nevíte někdo co s tím?
Za každou radu budu vděčný. Jelikož polovina oken má ovládací prvky schovaná za okrajem.

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1255
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Minimální rozlišení,špatná detekce monitoru

#2 Příspěvek od Ventero1 » 22 úno 2019, 19:14

Jo - bude moudřejší instalovat 17.3 xfce ...
Tak jsem koukl na specifikaci - dej tam radši Lubuntu 14.04.3 - přesně tuhle verzi.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1255
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Minimální rozlišení,špatná detekce monitoru

#3 Příspěvek od Ventero1 » 23 úno 2019, 09:25

S tou podporou bych to tak nehrotil - na tom to nestojí ani nepadá.
Přehlédl jsem však tu grafiku, to se omlouvám - takže tady bych se přiklonil k MX/Antix a případně můžeš doinstalovat lehčí prostředí - to by Redhawk poradit mohl, jestli nějaký openbox čico a jak ...
Pokud chceš zvolit druhou možnost, ta trvám na Lubuntu 14.04.3 32bit (počítám, že na tomhle železe skype či další co už nefachá na 32bit oželíš)- podpora, nepodpora - a pak doinstalovat příslušný balík - nejspíš tento:
https://ubuntu.pkgs.org/14.04/ubuntu-up ... 6.deb.html
A přidat tam RAM na 2GB rozhodně neuškodí :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

warns
Příspěvky: 2
Registrován: 22 úno 2019, 18:44

Re: Minimální rozlišení,špatná detekce monitoru

#4 Příspěvek od warns » 23 úno 2019, 15:56

EDIT: tak stačilo jen doinstalovat ovladače, těď mám sám sebe za blba :lol: . Hlavně že všechno funguje jak má.
Ještě by mě zajímalo i když se jedná o 64bit myslíte že 32 bude pro tohle železo vhodnější?
Nemůžu najít tu fajfku na označení vyřešeno :lol:

Díky všem za reakce.

Na tomhle ntb nepoběží nic zásadního, uživatel je BFU.
Bez Skypu se obejde, spíš to bude hudba, filmy, tytrubko nebo xichtbichla. A samozřejmně zprávy, maily a web.
Kupodivu i s tímhle prehistorickým HW beží LM svižně až na tu grafiku. Ale RAMky ještě doplním.

Našel jsem návod s použitím xrandr,ten fungoval většině lidí ale pro zajímavost jsem chytil chybu s gamma a přes tu se už nedostal.
Pořád zvažuju jestli rovnou změnu distra nebo prostředí. Začnu doinstalováním těch ovladačů.

Tady je výpis:
Graphics:
Device-1: VIA CN896/VN896/P4M900 [Chrome 9 HC] driver: N/A
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: fbdev
unloaded: modesetting,vesa resolution: 640x480~73Hz
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 7.0 128 bits) v: 3.3 Mesa 18.2.2
Naposledy upravil(a) warns dne 23 úno 2019, 17:18, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Ventero1
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1255
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Minimální rozlišení,špatná detekce monitoru

#5 Příspěvek od Ventero1 » 23 úno 2019, 16:44

Když se doplní RAM, tak asi v pohodě, ale to Lubu 32bit by tam běželo, ještě svižněji, když tam nebude nějaký zádrhel.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2175
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Minimální rozlišení,špatná detekce monitoru

#6 Příspěvek od juhele2014 » 24 úno 2019, 20:49

Taky si myslim, že letitý stroj poběží jak za mlada, dokonce i mapy na tom můžou fungovat ... 8-)

https://en.mapy.cz/turisticka?x=15.7651 ... &3dr=1&l=0

Odpovědět