LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#1 Příspěvek od labeent » 06 srp 2019, 23:52

Zdravím,
měl jsem nainstalovanou betu 19.2 vše ok. Včera po nějakém updatu (předpokládám) jsem si všiml, že nejde zvuk. Dnes jsem zkoušel pár věcí, až to skončilo novou instalací LM 19.2 finální verze. Zvuk nejde už od instalace.

Používám LM 19.2 Cinnamon 64-bit, Audigy 2 ZS. nastaveno na SPDIF výstup (digitální stereo) + analogový vstup. Mám to propojené s AV receiverem a do min. neděle to vše fungovalo.

Výpis:

Kód: Vybrat vše

inxi -F
System:
  Host: l***-Asus-d***** Kernel: 5.0.0-23-generic x86_64 bits: 64 
  Desktop: Cinnamon 4.2.3 Distro: Linux Mint 19.2 Tina 
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: P5Q3 v: Rev 1.xx 
  serial: <root required> BIOS: American Megatrends v: 1102 date: 06/11/2010 
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Core2 Quad Q9650 bits: 64 type: MCP 
  L2 cache: 6144 KiB 
  Speed: 2004 MHz min/max: 2003/3003 MHz Core speeds (MHz): 1: 2004 2: 2004 
  3: 2004 4: 2004 
Graphics:
  Device-1: AMD Juniper XT [Radeon HD 5770] driver: radeon v: kernel 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,radeon 
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa 
  resolution: 1680x1050~60Hz, 1680x1050~60Hz 
  OpenGL: renderer: AMD JUNIPER (DRM 2.50.0 / 5.0.0-23-generic LLVM 8.0.0) 
  v: 3.3 Mesa 19.0.2 
Audio:
  Device-1: AMD Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series] 
  driver: snd_hda_intel 
  Device-2: Creative Labs EMU10k2/CA0100/CA0102/CA10200 [Sound Blaster 
  Audigy Series] 
  driver: snd_emu10k1 
  Sound Server: ALSA v: k5.0.0-23-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  driver: r8169 
  IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: **************
Drives:
  Local Storage: total: **** TiB used: ****TiB (78.9%) 
  ID-1: /dev/sda 
  ID-2: /dev/sdb 
  ID-3: /dev/sdc
  ID-4: /dev/sdd
  ID-5: /dev/sde
Partition:
  ID-1: / size: 27.37 GiB used: 12.47 GiB (45.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 
  ID-2: /home size: 59.20 GiB used: 16.86 GiB (28.5%) fs: ext4 
  dev: /dev/sda4 
  ID-3: swap-1 size: 9.31 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda5 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 53 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 215 Uptime: 20m Memory: 7.79 GiB used: 1.71 GiB (22.0%) 
  Shell: bash inxi: 3.0.32
Zkusil jsem i nainstalovat novější jádro, vše je stejné. Mám nainstalovaný Alsa mixer i pavucontrol, myslím, že vše je jak má být ale zvuk nic.

Děkuji předem za rady.
Obrázek

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#2 Příspěvek od labeent » 07 srp 2019, 00:06

001.png
Obrázek

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#3 Příspěvek od labeent » 07 srp 2019, 00:06

002.png
Obrázek

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#4 Příspěvek od labeent » 07 srp 2019, 00:07

Zvuk_005.png
Obrázek

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#5 Příspěvek od labeent » 07 srp 2019, 00:07

Ovládání hlasitosti_003.png
Obrázek

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#6 Příspěvek od labeent » 07 srp 2019, 00:07

Ovládání hlasitosti_004.png
Obrázek

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1586
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#7 Příspěvek od menom » 07 srp 2019, 11:17

.

Mohol by si este kuknut na nejake vypisy jak to je nastavene:

Kód: Vybrat vše

aplay -L | grep -A1 default

Kód: Vybrat vše

pacmd list | grep ^Default
Este som nasiel jeden krkolomny, zapnut vstupny signal a pokusit sa prehrat, zaroven kopirovat a zadat do terminalu:

Kód: Vybrat vše

pactl list sinks | grep -E '^\s*(Sink|Volume:|Name:|State:)'
To by mohlo nieco napovedat.

Vseobecne doporuceni:
If you are using the Audigy card, it may help to switch the other card/s to "Off" in the Configuration tab of PulseAudioVolumeControl.
When you are actually running a program playing audio, the output of pactl list sinks| grep -E '^\s*(Sink|Volume:|Name:|State:)' should show State: RUNNING for the active card so you can check if it's the correct one.
.

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#8 Příspěvek od labeent » 07 srp 2019, 23:15

Kód: Vybrat vše

$ aplay -L | grep -A1 default
default
    Playback/recording through the PulseAudio sound server
--
sysdefault:CARD=Audigy2
    SB Audigy 2 ZS [SB0350], ADC Capture/Standard PCM Playback

Kód: Vybrat vše

~$ pacmd list | grep ^Default
Default sample spec: s16le 2ch 44100Hz
Default channel map: front-left,front-right
Default sink name: alsa_output.pci-0000_05_01.0.iec958-stereo
Default source name: alsa_input.pci-0000_05_01.0.analog-mono

Kód: Vybrat vše

$ pactl list sinks | grep -E '^\s*(Sink|Volume:|Name:|State:)'
Sink #0
	State: SUSPENDED
	Name: alsa_output.pci-0000_05_01.0.iec958-stereo
	Volume: front-left: 65536 / 100% / 0,00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0,00 dB
U toho posledního si nejsem jistý, že jsem to pochopil. Měl jsem zaplý mikrofon, přehrával jsem video klip a do toho vložil ten příkaz do Terminálu ...
Obrázek

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1586
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#9 Příspěvek od menom » 08 srp 2019, 03:23

.

U toho posledniho potrebujes dosiahnut stav :

Kód: Vybrat vše

State: RUNNING
Na tomto obrazku je videt, ze neni povolena moznost pcm, tak neviem ci to je dobre
Obrázek

V akom programe si prehraval videoklip ?
Mikrofon moze byt interny, externy, mozno nastavit

.

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 74
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: LM 19.2 nejde zvuk Audigy 2

#10 Příspěvek od labeent » 08 srp 2019, 06:28

menom píše:
08 srp 2019, 03:23
.

U toho posledniho potrebujes dosiahnut stav :

Kód: Vybrat vše

State: RUNNING
Na tomto obrazku je videt, ze neni povolena moznost pcm, tak neviem ci to je dobre...

V akom programe si prehraval videoklip ?
Mikrofon moze byt interny, externy, mozno nastavit

.
Je to desktop, tak žádný interní mikrofon nemá. Takže je do zvukovky připojený běžný externí mikrofon, videoklip jsem přehrával mým hlavním přehrávačem, tedy VLC.
Obrázek

Odpovědět