Ovladače Grafiky AMD

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Zpráva
Autor
pepestar
Příspěvky: 44
Registrován: 07 lis 2016, 21:47

Ovladače Grafiky AMD

#1 Příspěvek od pepestar » 02 lis 2019, 10:41

Dobrý deň,chcem sa spýtať.mám mint cinnamon 19.2 na dvoch PC.na notebooku všetko ok.na staršom stolovom všetko bez problémov,keď pozerám filmy krásny obraz len jedna vec čo je čudná.keď na stolovom staršom dám správa ovládačov,nie je tak nič.prázdne okno.na notebooku,mám na výber,z dvoch vezií ovládačov.tuto je prázdne okno.nič a aj okno,teda rohy na telke mám nejaké roztiahnuté.mám to prepojené cez HDMI kábel priamo do TV.ak vie niekto poradiť ďakujem


System: Host: peter-H55M-S2H Kernel: 4.15.0-66-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
Desktop: Cinnamon 4.2.4 wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 19.2 Tina
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine: Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: H55M-S2H v: x.x serial: <filter> BIOS: Award v: F7
date: 08/20/2010
CPU: Topology: Quad Core model: Intel Core i5 750 bits: 64 type: MCP arch: Nehalem rev: 5
L2 cache: 8192 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 21333
Speed: 1360 MHz min/max: 1197/2661 MHz Core speeds (MHz): 1: 1200 2: 1200 3: 1200
4: 1200
Graphics: Device-1: AMD Juniper XT [Radeon HD 5770] vendor: ASUSTeK driver: radeon v: kernel
bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:68b8
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD JUNIPER (DRM 2.50.0 / 4.15.0-66-generic LLVM 8.0.0)
v: 3.3 Mesa 19.0.8 compat-v: 3.1 direct render: Yes
Audio: Device-1: Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:3b56
Device-2: AMD Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series] vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 chip ID: 1002:aa58
Sound Server: ALSA v: k4.15.0-66-generic
Network: Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Gigabyte
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: ce00 bus ID: 04:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp4s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives: Local Storage: total: 1.02 TiB used: 13.15 GiB (1.3%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 840 EVO 120GB size: 111.79 GiB
speed: <unknown> serial: <filter>
ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD10EARS-00Y5B1 size: 931.51 GiB
speed: 3.0 Gb/s serial: <filter>
Partition: ID-1: / size: 109.53 GiB used: 13.15 GiB (12.0%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 10.40 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sdb3
Sensors: System Temperatures: cpu: 38.0 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 34 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
1: deb http: //packages.linuxmint.com tina main upstream import backport #id:linuxmint_main
2: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic main restricted universe multiverse
3: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates main restricted universe multiverse
4: deb http: //archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-backports main restricted universe multiverse
5: deb http: //security.ubuntu.com/ubuntu/ bionic-security main restricted universe multiverse
6: deb http: //archive.canonical.com/ubuntu/ bionic partner
Info: Processes: 190 Uptime: 1m Memory: 3.81 GiB used: 586.6 MiB (15.0%) Init: systemd v: 237
runlevel: 5 Compilers: gcc: 7.4.0 alt: 7 Client: Unknown python3.6 client inxi: 3.0.32

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: ovladace Grafiky

#2 Příspěvek od menom » 02 lis 2019, 16:01

pepestar píše:
02 lis 2019, 10:41
Dobrý deň,chcem sa spýtať.mám mint cinnamon 19.2 na dvoch PC.na notebooku všetko ok.na staršom stolovom všetko bez problémov,keď pozerám filmy krásny obraz len jedna vec čo je čudná.keď na stolovom staršom dám správa ovládačov,nie je tak nič.prázdne okno.na notebooku,mám na výber,z dvoch vezií ovládačov.tuto je prázdne okno.nič
na stolovom staršom dám správa ovládačov,nie je tam nič
To bude tym, ze asi niesu rovnake graficke karty v oboch pc
aj okno,teda rohy na telke mám nejaké roztiahnuté.mám to prepojené cez HDMI kábel priamo do TV
Moze byt ze displej na notebooku a tv maju ine rozlisenia
Naposledy upravil(a) menom dne 04 lis 2019, 02:01, celkem upraveno 1 x.

pepestar
Příspěvky: 44
Registrován: 07 lis 2016, 21:47

Re: Ovladače Grafiky AMD

#3 Příspěvek od pepestar » 03 lis 2019, 23:09

skúsim podrobnejšie rozpísať spomínanú vec.tento stolový PC mám priamo napojený cez HDMI kábel do TV.napojil som to tak preto,lebo mi odišiel monitor,notebook mám,chcel som skúsiť niečo nové,učiť sa v LINUXE,tak som to dal.Stolový napriamo cez HDMI do TV.používam to prakticky takpovediac ako multimediálme centrum.filmy,seriály,pesničky,mám tu foto,napaľujem ak treba a tak.skúšal som už viac linuxových distribúcií ako mint,ubuntu,elementary a pod. a teraz som sa vrátil späť k mint.páči sa mi a spĺňa všetko čo používateľ potrebuje.
po nainštalovaní mi všetko na tomto stolovom PC ide bez problémov...aktualizácie,zálohy,všetko môžem nastavovať,prehrávanie hudby a filmov ide super.pri filmoch mám krásny obraz preto neviem,či vôbec do niečoho zasahovať alebo nie.len to je trochu čudné keď všetko ide...keď dám správca ovládačov,po načítaní sa zobrazí prázdne okno.nie je tam nič.
na druhom PC-notebook-je tam iná grafika-NVIDIA-mám doporučené a aj ovládače s otvorenými zdrojmi.
tu je proste prázdne okno.nič.druhá vec je taká,že aj rozlíšenie na TV je trochu iné,lebo okno mám trochu roztiahnuté.keď idem vypnúť PC,musím hľadať vľavo dolu tlačítko ponuka kým sa netrafím.alebo aj bežne ak ho chcem použiť a nevidím ani napr. v pravo dolu hodiny,nastavenia jasu a tak.obraz je trochu roztiahnutý.ani to neviem či nemám kúpiť nejaký lepší HDMI kábel.nový.
ak vie niekto poradiť budem rád,ale ak to netreba,tak to nechám tak,lebo všetko ostatné funguje

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Ovladače Grafiky AMD

#4 Příspěvek od menom » 04 lis 2019, 01:57

.
keď dám správca ovládačov,po načítaní sa zobrazí prázdne okno.nie je tam nič.
Ovladac je v jadre, dalsie asi nie su:

Kód: Vybrat vše

driver: radeon v: kernel 
druhá vec je taká,že aj rozlíšenie na TV je trochu iné,lebo okno mám trochu roztiahnuté.keď idem vypnúť PC,musím hľadať vľavo dolu tlačítko ponuka kým sa netrafím.alebo aj bežne ak ho chcem použiť a nevidím ani napr. v pravo dolu hodiny,nastavenia jasu a tak.obraz je trochu roztiahnutý
Mohol by si dat vypis:

Kód: Vybrat vše

xrandr
Novy kabel nepomoze.

.

pepestar
Příspěvky: 44
Registrován: 07 lis 2016, 21:47

Re: Ovladače Grafiky AMD

#5 Příspěvek od pepestar » 04 lis 2019, 09:41

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192
HDMI-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1150mm x 650mm
1920x1080 60.00*+ 50.00 59.94 30.00 25.00 24.00 29.97 23.98
1920x1080i 60.00 50.00 59.94
1280x1024 60.02
1360x768 60.02
1280x720 60.96 60.00 50.00 59.94
1024x768 60.00
800x600 60.32
720x576 50.00
720x576i 50.00
720x480 60.00 59.94
640x480 60.00 59.94
720x400 70.08
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

--------------------------------------------------
včera som skúšal aj ovladače priamo zo stránky AMD a dať ich tam,ale nešlo to.asi preto,lebo som nedal update jadra na 4.19
vrátil som späť nastavenia

Adem
Příspěvky: 90
Registrován: 20 dub 2016, 13:21

Re: Ovladače Grafiky AMD

#6 Příspěvek od Adem » 04 lis 2019, 14:59

Jaký je význam "nešlo to", odmítnutá instalace nebo po instalaci chyby? Zkoukni instalaci na Youtube (driver pro Ubuntu), od 2:30 je popis úpravy souboru os-release
https://youtu.be/V6zboqa3isA
LinuxMint 18.3 MATE 64b, i3-8100, RAM 16GB, SSD 240GB, nVidia GTX1050 2GB. - Kodi 17.6 Krypton

pepestar
Příspěvky: 44
Registrován: 07 lis 2016, 21:47

Re: Ovladače Grafiky AMD

#7 Příspěvek od pepestar » 04 lis 2019, 15:28

význam slova nešlo to je taký,že som postupoval podľa návodu,ktorý je na oficiálnej stránke AMD.stiahol som ovládač grafickej karty,otvoril terminál a nainštaloval ovládač podľa uvedeného návodu.keď som reštartol PC,tak už nabehol nový ovládač,ale ten ma pustil už neviem presne klamal by som tak max. rozlíšenie 1024x768 60.00,obraz bol ako spred 20 rokov a neviem kde nastala chyba.asi to radšej nechám tak,lebo teraz mám rozlíšenie 1920x1080 60.00 super obraz.len s tým,že obraz je roztiahnutý,vľavo dolu tlačítko ponuka musím stále hľadať lebo ho nevidno.aj keď chcem vypnúť PC a nevidím ani poriadne lištu,pravý roh,hodiny,či mám PC aktualizovať a pod.asi to nechám tak a oželiem to.

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Ovladače Grafiky AMD

#8 Příspěvek od menom » 04 lis 2019, 17:17

pepestar píše:
04 lis 2019, 15:28
význam slova nešlo to je taký,že som postupoval podľa návodu,ktorý je na oficiálnej stránke AMD.stiahol som ovládač grafickej karty,otvoril terminál a nainštaloval ovládač podľa uvedeného návodu.keď som reštartol PC,tak už nabehol nový ovládač,ale ten ma pustil už neviem presne klamal by som tak max. rozlíšenie 1024x768 60.00,obraz bol ako spred 20 rokov a neviem kde nastala chyba.asi to radšej nechám tak,lebo teraz mám rozlíšenie 1920x1080 60.00 super obraz.len s tým,že obraz je roztiahnutý,vľavo dolu tlačítko ponuka musím stále hľadať lebo ho nevidno.aj keď chcem vypnúť PC a nevidím ani poriadne lištu,pravý roh,hodiny,či mám PC aktualizovať a pod.asi to nechám tak a oželiem to.
.

Xrandr ukazuje
HDMI-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1150mm x 650mm

Ak ma TV rovnako 1920x1080, default display,
tak uz len v nastaveniach TV si to zmen - vyskusaj viac moznosti
mozno este samostatne pred pripojenim k pc

.

pepestar
Příspěvky: 44
Registrován: 07 lis 2016, 21:47

Re: Ovladače Grafiky AMD

#9 Příspěvek od pepestar » 04 lis 2019, 18:01

ďakujem za odpoveď,riešenie je také jednoduché až sa hanbím,že som to vobec písal,ale je to aspoň ponaučenie pre ostatných.v nastaveniach TV som poskúšal všetky možnosti nastavenia rozlíšenia,lebo možností je dosť,kým sa mi obraz v TV nenastavil tak ako má.super.bolo treba v TV ísť do nastavení a zvoliť také nastavenie aké mi pasuje k PC.dík moc

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1631
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Ovladače Grafiky AMD

#10 Příspěvek od menom » 05 lis 2019, 03:22

pepestar píše:
04 lis 2019, 18:01
ďakujem za odpoveď,riešenie je také jednoduché až sa hanbím,že som to vobec písal,ale je to aspoň ponaučenie pre ostatných.v nastaveniach TV som poskúšal všetky možnosti nastavenia rozlíšenia,lebo možností je dosť,kým sa mi obraz v TV nenastavil tak ako má.super.bolo treba v TV ísť do nastavení a zvoliť také nastavenie aké mi pasuje k PC.dík moc
.

Nic si z toho nerob, vsetci sa cely zivot ucime

Hlavne ze si sa nevzdal a mas poriesene

.

Odpovědět