Huawei E3131 od T-Mobilu

Příspěvky o drátových sítích, WiFi atd.
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Cigydd
Příspěvky: 77
Registrován: 06 čer 2014, 17:43
Kontaktovat uživatele:

Huawei E3131 od T-Mobilu

#1 Příspěvek od Cigydd » 24 led 2015, 06:51

Ahoj lidičky,

dostal jsem od T-Mobilu modem na mobilní internet Huawei E3131.
Wokna jsou s ním spokojená a prozrazují mi, že jde o prodejce 0x12d1 (Huawei) a výrobek 0x1506.
Mint se ovšem chová k modemu chladně a nechce ho rozpoznat.

Kód: Vybrat vše

pavel@lenovo:~$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
a to je všechno.

Zkoušel jsem zavádět do jádra různé moduly z diskusí, např.: huawei_cdc_ncm nebo cdc_ether a nic platno. Zkoušel jsem doinstallovat usb_modeswitch a dopsat do něj konfiguraci pro svůj modem, ale jestli to dobře chápu, bylo by to něco platné teprve v okamžiku, kdy by systém objevil modem jako připojené zařízení USB.

Jinak poskytnu ještě základní info o systému:

Kód: Vybrat vše

pavel@lenovo:~$ inxi -Fx
System:    Host: lenovo Kernel: 3.13.0-39-generic x86_64 (64 bit, gcc: 4.8.2) Desktop: N/A Distro: Linux Mint 17.1 Rebecca
Machine:   System: LENOVO (portable) product: 20324 version: Lenovo IdeaPad Flex 10
           Mobo: LENOVO model: MELON version: 31900042Std Bios: LENOVO version: 93CN19WW date: 11/07/2013
CPU:       Quad core Intel Pentium CPU N3510 (-MCP-) cache: 1024 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 16000 
           Clock Speeds: 1: 498.00 MHz 2: 498.00 MHz 3: 498.00 MHz 4: 1992.00 MHz
Graphics:  Card: Intel ValleyView Gen7 bus-ID: 00:02.0 X.Org: 1.15.1 driver: intel Resolution: 1366x768@60.0hz 
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Bay Trail GLX Version: 3.0 Mesa 10.1.3 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card: Intel ValleyView High Definition Audio Controller driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: k3.13.0-39-generic
Network:   Card: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter driver: ath9k bus-ID: 01:00.0
           IF: wlan0 state: up mac: 40:f0:2f:40:f2:5c
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (79.4% used) 1: id: /dev/sda model: ST500LT012 size: 500.1GB 
Partition: ID: / size: 18G used: 15G (87%) fs: ext4 ID: /home size: 104G used: 83G (84%) fs: ext4 
RAID:      No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 48.0C mobo: N/A 
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A 
Info:      Processes: 212 Uptime: 9:01 Memory: 1440.7/3770.8MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.8.2 Client: Shell inxi: 1.8.4 
Co mám udělat, aby Mint modem rozpoznal? Díky předem za radu.
Cigydd Bach
LM 18.1x86_64/Lenovo IdeaPad 310-15IKB/Intel Core i5-7200U 2,6 GHz/NVIDIA GM108M
LM 17.3 x86_64/Lenovo IdeaPad Flex 10/Intel Pentium N3510 1,9 GHz/Intel Atom Z36xxx
LM 17.3 i386/DELL OptiPlex GX280/Intel Pentium 4 3,4 GHz/AMD/ATI RV515 PRO

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1586
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#2 Příspěvek od menom » 24 led 2015, 07:07

V prvom rade skusit instalovat novsie jadro.

Nejake info o tom pokuse o pripojenie neznameho zariadenia by malo byt vo vypise:

Kód: Vybrat vše

dmesg
Len to sem nekopiruj, je to velmi dlhy vypis.
Ak chces kopiruj to na http://www.pastebin.com
a sem mozes dat odkaz.

Uživatelský avatar
Cigydd
Příspěvky: 77
Registrován: 06 čer 2014, 17:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#3 Příspěvek od Cigydd » 24 led 2015, 07:27

Ahoj,

díky moc za rady.

Tak s novým jádrem to bude horší. Každá installace nového jádra končí neúspěchem (http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... f=15&t=904).

A dmesg už jsem prohlížel nesčíslněkrát (dmesg | tail) a o nějakém novém zařízení ani necekne. Ani pokus.
Cigydd Bach
LM 18.1x86_64/Lenovo IdeaPad 310-15IKB/Intel Core i5-7200U 2,6 GHz/NVIDIA GM108M
LM 17.3 x86_64/Lenovo IdeaPad Flex 10/Intel Pentium N3510 1,9 GHz/Intel Atom Z36xxx
LM 17.3 i386/DELL OptiPlex GX280/Intel Pentium 4 3,4 GHz/AMD/ATI RV515 PRO

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1586
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#4 Příspěvek od menom » 24 led 2015, 13:31

Mohol by si najst Zdroje softveru a zaskrtnut (povolit)

tam Backported packages (backport).

Potom aktualizovat a instalovat ten
usb-modeswitch
usb-modeswitch-data

A skusit znovu ci modem ukaze:

Kód: Vybrat vše

lsusb

Uživatelský avatar
Cigydd
Příspěvky: 77
Registrován: 06 čer 2014, 17:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#5 Příspěvek od Cigydd » 25 led 2015, 12:40

Díky moc za radu, menome, ale vypadá to, že v backportech není nic nového…
Zaškrtl jsem je, dal jsem aktuaisovat cache a pak jsem udělal toto:

Kód: Vybrat vše

pavel@lenovo:~$ sudo apt upgrade usb-modeswitch
[sudo] password for pavel: 
Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
Propočítávám aktualizaci… Hotovo
usb-modeswitch je již nejnovější verze.
0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno.
pavel@lenovo:~$ sudo apt upgrade usb-modeswitch-data
Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
Propočítávám aktualizaci… Hotovo
usb-modeswitch-data je již nejnovější verze.
0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 0 k odstranění a 0 neaktualizováno.
Cigydd Bach
LM 18.1x86_64/Lenovo IdeaPad 310-15IKB/Intel Core i5-7200U 2,6 GHz/NVIDIA GM108M
LM 17.3 x86_64/Lenovo IdeaPad Flex 10/Intel Pentium N3510 1,9 GHz/Intel Atom Z36xxx
LM 17.3 i386/DELL OptiPlex GX280/Intel Pentium 4 3,4 GHz/AMD/ATI RV515 PRO

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1586
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#6 Příspěvek od menom » 25 led 2015, 21:30

Takze tento problem je hlaseny ako Bug.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1192297

Jednoduche riesenie sa zda byt odinstalovat uplne usb-modeswitch a usb-modeswitch-data, napriklad zadanim
prikazu v terminali:

Kód: Vybrat vše

sudo apt-get purge usb-modeswitch usb-modeswitch-data
Potom by si mohol zrusit to co si skusal, v Zdrojoch softveru zrusit fajku tych Backport.
Pridat si medzi zdroje softu ppa:baltix/ppa

Kód: Vybrat vše

sudo add-apt-repository ppa:baltix/ppa

Kód: Vybrat vše

sudo apt-get update
A znova instalovat.

Uživatelský avatar
Cigydd
Příspěvky: 77
Registrován: 06 čer 2014, 17:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#7 Příspěvek od Cigydd » 26 led 2015, 22:41

Tak jsem to přesně udělal. Odinstalloval jsem usb-modeswitch a usb-modeswitch-data (purge), zrušil backporty, přidal ppa, aktualisoval cache a nainstalloval.

Jen jsem narazil na problém se závislostmi – usb-modeswitch vyžaduje novější usb-modeswitch-data, než je k disposici, takže jsem se musel spokojit se starším balíčkem usb-modeswitch.

Takže z toho vyšly následující verse (pomocí aptitude):

1) usb-modeswitch [2.1.1+repack0-1ubuntu1 (now, trusty)]
2) usb-modeswitch-data [20140327-1 (now, trusty)]

Novější verse tam nedostanu, leda ze zdrojáků možná.

dmesg pořád vůbec nic o novém zařízení neříká, tak přemýšlím o tom, jestli přece jen není chyba v jádru. Jestli to dobře chápu, tak usb-modeswitch něco dělá teprve tehdy, když jádro zaznamená nové zařízení hlásící se jako flashdisk. Moje jádro nejspíš nezaznamenává nic.

Jinak nevím, jestli se ten bug týká i mě, když mám variantu 12d1:1506, zatímco tam se píše o 12d1:151a.
Cigydd Bach
LM 18.1x86_64/Lenovo IdeaPad 310-15IKB/Intel Core i5-7200U 2,6 GHz/NVIDIA GM108M
LM 17.3 x86_64/Lenovo IdeaPad Flex 10/Intel Pentium N3510 1,9 GHz/Intel Atom Z36xxx
LM 17.3 i386/DELL OptiPlex GX280/Intel Pentium 4 3,4 GHz/AMD/ATI RV515 PRO

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1586
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#8 Příspěvek od menom » 27 led 2015, 02:33

.
Ako sa tam pise potrebujes verziu 2.2.0

V prispevku c 8 je ze to funguje aj pre tvoju verziu:
Also today I helped other guy with E3131H. (12d1:1506) and usb-modeswitch 2.2.0+repack0-1 work again
Ked kliknes v tom prispevku vlavo na ten lsusb E3131H, ukaze sa obrazok kde ho vidno vo vypise terminalu.

Uživatelský avatar
Cigydd
Příspěvky: 77
Registrován: 06 čer 2014, 17:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#9 Příspěvek od Cigydd » 27 led 2015, 11:47

Ahoj, díky za zdůraznění.

OK, takže klukům z Baltixu to funguje, ale mně ne. Mají zřejmě nepořádek v závislostech. A nebo já mám nějaký nepořádek v balíčcích:

Kód: Vybrat vše

pavel@lenovo:~$ sudo apt-get install usb-modeswitch
Čtu seznamy balíků… Hotovo
Vytváří se strom závislostí       
Čtu stavové informace… Hotovo
Některé balíky nemohly být instalovány. To může znamenat, že požadujete
nemožnou situaci, nebo, pokud používáte nestabilní distribuci, že
vyžadované balíky ještě nebyly vytvořeny nebo přesunuty z Příchozí fronty.
Následující informace vám mohou pomoci vyřešit tuto situaci:

Následující balíky mají nesplněné závislosti:
 usb-modeswitch : Závisí na: usb-modeswitch-data (>= 20140529) ale nebude se instalovat
E: Nelze opravit problémy, některé balíky držíte v porouchaném stavu.
Proč se nebude instalovat? Co držím v porouchaném stavu? O ničem nevím. Jak to zjistím?

Předtím jsem udělal

Kód: Vybrat vše

apt-get purge usb-modeswitch usb-modeswitch-data
Zdá se mi, že ta verse 20140529 balíku usb-modeswitch-data v repositáři chybí. Mám 64-bitový systém, není to tím?
Cigydd Bach
LM 18.1x86_64/Lenovo IdeaPad 310-15IKB/Intel Core i5-7200U 2,6 GHz/NVIDIA GM108M
LM 17.3 x86_64/Lenovo IdeaPad Flex 10/Intel Pentium N3510 1,9 GHz/Intel Atom Z36xxx
LM 17.3 i386/DELL OptiPlex GX280/Intel Pentium 4 3,4 GHz/AMD/ATI RV515 PRO

Uživatelský avatar
Cigydd
Příspěvky: 77
Registrován: 06 čer 2014, 17:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Huawei E3131 od T-Mobilu

#10 Příspěvek od Cigydd » 27 led 2015, 12:01

Hmm, tak jsem se poohlédl po tom balíčku, stáhl jsem si versi pro amd64 a modem byl ropzpoznán!

Zatím je vidět jako CD-ROM, nepřepíná se do modemového módu. Ale o tom je ten návod u toho bugu, ne?
Cigydd Bach
LM 18.1x86_64/Lenovo IdeaPad 310-15IKB/Intel Core i5-7200U 2,6 GHz/NVIDIA GM108M
LM 17.3 x86_64/Lenovo IdeaPad Flex 10/Intel Pentium N3510 1,9 GHz/Intel Atom Z36xxx
LM 17.3 i386/DELL OptiPlex GX280/Intel Pentium 4 3,4 GHz/AMD/ATI RV515 PRO

Odpovědět