Propojení dvou notebooku přes wi-fi

Příspěvky o drátových sítích, WiFi atd.
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3032
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Propojení dvou notebooku přes wi-fi

#11 Příspěvek od redhawk » 21 úno 2019, 01:35

Ragiowan píše:
21 úno 2019, 00:08
Takže předpokládám, že to asi vyřeším pořízením routeru na ten můj UTP kabel.
ano, nasledne by sa mali vidiet a malo by fungovat uz aj zdielanie cez public
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 744
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Propojení dvou notebooku přes wi-fi

#12 Příspěvek od Ventero1 » 21 úno 2019, 08:06

Me fascinuje, ze to porad nejde primo - ze ani po tech letech, kdy nekoho napadla tak samozrejma a automaticky logicka vec (nepochopitelne, ze to neni uplne od zacatku tohoto zpusobu pripojeni a vsichni se zamerily vlastne na zbytecny bluetooth) a zacala se do nejakych pristroju aplikovat, neni tato funkce (wi-fi direct) implementovana do ovladacu popr. udelan dodatecny sw ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3032
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Propojení dvou notebooku přes wi-fi

#13 Příspěvek od redhawk » 21 úno 2019, 17:41

Ventero1 píše:
21 úno 2019, 08:06
Me fascinuje, ze to porad nejde primo - ze ani po tech letech, kdy nekoho napadla tak samozrejma a automaticky logicka vec (nepochopitelne, ze to neni uplne od zacatku tohoto zpusobu pripojeni a vsichni se zamerily vlastne na zbytecny bluetooth) a zacala se do nejakych pristroju aplikovat, neni tato funkce (wi-fi direct) implementovana do ovladacu popr. udelan dodatecny sw ...
to je z dovodu protokolov TCP/IP, ak su na jednej sieti s rovnakou maskou a s gateway tak to ide. kedysi sme mali na to crosskable (krizene)
urcite by sa to dalo rozbehat cez ftp alebo cez smb.
Ale najjednoduchsie je zohnat router spravit z neho gateway a DHCP (popripade natvrdo nastavit adresy) a tak to zdielat.

Pre zaujimavost TCP a IP je tu 45 rokov :D
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 744
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Propojení dvou notebooku přes wi-fi

#14 Příspěvek od Ventero1 » 21 úno 2019, 18:57

Však není třeba toho protokolu. Lze přece vytvořit vlastní na přímý přenos dat - prostě to použít jen jako rádio - kódování, modulace, vysílání - příjímání, demodulace, dekódování. Vlastně by se k přenosu použít stejný protokol jako na BT. Takhle to nějak nejspíš funguje u WiDi. Ale i tak - přes kabel přece šlo propojit 2 PC přímo a z jednoho do druhého přistupovat ke složkám a kopírovat odsud obsah - jak píšeš křížový kabel, pak už ani ten nebyl potřeba u novějších síťovek. Tak proč by to nemělo jít via wifi ?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3032
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Propojení dvou notebooku přes wi-fi

#15 Příspěvek od redhawk » 21 úno 2019, 20:11

Ventero1 píše:
21 úno 2019, 18:57
Však není třeba toho protokolu. Lze přece vytvořit vlastní na přímý přenos dat - prostě to použít jen jako rádio - kódování, modulace, vysílání - příjímání, demodulace, dekódování. Vlastně by se k přenosu použít stejný protokol jako na BT. Takhle to nějak nejspíš funguje u WiDi. Ale i tak - přes kabel přece šlo propojit 2 PC přímo a z jednoho do druhého přistupovat ke složkám a kopírovat odsud obsah - jak píšeš křížový kabel, pak už ani ten nebyl potřeba u novějších síťovek. Tak proč by to nemělo jít via wifi ?
ale ono to ide, ale iba jednosmerne, jeden laptop server, jeden klient
bude to mat par nevyhod:
1.) pomale
2.) klient server (cez router je to klient <=> klient alebo inak P2P ( peer to peer))
3.) nebude sifrovane pripojenie
4.) je to dost padave
Teoria:
1pc nastavit wifi co je 2 adapter (1 adapter eth0 ide podla info na internet) cize wlan0 (mam mx tak nemam tie poondene systemd oznacenia wlsp01 a pod.) na IP 10.0.0.1 (bezne doma byva 192.168.0.1 alebo 192.168.1.1 preto 10 lan) maska 255.255.255.0
na druhom 2pc nastavit wlan0 na 10.0.0.2 maska 255.255.255.0 getway 10.0.0.1
na 2pc vyhladat wifisiete a pripojit. nasledne by mal share fungovat. Na win XP - Win7 to bolo riesene cez dielane pripojenie

dalsia vec je ze to nemusi zozrat ta wifi a bude vykazovat nejake chyby.

Popripade sa da skusit nechat to tak ako to je a skusit pozriet ci nenajde v sieti ten druhy PC.
CIze jednoduchsie a podstatne spolahlivejsie je kupit za 12 - 15€ router (aj tenda to zvladne) a nastavit to tam
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 744
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Propojení dvou notebooku přes wi-fi

#16 Příspěvek od Ventero1 » 22 úno 2019, 08:34

Hlava mi nebere, ze by to melo jit pomaleji, nez s dalsim sitovym prvkem. To ze je to jednostrane by asi pro ucely pretazeni dat z jednoho do druheho stacilo. No je fakt, ze rooter koupis za par kacek a kolikrat i za stovku bekde z bazaru. A kolikrat se starsi nekomu doma vali a klidne ho i daruje.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
Ragiowan
Příspěvky: 81
Registrován: 23 zář 2017, 18:16
Bydliště: u Kladna
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojení dvou notebooku přes wi-fi

#17 Příspěvek od Ragiowan » 31 bře 2019, 10:51

Zdravím,
hledal jsem na netu nějaké vodítko proč mi to nefunguje. Nesmířil jsem se s tím, že musím přenášet data pomocí flasky.
A při tom jsem našel asi obstojné prozatímní řešení:
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=51136.0
http://forum.ubuntu.cz/index.php?PHPSES ... #msg367972
Nevím na kolik je to bezpečné. A ani nevím zatím jak to bude rychlé, zatím jsem to netestoval.
Dell Latitude D610, CPU:1.6 GHz, RAM:1280MB, HDD:40GB, VGA: Intel 915GM, LinuxMint 17.3, Xfce
TOSHIBA Satellite L450-16N, CPU:dual-core 2,2 GHz, RAM:3 GB, HDD 500 GB, VGA:Intel integrovaná, MX Linux 18.2_x64, Xfce

Odpovědět