19.2 mrzne CAJA

Problémy s čtením, kopírováním, otevíráním a dalšími operacemi s obecnými soubory
Odpovědět
Zpráva
Autor
klocek
Příspěvky: 86
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

19.2 mrzne CAJA

#1 Příspěvek od klocek » 31 srp 2019, 21:39

Zdravím
Zkusil jsem nainstalovat Mint 19.2 MATE na Notebook Lenovo IdeaPad 330-15ICH. 8GB RAM, GTX 1050(2GB RAM), 1TB HDD.

Zdá se, že vše běží jak má. Nicméně když pracuji se soubory v caja, tak mi NB celý zamrzne a musím restartovat natvrdo. Při zamrznutí lze pohybovat myší, ale nic nelze s NB vykonat.

Máte už někdo podobnou zkušenost? Dá se to nějak odstranit ta závada?

Problém se mi stal během několika hodin 3x a na nové instalaci OS.

děkuji

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3005
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: 19.2 mrzne CAJA

#2 Příspěvek od redhawk » 31 srp 2019, 22:15

klocek píše:
31 srp 2019, 21:39
Zdravím
Zkusil jsem nainstalovat Mint 19.2 MATE na Notebook Lenovo IdeaPad 330-15ICH. 8GB RAM, GTX 1050(2GB RAM), 1TB HDD.

Zdá se, že vše běží jak má. Nicméně když pracuji se soubory v caja, tak mi NB celý zamrzne a musím restartovat natvrdo. Při zamrznutí lze pohybovat myší, ale nic nelze s NB vykonat.

Máte už někdo podobnou zkušenost? Dá se to nějak odstranit ta závada?

Problém se mi stal během několika hodin 3x a na nové instalaci OS.

děkuji
asi mu je teplo.

vypis z inxi?
pri akych suboroch, kopirovanie odkial kam (interny disk na externy? na online ulozisko?)
Pravděpodobně kecám.

klocek
Příspěvky: 86
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#3 Příspěvek od klocek » 01 zář 2019, 18:13

Takže další poznatky.
Mrzne to i při jakékoliv práci. Nemusí to být jen práce se soubory. Použití skype, Firefoxu...

Předtím jsem kopíroval z SD karty FAT32 na interní HDD 1TB. Ten je rozdělen na 100GB sda ext4 primár a 900GB sdb ext4 a taky primár(při instalaci OS na fungl nový HDD, jsem ten HDD rozdělil. Nejprve jsem zmenšil primár na 100GB a pak přidal nový oddíl 900GB. Tento nový oddíl bylo možné udělat jen jako primár).

Výpis inxi dodám zítra. Nejsem ted u toho NB.

Jinač, to přehřátí mě taky napadlo. Nicméně se mi nechce věřit, že by se fungl nový NB přehříval. Venku je sice horko(tak 30°C, doma tak 27), ale to není teplota, kdy by už NB neměl stíhat chladit.

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 197
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: 19.2 mrzne CAJA

#4 Příspěvek od alojz » 01 zář 2019, 18:37

...psensor... :mrgreen: :geek: :ugeek:

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3005
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: 19.2 mrzne CAJA

#5 Příspěvek od redhawk » 01 zář 2019, 21:11

klocek píše:
01 zář 2019, 18:13
Jinač, to přehřátí mě taky napadlo. Nicméně se mi nechce věřit, že by se fungl nový NB přehříval. Venku je sice horko(tak 30°C, doma tak 27), ale to není teplota, kdy by už NB neměl stíhat chladit.
moze byt zle skompletizovany
to inxi pomoze este by som skusil lm 19.2 z USB ci to pojde (rovnako kopirovat z sd karty na hdd, medzi hdd)
Pravděpodobně kecám.

klocek
Příspěvky: 86
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#6 Příspěvek od klocek » 02 zář 2019, 18:16

děkuji oběma
Přeinstaloval jsem na 19.1. MATE. Problém je tentýž.
Zkusil jsem NB z flashky a ani jednou se mi to neprojevilo.

psensor ukazuje v řádku Temp1 511°C. Ostatní čidla ukazuji +- do 53°C.
Otevřel jem správce úloh a psensor(okna nad sebe) a zkoušel NB. Když se to seklo, 2 jádra z 8mi(virtualizace-ve zkutečnosti tam jsou jen 4 jádra) jela na100%. Zkusil jsem spustit .avi soubor(nějaký divx film) ve VLC. Přitom seznam spuštěných procesů ukazoval, že VLC má 11% CPU. Nicméně se to seklo.

Zjistil jsem, že na filmech avi a m2t(jiné v NB nyní nemám) se NB sekne i tehdy, když otevřu složku v Caja(nebo i Nautilus) s těmito filmy(každý film je v jedné složce). Rozhodně ty filmy nejdou spustit(na OS z flashky spustit, po naistalování codecu, šly).
Když jsem surfoval, používal YTube, facebook(flash hry na něm), tak NB jede i půl hodiny. Když používám jakékoliv kopírování jak přes Live, tak instalaci na HDD, tak se to neseká.
Zdá se mi, že to mělo tendenci se sekat i při spuštění Skype(jinou činnost jsem na tom nedělal, než ten Skype a seká se to)

výpis z inxi -F
Přílohy
P1510280.JPG
P1510278.JPG

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 739
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: 19.2 mrzne CAJA

#7 Příspěvek od Ventero1 » 02 zář 2019, 18:37

Test RAM, kontrola HDD, kontrola souboroveho systemu.

Take se da zkusit nainstalovat jine distro, jestli to bude delat taktez - Mint z jinym prostredim, Ubuntu Mate apod.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

klocek
Příspěvky: 86
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#8 Příspěvek od klocek » 02 zář 2019, 19:04

Ještě jedna věc. Může mít vliv to, že tabulka na HDD je msdos? Ta má z nějakého důvodu přes 500MB. To jsem ještě neviděl. HDD mám rozdělen na 2 oddíly.
Přílohy
P1510281.JPG

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3005
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: 19.2 mrzne CAJA

#9 Příspěvek od redhawk » 02 zář 2019, 19:54

mno disk smartmontools (mozno bude treba doinstalovat zo synapticu) otestovat.
osobne by som ale urobil toto:
1. upgrade kernelu na 4.19.69 je stabilne LTS vydanie
kludne aj cez ukuu
a spravit reboot
2. doinstalovat a spustit tlp

Kód: Vybrat vše

sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
sudo apt update
sudo apt install tp-smapi-dkms acpi-call-dkms
ta instalacia je specialne pre thinkpady
start sluzby:

Kód: Vybrat vše

sudo tlp start
Pravděpodobně kecám.

klocek
Příspěvky: 86
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: 19.2 mrzne CAJA

#10 Příspěvek od klocek » 02 zář 2019, 20:05

nainstaloval jsem teď na zkoušku Ubuntu 18.04 a zatím se nesekl. Jenže Ubuntu mi moc nevyhovuje.

Odpovědět