Tvorba web stranky html a php

Diskuze, problémy a zkušenosti s programy, nástroji nebo balíčkovacími systémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
furmi
Příspěvky: 42
Registrován: 13 lis 2012, 08:05

Tvorba web stranky html a php

#1 Příspěvek od furmi » 29 zář 2013, 14:32

Ahoj vsichni.

Predem se priznam, kde bych toto tema zaradil, tak jsem ho zaradil jsem, presunte ho pokud si myslite ze neni vhodne umisteno.

Zacal jsem si vyvijet vlastni www stranku. Nainstaloval jsem vse potrebne, podle toho navodu:
http://community.linuxmint.com/tutorial/view/486

Vyzkousel jsem i web testovaci web stranky, vsechno fungovalo spravne.

Ted prijde muj problem:

Ve web strance my nefunguje php skript. Pokud spustim testovaci stranku php s timto kodem:

Kód: Vybrat vše

<?php
phpinfo( );
?>
Tak se mi zobrazi informace.

Pokud ale spustim tuto web stranku:

Kód: Vybrat vše

<html>

<head>
<title>Testing PHP</title>
</head>
<body>
<?php
phpinfo( );
?>
</body>
</html>
Neprovede se nic. Dalsi muj priklad, ktery jsem delal podle jednoho navodu je tento:

Kód: Vybrat vše

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C/DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8">
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html">
        <title>Muj prihlaseni</title>
        
        
        <style>
	body{
	text-align: center;

	}
            #loginarea{
		text-align: left;
		border: 1px solid grey;
		width: 250px;
		margin-left: auto;
		margin-right: auto;
	}
	
	#loginform{
		padding-left: 15px;
		padding-right: 15px;
		padding-top: 15px;
		padding-bottom:15px;
	}

        </style>
        
    </head>
    <body>
    	<div id="loginarea">
		<form id="loginform" method="POST" action="">
			Jmeno: <input type="text" name="username"><br>
			Heslo:&nbsp <input type="password" name="password"><br>
			<input type="submit" name="logme" value="Prihlasit se">
		</form>
 	<?php
		if(isset($_POST['logme']))
		{
		echo "Test";
		}
	?>
	</div>    
     </body>
</html>
Kdyz se podivam do logovacich souboru apache, vypise to toto:
ErrorLog:

Kód: Vybrat vše

Sun Sep 29 13:16:40 2013] [notice] Apache/2.2.22 (Ubuntu) PHP/5.4.6-1ubuntu1.4 configured -- resuming normal operations
AccessLog:

Kód: Vybrat vše

127.0.0.1 - - [29/Sep/2013:13:07:06 +0100] "GET /index.html HTTP/1.1" 304 209 "-" "Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Ubuntu Chromium/28.0.1500.71 Chrome/28.0.1500.71 Safari/537.36"
Jeste bych podotkl ze v Firefoxu a Chrome se to chova stejne.

Setkali jste se s tim uz nekdo, dival jsem se na ruzne fora ale nejak s toho nejsem chytry.

Uživatelský avatar
KOLEGA
Poradce Mintu
Příspěvky: 365
Registrován: 01 lis 2012, 16:04
Bydliště: Nedaleko Mladé Boleslavi
Kontaktovat uživatele:

Re: Tvorba web stranky html a php

#2 Příspěvek od KOLEGA » 29 zář 2013, 15:12

Ukládáš ty soubory jako .php?
Zažraný linuxový liberál
---
HTC One V - 512 MB RAM, 1GHz - Android 4.0.3, HTC Sense
Cubie Board - 1GB RAM, 1GHz ARM, Linaro 13.04
Lenovo IdeaPad - 8GB RAM, i5, Linux Mint 13 Maya, Cinnamon 2.0.?

furmi
Příspěvky: 42
Registrován: 13 lis 2012, 08:05

Re: Tvorba web stranky html a php

#3 Příspěvek od furmi » 29 zář 2013, 16:04

Mam ukladat soubory ktere maji hlavicku <html> jako php?

furmi
Příspěvky: 42
Registrován: 13 lis 2012, 08:05

Re: Tvorba web stranky html a php

#4 Příspěvek od furmi » 29 zář 2013, 16:11

Uz jsem si to vyresil a odpovim si sam ... "To vis ze to mas ukladat s priponou .php" bo jinak to nefunguje. :-D :-D
Tak jsem se zase neco naucil noveho.

Mohli byjste mi to teda potvridt ... Je to tak, ze kdyz je v web strance php skript musim to ukladat s priponou .php?

Uživatelský avatar
Allconius
Vezír Mintu
Příspěvky: 814
Registrován: 06 čer 2013, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Tvorba web stranky html a php

#5 Příspěvek od Allconius » 30 zář 2013, 10:15

jasně pokud stránka obsahuje php skript tak se musí jmenovat *.php a uvnitř stránky se skript odděluje těma závorkama <? PHP syntaxe ?> a co je vevnitř je PHP skript a co je vně tak je HTML náhodou programuju v php tak když budeš něco řešit tak mrkni na stránku http://php.net/ tam máš popis všech funkcí nebo to napiš sem :-D
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64

furmi
Příspěvky: 42
Registrován: 13 lis 2012, 08:05

Re: Tvorba web stranky html a php

#6 Příspěvek od furmi » 27 říj 2013, 22:56

Diky za predeslou radu. Moc mi to ulehcilo praci.

Mam ted ale jednu takovou teoretickou. Jedna se o OOP v php. Mohl by mi to nekdo vysvetlit jednu vec.
Mam vytvorenou tridu, v te tride mam definovane metody. V prvni strance chcu vytvorit objekt s te tridy, a po te na dalsich strankach (jedna se ruzne formulare) ktere jsou hierarchicky pod tou strankou ve ktere vytvarim objekt, chci pristupovat k ruznym metodam daneho objektu.

Moje otazka je?
Musim vzdy vytvaret novy objekt a rusit stary, ve strance. Nebo to jde vytvorit jeden objekt a pracovat z metodamy objektu v ruznych strankach.

Diky moc za odpoved.

segfault
Poradce Mintu
Příspěvky: 466
Registrován: 29 dub 2013, 21:25

Re: Tvorba web stranky html a php

#7 Příspěvek od segfault » 28 říj 2013, 15:53

Jestli je cílem přenos dat ze stránky na stránky, tak by se objekt měl dát uložit do $_SESSION["objektX"].

Pokud je to jen vykreslovací třída, pak by se pro ní dal použít návrhový vzor SINGLETON. Ale nejsem php guru a nevim jak se chová vnitřně. Tedy jestli se i singletony negenerují v každém php skriptu extra.
Linux Mint Debian Edition MATE 64bit; kernel 3.16
CPU: Intel i5; RAM: 16 GiB

Uživatelský avatar
Allconius
Vezír Mintu
Příspěvky: 814
Registrován: 06 čer 2013, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Tvorba web stranky html a php

#8 Příspěvek od Allconius » 28 říj 2013, 18:43

Měla by fungovat ta session:
$objekt = new Trida();
$_SESSION['objekt'] = $objekt;
echo $_SESSION['objekt']->metoda1();
echo $_SESSION['objekt']->metoda2();

OOP: http://programujte.com/clanek/2009113001-oop-v-php/
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64

furmi
Příspěvky: 42
Registrován: 13 lis 2012, 08:05

Re: Tvorba web stranky html a php

#9 Příspěvek od furmi » 28 říj 2013, 23:14

Jedna se o objekt ktery by mel komunikovat s databazi, vytvaret spojeni, vycitat hodnoty, zapisovat do databaze a tak ruzne ...

Uživatelský avatar
Allconius
Vezír Mintu
Příspěvky: 814
Registrován: 06 čer 2013, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Tvorba web stranky html a php

#10 Příspěvek od Allconius » 29 říj 2013, 08:47

tak jsem se na to ptal kamoša a mělo by se používat serialize a unserialize, mrkni do manuálu: http://php.net/manual/en/language.oop5. ... zation.php

vytvoř si tyto 3 soubory a nahrej je do jednoho adresáře a mělo by to fungovat:
-----------------------------------------------------------------------------
classa.inc
-----------------------------------------------------------------------------
<?
session_start();
session_regenerate_id();

class A {
public $one = 1;

public function show_one() {
echo $this->one;
}
}
?>

-----------------------------------------------------------------------------
page1.php
-----------------------------------------------------------------------------
<?
include("classa.inc");

$a = new A;
$_SESSION['object'] = serialize($a);

?>
<a href="page2.php">PAGE 2</a>

-----------------------------------------------------------------------------
page2.php
-----------------------------------------------------------------------------
<?
include("classa.inc");

$a = unserialize($_SESSION['object']);
$a->show_one();

?>
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64

Odpovědět