vyjadril by som sa takto:
1. co ma to distro priniest?
2. bude mat samostatny repozitar ak ano kde a kto ho akceptuje a poskytuje/bude poskytovat? (rainside, linux.cz, niekto v zahranici?)
3. kam ma to distro smerovat? BFU, ITpro, system, desktop, laptop
4. aky vychodzi desktop?
5. Ak nove distro odporucal by som LFS (Linux from scratch) teraz je vo verzii 10. Ma super spracovanu dokumentaciu a nepotrebujes vediet programovat. A kludne mozes nasledne implementovat debiani repozitar alebo podporu PPA.
Dovod je jednoduchy. Vacsina distribucii ma za rodica niektoru z "velkych" distribucii (hlavne Debian, RedHat ci Arch) staci si na distrowatch vylistovat podla filtra.
6. ak chces ist smerom stavat na nejakej distribucii, zvaz na akej vratane sposobu updatovania. Ak tym smerom vyhni sa Ubuntu, na tom je postaveny LM a spol a trpia vsetkymi chybami Ubu plus novymi vzniknutymi vlastnym distrom.
7. dalsim problemom je cielenie na hardvare. Niektore zelezo prestalo byt podporovane jadrom 5.4 ine nie je starsim jadrom podporovane a nemozes pouzit LTS (co je optimalne pre distro).
8. najmenej podstatnym je asi vyber defaultneho programoveho vybavenia. Ale aj tam treba premyslat ci spravit lahke s moznostou doinstalovania alebo hned vybrat kopec programov a podat to uzivatelom ako komplet.
Jeden smer je nieco ako LMDE (Linux Mint Debian Edition) ak by sa mu viac venovali bolo by to optimalne oproti LM na Ubuntu.
Druhy smer je MX linux. Maju MX linux 19 pre stroje so standardnym HW a starsie (kernel 4.19) a MX linux 19 AHS pre najnovší HW s novym jadrom ale v podstate aj s novsimi nastrojmi.
Tretim sposobom je nieco ako spomenuty Stanov Greenie kde je prednastavena tema, jazyk a vybrate programy vhodne pre BFU. (Najjednoduchsi sposob) ak mas zaujem napis mu shoferek (at) gmail.com alebo na stranke cez formular. Urcite bude ochotny ti minimalne podat informacie o tom, co to obnasa

Kedysi som mal distro postavene na Suse ale nedokazal som to sam spravovat. Spracovat a vygenerovat ISO a urobit link na repozitare je jednoduche. cca 2-3 tyzdnova praca s pohranim sa na grafike, odladeniu a priprave repo.
A potom platanie, platanie, upgrade, platanie atd do okola