Nelze přepnout do příkazového řádku

Problémy s příkazy v příkazovém řádku nebo obecně s terminálem
Odpovědět
Zpráva
Autor
moula
Příspěvky: 5
Registrován: 27 kvě 2016, 15:35

Nelze přepnout do příkazového řádku

#1 Příspěvek od moula » 27 kvě 2016, 17:43

Zdravím. Pokouším se přepnout z X do příkazové řádky Alt+Ctrl+F2 a nic, resp. zmizí Xfce a objeví se černá obrazovka.
Tak jsem zkoušel změnit rozlišení v grub-customizeru, rozlišení grubu jsem dal na standardní 640x480, nic.
Pro nedostatek nápadů jsem popřepínal klávesnici CZ za EN-US a zpět, nic.
Nenapadá prosím někoho co s tím?

Linux Mint 17.3 64b Xfce, HP ProBook 6465b

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 383
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#2 Příspěvek od vxmery » 27 kvě 2016, 19:17

Ahoj,
zmizí Xfce a objeví se černá obrazovka
Tak je to správne. Vlavo hore máš prompt na prihlásenie (meno + heslo).

Ak chceš iba emuláciu terminálu, tak si iba klikni vlavo dolu na lištu, kde je čierna ikonka >_ a otvorí sa ti terminálové okno.
Linux Mint 19.1 Cinnamon 64b / Xubuntu 18.04 32b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

moula
Příspěvky: 5
Registrován: 27 kvě 2016, 15:35

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#3 Příspěvek od moula » 27 kvě 2016, 19:48

Ale to je ten problém. Tam je JEN černá obrazovka. Žádná možnost něco napsat nebo se dokonce přihlásit, jméno stanice, nic....
Emulátor terminálu mi funguje jak má, děkuji za optání.

vxmery
Poradce Mintu
Příspěvky: 383
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#4 Příspěvek od vxmery » 27 kvě 2016, 19:58

Tak to poďme preskúšať:
tty1 = Ctrl+Alt+F1
tty3 = Ctrl+Alt+F3
...
tty5 = Ctrl+Alt+F5
...
návrat (u mňa) = Ctrl+Alt+F8

Over
Linux Mint 19.1 Cinnamon 64b / Xubuntu 18.04 32b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

moula
Příspěvky: 5
Registrován: 27 kvě 2016, 15:35

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#5 Příspěvek od moula » 27 kvě 2016, 23:26

Samozřejmě jsem před napsáním dotazu vyzkoušel všechny dostupné terminály s pomocí ctrl+alt+Fx i pomocí šipek /alt+šipka, nebo alt+Fx mimo grafickou nádstavbu/
Vím že se snažíš vyloučit každou drobnost, ale já jsem již používal terminál dříve i na jiných distribucích i tady na mintu.

Uživatelský avatar
AnickaT
Příspěvky: 122
Registrován: 30 bře 2016, 12:48

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#6 Příspěvek od AnickaT » 28 kvě 2016, 00:53

Nevím jestli ti to pomůže, ale zkusit to můžeš: Alt+F7

Onehdy jsem se zkoušela dostat do konzole (Linux Mint Cinnamon), přesněji do konzole nazvané tty1 (tam mě dostala kombinace kláves Ctrl+Alt+F2). Už jsem ale neuměla jít zpátky a určitá kombinace kláves z několik let starého článku nezabrala, takže jsem zkoušela stejně jako ty zkombinovat všelicos. A pomohla až kombinace Alt+F7, která mě dostala zpátky do grafického prostředí Cinnamonu (resp. X-Windows). Tak uvidíš, zda to pomůže taky tobě...

Good Luck! :-)
"Goro bílý pes"

moula
Příspěvky: 5
Registrován: 27 kvě 2016, 15:35

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#7 Příspěvek od moula » 28 kvě 2016, 07:47

Děkuji za snahu. Ty jsi se dostala do terminálu zkratkou ctrl+alt+F2, ale protože mimo grafické prostředí se přepíná pomocí zkratky alt+Fx (nebo alt+šipka) tak jsi nemohla jinam. zkratky ctrl+alt+Fx v terminálu nefungují. Stejně tak by jsi se zpět do grafického prostředí dostala alt+šipka (opakováno několikrát než by jsi přeskákala ostatní terminály. :)

Mně přepínání funguje dobře jen když přepnu do terminálu tak terminál je nepoužitelný, ale přepnutí zpět do grafiky, nebo procházení dalších (nefunkčních) terminálů mi funguje.

DrShame
Příspěvky: 145
Registrován: 12 dub 2014, 11:44

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#8 Příspěvek od DrShame » 28 kvě 2016, 10:06

Taky jsem dřív míval tento problém. Dělají to proprietární ovladače pro grafické karty. Doporučuji vrátit ovladače svobodné a problém bude vyřešen.

moula
Příspěvky: 5
Registrován: 27 kvě 2016, 15:35

Re: nelze přepnout do příkazového řádku

#9 Příspěvek od moula » 28 kvě 2016, 10:10

Toho jsem se bál. Bohužel hraju na tom i hry tak musím mít od AMD. No tak nic. Děkuji všem.

Odpovědět