Vytvorene zalohy ako na to? [vyriešené] Vyřešeno

V tomto fóru řešíme problémy spojené se zálohováním nejen Linux Mintu
Zpráva
Autor
broukal
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 31 črc 2014, 17:10

Vytvorene zalohy ako na to? [vyriešené]

#1 Příspěvek od broukal » 21 pro 2015, 17:20

Zdravym tak uz nastal cas kedy budem musiet zacat riesit "preinstalovanie systemu". Jedna sa o to ze na particii /home mam uz iba 400 MB volneho miesta a kedze som neprisiel na to ako prestavyt kde sa instaluju aplikacie tak ostava iba jedina moznost. Rozhodol som sa odseknut z windowsoveho oddielu 100 GB a pryradit to k particii / a /home, ale ma to hacik jedina moznost ako to docielyt je kompletne zmazanie vsetkych linuxovych particii a po pripojeny volneho miesta vytvoryt nove particie zvacsene a tu prichadza moja dilema. Ako vytvoryt zalohu systemu tak aby som potom bez zbytocneho stresu obnovyl system.
1. Vstavana systemova zaloha len vytvara zoznam naistalovanych aplikacii a pri obnove sa musi vsetko instalovat nanovo - odksusane na jednom notebooku, povodne nastavenia a vsetko je nutne robyt nanovo, takze je to pracne riesenie...
2. Zvazoval som vytvoryt zalohu particie /home ktora ma iba 30GB a teraz otazka zalohovat to iba pomocou kopyrovania ci to mam pomocou partition manageru zalohovat ako particiu? Otazne je ci sa to korektne rozbali ako to dam na zvacsenu particiu.
3. Este som zvazoval aj vytvoryt zalohu particie / ktora ma 35GB ale plati otazka ktora je polozena v bode 2, a este otazka navyse je nutna tato zaloha koli nastaveniam aplikacii ci na to staci zaloha z bodu2?
Snad som to vysvetlil docela rozumne a bude sa tomu dat porozumiet a niekto my poradi ako to poriesit...
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Systém Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit, jadro väčšinou najnovšie. ;-) Nižšie ako 4.8.0 nemám. :)
HP-Pro-3400-Series-MT

kamowski
Vezír Mintu
Příspěvky: 976
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#2 Příspěvek od kamowski » 22 pro 2015, 06:56

áno, preinštalovať, to je jedna z možností, ale nie jediná
ak tam máš dualboot s win, a máš tam zrejme celkom dosť GB, vytvor si tam jeden súbor, napr. Sklad, kam si nakopíruj niektoré veľké súbory z /home
alebo si tam prelož komplet adresár, napr. Video, Hudba, čo ja viem čo, tam kde máš najviac dát a budeš k tomu mať prístup aj z win, fantázii sa medze nekladú
tu môžeš využiť postup z článku: http://www.linux-mint-czech.cz/ako-zmen ... ky-v-caja/
mint nemá problém čítať alebo písať na ntfs partíciu, aj keď je pravda, že potom to tiež nemôžeš plniť "do ošalenia",
lebo defragmentácia
---
ďalšou možnosťou je varianta B predchádzajúcej, odobrať tých 100 GB ako si chcel (toto musíš urobiť vo win, cez správu diskov), naformátovať na ext4 a pripojiť napr. podľa tohoto článku: http://www.linux-mint-czech.cz/pripojen ... ho-oddilu/
tak isto si ho môžeš pripojiť ako Sklad, hoci aj do /home alebo do /home/USER a zmeniť záložky
tu sa dostaneš z win len, ak si doinštaluješ ten ich doplnok na čítanie ext2,3,4, :)
---
ak sa predsa len rozhodneš preinštalovať,
používam tento postup: http://www.linux-mint-czech.cz/ako-preinstalovat-linux/
a k tomu ešte tento zálohovací softík: http://www.linux-mint-czech.cz/aptik-cas-na-zalohu/,
zálohuje aj nastavenia, ktoré požaduješ aj ty (toto pri použití postupu vyššie nepotrebujem) a pri čistej inštalácii sa môžu hodiť
zálohuj si to kľudne na ntfs
---
skrátka variácii je niekoľko, viac ako som opísal, záleží aj od toho, ako máš partície teraz, čo si neprezradil :)

broukal
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 31 črc 2014, 17:10

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#3 Příspěvek od broukal » 22 pro 2015, 11:54

kamowski dakujem za odpoved. Teraz si ju trosku rozobereme. Kedze moja particia /home ma iba 30 GB tak musi byt kazdemu zrejme ze tam neskladujem hudbu videa ani nic podobne co by mohlo zaberat mnozstvo miesta, ano mas pravdu automaticky som si koli tomu vytovryl adresare na druhom NTFS disku kde si ukladam vsetko stiahnute ci vytvorene a aj aplikacie mam nastavene tak aby to automaticky ukladali na druhy disk, takze tato tvoja cast odpovede nic neriesi iba popisuje nieco co pouzivam od zaciatku a nebolo to potrebne uvadzat. :roll:

Tvoja druha cast zas nic neriesi iba opisuje presne to co som napisal ja, a myslis ze neviem ako delit disk a netreba k tomu ani windows spravcu diskou staci gparted. Tu si sa aspon ale dostal k mojej otazke a napisal podstatnu vec a to ze sa da pripojit ext oddiel ako sklad, to je pre mna podstatna vec, ale ako to byva zas ju nemozem riesit pretoze som tak nestastne rozdelil disk ze z odseknuteho windows oddielu sa neda vytvoryt dalsi oddiel ani logicka jednotka a kedze uvolnene miesto sa nachadza pred linuxovymi particiami tak sa ani neda k nemi pripojit takze ostava iba moznost ktoru som uz napisal vsetko zlikvidovat a nanovo vytvoryt particie uz zo zvacsenim priestorom. :ugeek:

Tvoja tretia cast zas neriesi skoro nic iba opisuje blizsie to co som uz pisal, jedina dobra poznamka je ten program aptik, ktory by sa dal vyuzit pre moj problem, este to budem musiet blizsie prestudovat a mozno ho vyuzijem. 8-)

Tvoja posledna veta zas len vystihuje ze si necital moj prispevok poriadne, moznosti je sice dost ale v mojom pripade to tak neni kedze musim komplet zrusit rozdelenie disku a prerobyt ho nanovo. K rozdeleniu disku som tu uz raz pridaval ako to vyzera tak este raz pridam http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... f=15&t=992... ;)

Ale cenim si tvojej odpovede, neber to tak ze iba nadavam... ;)

No ale k problemu potrebujem vediet ci ked pomocou partition manageru alebo clonezilli vytvorim obraz particie o velkosti 30gb ci ju potom dokaze dany napr clonezilla obnovyt na rozsierenu particiu ktora uz bude mat 130 GB po mojich upravach.
A za dalsie ci my treba robyt aj zalohu korenoveho oddielu / a ked aj ten potom rozsirim ci to prejde pri obnove.
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Systém Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit, jadro väčšinou najnovšie. ;-) Nižšie ako 4.8.0 nemám. :)
HP-Pro-3400-Series-MT

kamowski
Vezír Mintu
Příspěvky: 976
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#4 Příspěvek od kamowski » 22 pro 2015, 14:36

fúúú. tak teraz si mi to naložil :D :D :D
fakt som mohol vedieť, že si dávno ukladáš veci na win partície a nebolo to potrebne uvádzať,
že si dokážeš rozdeliť disk ....
a mohol som si dať tú námahu a vyhľadať všetky tvoje príspevky, či si tu náhodou nedal aj svoje rozdelenie partící,
no fakt
ale aj tak malo zmysel drať klávesnicu, dozvedel som sa, že partíciu pred linuxom nemôžem k nemu pripojiť, ďakujem za info
mier s tebou :D

kamowski
Vezír Mintu
Příspěvky: 976
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#5 Příspěvek od kamowski » 22 pro 2015, 18:01

Pár slov pre tých, ktorí by mali podobný problém.
To broukalove tvrdenie samozrejme neplatí. Neviem ako win ale gnu/linux je veľmi ohybný systém a pripojím si partíciu "ktorú chcem a kam chcem". Dal som to úvodzoviek, aby ma niekto nechytal za slovo.
Presne podľa návodu, na ktorý som tam dal link: http://www.linux-mint-czech.cz/pripojen ... ho-oddilu/
A keď to skombinujete s prepísaním záložiek, môžete pekne fungovať bez preinštalovania systému. Chcem zdôrazniť to "môžete" :)
Pravdu mal s tým gparted.
Takže odpojiť win D, zmenšiť, novú partíciu formátovať na ext4 (alebo, čo chcete), pripojiť podľa návodu, presunúť tam dáta alebo celé adresáre z /home/user (dokumenty, hudba, ...) a prepísať default záložky
Win partície takisto môžete pripojiť napr. winC ako /home/winC a winD ako /home/winD (alebo ako len chcete)
Nové adresáre, partície si otvorte vo filemanageri a stlačte ctrl-d, čím si ich pridáte do záložiek.
---
Príjemné sviatky všetkým :)
Obrázek

broukal
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 31 črc 2014, 17:10

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#6 Příspěvek od broukal » 22 pro 2015, 18:38

kamowski ten tvoj posledny prispevok je pravdivy a poucny ale v mojom pripade je na dve veci. Ako som spominal disk som tak zle rozdelil ze uz sa neda vytvoryt logicka ani rozsirena particia takze ked aj useknem z win oddielu tak my ostane neobsadeny disk ktory sa neda naformatovat ani snim nic urobyt iba ho naspat pripnut k win oddielu a to som uz spominal na zaciatku. Takze poprosim dalsie komentare k mojej teme a zopakujem to treti krat tri otazky:
1. staci ked si urobym zalohu particie "/home" pomocou kopirovania aby my ostali programy nastavenia a ikony a vsetky zmeny ktore som v systeme urobyl?
2. Ak nie a urobym zalohu particie "/home" pomocou partition manager alebo clonezila alebo pomocou norton ghost ktora ma vlekost 30 GB a potom ju budem chciet dat rozbalit na upravenu particiu 130 GB bude to fungovat?
3. Je nutna zaloha particie "/" koli systemovym nastaveniam ci neni potrebna?
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Systém Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit, jadro väčšinou najnovšie. ;-) Nižšie ako 4.8.0 nemám. :)
HP-Pro-3400-Series-MT

kamowski
Vezír Mintu
Příspěvky: 976
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#7 Příspěvek od kamowski » 22 pro 2015, 19:14

1 áno ale nový systém musí byť ten istý (distro aj prostredie) ako starý
2 áno, clonezilla to rozdelí na väčšiu partíciu pomerne
3 nie , ešte si prejdi tento článok: http://www.linux-mint-czech.cz/struktur ... inuxmintu/
ale zálohovací nástroj zálohuje sw balíčky, ktoré sú v ofic. repo a aptik ti zálohuje tie, ktoré sú navyše + ppa, tak tam máš všetko (podľa mňa)

broukal
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 31 črc 2014, 17:10

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#8 Příspěvek od broukal » 22 pro 2015, 23:34

kamowski dik za info, presne toto som potreboval vediet... ;) Snad ta ostatna omacka pomoze niekomu dalsiemu kto bude riesit nieco podobne ako ja ale s viacerymi moznostami... ;)
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Systém Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit, jadro väčšinou najnovšie. ;-) Nižšie ako 4.8.0 nemám. :)
HP-Pro-3400-Series-MT

broukal
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 31 črc 2014, 17:10

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#9 Příspěvek od broukal » 23 pro 2015, 09:50

Tak som vyskusal este ten aptik ze co to vytvara, okrem app setting ktory ma 4,5GB su ostatne len listy, radsej asi uroby zalohu particie...
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Systém Linux Mint 18.1 Cinnamon 64-bit, jadro väčšinou najnovšie. ;-) Nižšie ako 4.8.0 nemám. :)
HP-Pro-3400-Series-MT

kamowski
Vezír Mintu
Příspěvky: 976
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvorene zalohy ako na to?

#10 Příspěvek od kamowski » 23 pro 2015, 10:17

áno, väčšinou sa sw balíčky riešia iba zoznamom, pri obnove sa podľa toho zoznamu stiahnu a nainštalujú
no ak sa ti jedná o fyzickú zálohu balíčkov, tak na to je aptoncd, je v repo, ulož si to na hdd alebo cd/dvd
http://www.linux-mint-czech.cz/?s=aptoncd

Odpovědět