Kde je záloha?

Problémy se zálohováním a obnovou ze záloh
Odpovědět
Zpráva
Autor
lexolah
Příspěvky: 1
Registrován: 19 říj 2013, 20:26

Kde je záloha?

#1 Příspěvek od lexolah » 19 říj 2013, 20:29

Dobrý den,

rád bych upgradoval a postupuji podle tohoto návodu - http://www.linux-mint-czech.cz/upgrade-linux-mint/

Pomocí Zálohovacího nástroje jsem vytvořil zálohu do archivu s cílem na externím disku. Trvalo to poměrně dlouho a na externím disku nemohu najít výsledný archiv se zálohou složky Home. Je možné, že se prostě nevytvořil nebo se uložil kamkoliv jinam?
Nechce se mi absolvovat to celé znovu, je to časově náročné. Je nějaký jiný způsob upgradu bez toho, abych si musel pokaždé zálohovat data? Děkuji.

admin

Re: Kde je záloha?

#2 Příspěvek od admin » 19 říj 2013, 21:08

A jak je onen výsledný archiv velký? Jinak se obávám, že bez zálohování se prostě neobejdeš, nehledě k tomu, že je dobré si data zálohovat průběžně, nikdy nevíš co se může stát.

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 199
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Kde je záloha?

#3 Příspěvek od RadekD » 19 říj 2013, 21:47

Osobně to řeším úplně jinak (možná už jsem to tu někde psal):
- adresář /home mám na jiné particii než /
- upgrade pak dělám tak, že spustím novou verzi z Live CD, přihlásím se na wifi (na NB, jinak normálně připojím LAN)
- spustím správce souborů s právy roota (např. v terminálu: gksudo nautilus, případně jiný, podle distra)
- nechám si zobrazit SKRYTÉ soubory a adresáře, ty všechny označím
- ODZNAČÍM adresáře, které chci zachovat, např.: .mozilla (profily Firefoxu), .thunderbird (veškerá pošta!), .purple (pidgin a pod.), .filezilla, .virtualbox, atd., a samozřejmě všechny DATOVÉ!, tj, Dokumenty, Obrázky....
- vše označené smažu
- přímo ze spuštěného LiveCD spustím instalaci s tím, že opět adresář / dám místo původního a oddíl s /home NEPOVOLÍM formátovat
- po dokončení pouze doinstaluji co chybí, např. lokalizaci a pak aplikace, které skutečně potřebuji! (případně je doinstalovávám až když je potřebuji, většinou to netrvá dlouho)
Výhodou tohoto postupu je, že neztratím data (i kdyby instalace zhavarovala, data zůstanou), zbavím se aplikací, které jsem jen zkoušel a to bezezbytku a vyhnu se kolizím s nastavením původního systému, vlastně je to téměř úplně čistá instalace, s výjimkou výše uvedených aplikací, ale ty si většinou poradí (bez problému jsem se vrátil např. u Firefoxu z V22 zpět na V3.5 a pak zase na V24)
Je samozřejmě možné pokud instaluješ víc aplikací, provést jejich zálohu, ale to už nebude tak dlouho trvat.
Popsaným způsobem jsem za poslední cca rok prošel asi 5ti různými distry (Mint, Ubuntu, Debian, OpenLinux, Fedora, vše 2x, tj. 32 i 64 bit) bez ztráty dat. Pouze u některých dister je třeba upravit uživatele, protože distra založená na Debianu mají ID výchozího usera 1000, naopak na Fedoře je to ID 500, takže data jsou navzájem nepřístupná. Ovšem to vyřeší jednoduše příkaz chown -R v terminálu.
Celá příprava na instalaci mi zabere cca 5 minut od spuštění LiveCD
Netvrdím, že je to ideální postup, ale důležitá data (po předchozích zkušenostech) zálohuji průběžně a vše ostaní je nahraditelné. Ovšem důležitá je první podmínka, tj. mít adresář /home min. na jiné partišně, ideálně na jiném disku než /
AS8940G, Intel i7 1.8GHz, 8GB RAM, 250 GB SSD + 620GB HDD, NVidia 240, LM19 xfce
Acer Swift 1, Pentium N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, LM19 Cinnamon

aznoh
Příspěvky: 8
Registrován: 17 říj 2013, 21:02

Re: Kde je záloha?

#4 Příspěvek od aznoh » 19 říj 2013, 23:21

Dá se nějak nastavit dynamická velikost odděleného home? Dynamická partišna?.. Oddělovat partišny je problém kvůli místu na disku. Už i tak na disku je problém mít kompresi na úrovni souborového systému... I staré NTFS má dynamickou kompresi na pozadí...
Ještě swap bych pochopil, protože když je to soubor a né oddíl tak se hodně fragmentuje (ale i tak to může být na malém disku problém..)

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1132
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: Kde je záloha?

#5 Příspěvek od kamowski » 20 říj 2013, 14:35

je to už dávnejšie ale tu som písal jeden článok, ktorý by ti mohol pomôcť:
http://www.linux-mint-czech.cz/ako-preinstalovat-linux/
takmer to isté popisuje vyššie RadekD

pri inštalácii z livecd je dobré to,
- že si otvoríš firefox, tento článok a postupuješ podľa neho
- že sa môžeš prihlásiť sem do fóra a klásť otázky, ak ti niektorý krok nie je jasný
- že sa môžeš prihlásiť na náš pokec a ak tam je niekto, tak poradí online

Uživatelský avatar
Allconius
Vezír Mintu
Příspěvky: 818
Registrován: 06 čer 2013, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Kde je záloha?

#6 Příspěvek od Allconius » 21 říj 2013, 10:44

já to řeším 2 diskama, na druhej si průběžně nahrávám data a pokud potřebuju přeinstalovat tak jen dotahnu co tam nemam a prvni disk zformatuju :-D pak si delam takovej navod co vsechno potrebuju mit nainstalovany a pak jedu jen podle toho takze nepotrebuju mit zalohovany ani balicky :-D
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64

Uživatelský avatar
Allconius
Vezír Mintu
Příspěvky: 818
Registrován: 06 čer 2013, 18:42
Bydliště: Brno

Re: Kde je záloha?

#7 Příspěvek od Allconius » 21 říj 2013, 20:01

tak sem sem: http://forum.linux-mint-czech.cz/viewto ... f=15&t=459 svihl ten postup co sem si udelal kdyby chtel nekdo mrknout :-)
LinuxMint 19 MATE (64bit) # MSI Z77A-G43, i3-3220 CPU @ 3.30GHz, NVIDIA GeForce GT 730, KHX1600C9D3P1K2/32G, WD20EFRX, Kernel: 4.15.0-43-generic x86_64

Odpovědět