Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

Zde řešíme problémy s ostatními distribucemi Linuxu
Zpráva
Autor
Abby
Poradce Mintu
Příspěvky: 330
Registrován: 11 led 2016, 16:59

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#11 Příspěvek od Abby » 21 kvě 2019, 18:49

redhawk píše:
21 kvě 2019, 17:28
in ak na mx linux kde ide nainstalovat 2mi klikmi a potvrdenim, bezi bez problemu.
Díky za info, tak to asi zkusím. Teď teda zkouším na notebooku Mint Cinnamon 19.1 a to rozhraní je fakt hrozné, jinak to funguje zatím normálně. Do Mintu nejde KDE doinstalovat?


Abby
Poradce Mintu
Příspěvky: 330
Registrován: 11 led 2016, 16:59

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#13 Příspěvek od Abby » 21 kvě 2019, 22:55

Bezva, tím je dané co už nebudu ani zkoušet. Mám teď nainstalovaný LM 19.1 Cinnamon tak si na něj třeba zvyknu :-) Hlavně to chce zjevně používat něco velkého, co netvoří jen parta nadšenců, ale co tvoří velká firma, která to jen tak neodpíská.

takyradejianonymne
Příspěvky: 123
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#14 Příspěvek od takyradejianonymne » 22 kvě 2019, 08:35

Možné počáteční úskalí. Já tomu KDE (5 a na knihovnách Qt) přišel na chuť teprve asi před 2 až 3 lety. Záleží na tom jak jsi už zvyklý na vychytávky, pro mne dost důležité no pro někoho ale zase ne. Jde o věci na které jsem byl já hodně zvyklý dříve také z Woken.
Příkladem ve správci souborů (Dolphin) náhledy i na adresáře, to samé v prohlížeči obrázků Gwenview a ten umí při jednom prohlížet s fotkami také i videa, dvojička Digikam s Showfoto také není k zahození a to především u mne, protože tady jsem měl nejméně problémů s identifikací po připojení různých foťáků a mobilů.
Pochopitelně tyto některé věci se můžeš pokusit dohledat i ve variantách a v podobnosti napsaných na knihovnách GTK (třeba právě i prostředí Cinnamon) ale někdy jen pokusit. Potom pokud se budeš snažit a právě v Mintu, který tím KDE už programově opovrhl, roubovat dodatečně věci z KDE (Qt) právě do prostředí Cinnamon (GTK) a které bylo pro tyto účely (jak jsem dříve zjistil) nejméně přátelské tak mohou být potom nepříjemné problémy. Nejméně problematické bylo u mne a pro tyto účely prostředí Xfce. I když v některých detailech (s aplikacemi Qt) to bylo v Xfce (GTK) také drbání se nohou za krkem.
Tím je také dána odpověď na to jestli se dá to KDE do Mintu dodatečně doinstalovat: ano dá a nahoď si google, ovšem silně bych nedoporučoval, v Mintu to KDE bylo (u mne) problematické i ve verzích před tím než ho Mint odhodil úplně. Je třeba si najít distribuci, která se o to KDE slušně stará, také i proto že správci distribuce to KDE a v jejich podání mohou někdy různě i dotvořit a zaintegrovat dle svého. Také je třeba hledat distribuci se slušně vedeným repozitářem. Chutě každého jsou různé a tak vybrat si musí nejlépe každý sám.

Abby
Poradce Mintu
Příspěvky: 330
Registrován: 11 led 2016, 16:59

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#15 Příspěvek od Abby » 23 kvě 2019, 19:29

takyradejianonymne:

Já jsem si KDE oblíbila už před lety když jsem zkoušela Linux poprvé (SUSE 6 a Mandrake nevím jaké verze) a spousta věcí z KDE mi chybí, namátkou třeba jednoduché přepnutí změny směru rolování kolečka u myši (Cinnamon to bůhvíproč neumí dodnes i když u touchpadu ano), každodenní změna tapety na ploše z internetu (fakt se mi líbí obrázky z Bingu, ale ani astronomie není k zahození, na desktopu mám astronomii a na notebooku jsem měla Bing). A je to spousta dalších věcí. Musím říct, že kromě stability a výdrže mi fakt vyhovoval Antergos, ale na desktopu se mi za poslední rok bezdůvodně zhroutil už dvakrát, poobakrát stejně, prostě po regulerním vypnutí už nenaběhl. Také se mi hodně líbí OpenSUSE, tam si ale nerozumím s jejich firewallem, ale asi bude nejlepší se prostě naučit ovládat jejich firewall než experimentovat s jinými distribucemi a ztrácet tím jen zbytečně čas.
Jestli KDE v Mintu dělá problémy, tak to radši ani zkoušet nebudu, já potřebuju počítače stabilní a použitelné i pro rodinu. A Cinnamon opravdu není můj šálek kávy, dá se celkem slušně nastavit, ale oproti KDE je dost silně omezený. O Mate a XFCE ani nemluvě. A i když notebook je docela vykopávka, tak KDE běží stejně dobře jako Cinnamon i jako XFCE takže není důvod používat něco odlehčeného (a z mého pohledu ošklivého a nepohodlného), když i to nejnáročnější prostředí běží velice rychle. Reakce jsou okamžité a to to je jen dvoujádrové Pentium s pouhými 8 GB RAM a 240 GB SSD.
Máš nějaký tip na kvalitní distribuci s KDE? Doporučíš něco?

zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 174
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#16 Příspěvek od zeleno110 » 23 kvě 2019, 21:20

Keby som potreboval distro s KDE, skúsil by som toto https://sourceforge.net/projects/adrian-test/files/

Abby
Poradce Mintu
Příspěvky: 330
Registrován: 11 led 2016, 16:59

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#17 Příspěvek od Abby » 23 kvě 2019, 21:50

Máš to vyzkoušené? Jinak díky za tip.

zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 174
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#18 Příspěvek od zeleno110 » 24 kvě 2019, 18:13

Mám to len pár dní, takže vyskúšané len krátkodobo.
Screenshot_20190524_180013.png

takyradejianonymne
Příspěvky: 123
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#19 Příspěvek od takyradejianonymne » 24 kvě 2019, 18:36

Abby a možné doporučení - tak po zkušenostech už se vůbec já neodvažuji!
Ovšem co se týče mé spokojenosti tak zatím(!) a budou to asi 3 poslední roky jsem našel to co jsem hledal tam, kde bych to vůbec nečekal. Bylo to ode mne i taková tehdy recese a kontrariánství ale teď smekám: hodnoceno jak prvním dojmem a tedy očima tak potom spolehlivostí v profesionálním přístupu od správce distribuce a protože také v jedné větvi aktivit se tím i živí a má prý certifikát od ministerstva obrany, to KDE5 on ještě doučesává a je to vidět, slušně vedený repozitář: ROSA Linux Fresh R11 a to KDE5 je označováno dál jako PLASMA 5, je u mne verze 64 bit ale zkoušel jsem kdysi i 32 bit.
Odkazy ke stažení na poslední R11 verzi v anglicky psaných stránkách ještě nejsou, pozor, je třeba jít na ruské stránky, no a potom je zde takový mráček protože instalaci nutno provést nejlépe v angličtině a potom distribuci s KDE5 počeštit ale dá se a stojí to laborování s češtinou za námahu. Jen upozorňuji, že označení KDE je starší KDE4 a pro KDE5 je to ta verze označená jako PLASMA. Také je poněkud a když poprvé rizikový přechod na proprietární ovladač grafiky, je tam klikátko ale je třeba čekat na opravdu ukončení operace i když opticky se zdá že je hotovo a možno PC vypnout.
Jako druhý záložní a pro sledování a srovnání mám v posledku OpenSUSE 15.0 Leap, ta ROSA Linux si klade za cíl být lepší a celkově se jí to myslím daří. Distribuce s KDE a založené na Ubuntu (Debian) čas od času zkouším, opticky se to jeví jako nepřeberný výběr možností ale u mne pokaždé v tom konci je spíše zklamání a nehledě na možný jepičí život těch některých a často nějak vzdoro jednoúčelových mutací.
http://wiki.rosalab.ru/ru/index.php/ROS ... 0%B8%D0%B7
Pokud jsi začínala na Mandrake (Mandriva) mohlo by ti to být blízké, odzkoušet lze naživo z USB klíčenky a bez instalace.

Abby
Poradce Mintu
Příspěvky: 330
Registrován: 11 led 2016, 16:59

Re: Bez důvodu černá obrazovka po spuštění

#20 Příspěvek od Abby » 25 kvě 2019, 22:59

Děkuji za doporučení, ale asi se radši zkusím pochopit firewall v OpenSUSE :-D Nějak nemám důvěru k ruským věcem i když jde o opensource. Ty věříš, že tam není nějaký backdoor?

Jinak já vím, že KDE je dnes PLASMA, ale tak nějak historicky je to pro mě pořád KDE :-) Ostatně třeba při instalaci OpenSUSE to nabízí jako první možnost "Pracovní stanice s KDE" a jestli tam je zmíněna i Plasma tak jsem si toho vůbec nevšimla :-)

Nainstalovala jsem si jak na desktop tak na notebook OpenSUSE Tumbleweed (vím že je to rolling distribuce, ale mám s ním jen dobré zkušenosti, mám na externím disku nainstalovaný Tumbleweed už asi tři roky, občas ho spustím, aktualizuju a stále funguje) a dá se říct, že je tam jen pár věcí, které mi nevyhovují resp. jim nerozumím a jedna z nich je firewall. Prostě nevím co do něj mám dát aby mi fungovaly blokované programy, chtělo by to klikátko, které se při komunikaci zeptá, jestli povolit jednou, povolit trvale, zakázat jednou nebo zakázat trvale, prostě jako to dělá třeba Eset ve Windows. Tady se dá jen vybrat z pár přednastavených programů, které většinou ani neznám a pak se tam dají zadat porty, ale nemám nejmenší tušení jak onen dotyčný port mám vlastně zjistit. U Unified Remote např. je to napsané přímo na jejich webu, ale většina programů prostě někde nějak komunikuje. Ale dá se říct že tohle je jediná velká překážka a nějak se s tím poperu, protože to hlavně dělá velká komerční firma a tady snad nehrozí zánik protože to tvůrce přestane bavit jako se teď stalo s Antergos...

Škoda jen, že není nějaké univerzální fórum pro Linux obecně, kde by se mohlo řešit cokoliv z jakékoliv distribuce, tím že má každé distro vlastní fórum mi přijde jako zbytečné tříštění sil.

Zamčeno