Rosa linux

Zde řešíme problémy s ostatními distribucemi Linuxu
Zpráva
Autor
zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 167
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Rosa linux

#11 Příspěvek od zeleno110 » 10 črc 2019, 16:26

Urobil som všetko ako si písal, dal som nainštalovať nvidia ovladače a počkal, kým sa inštalácia ukončila. Vyzvalo ma na reštart počítača, no x-server už nenabehol, ostal blikať biely kurzor. Čakal som dosť dlho, či sa to nepreberie, ale nie. Tak som z live cd prepísal v xorg.conf driver naspäť na nouveau a ide to zase na linuxový ovladač. Neviem, či má význam to skúsiť ešte raz, na záložnom systéme nepotrebujem propretialne ovladače.
Screenshot_20190709_163124.png

takyradejianonymne
Příspěvky: 98
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Rosa linux

#12 Příspěvek od takyradejianonymne » 10 črc 2019, 17:16

Věc ovladače nVidia a píšu než odejdu dělat zase na zahradu:
grafickou kartu já mám Geforce GT 730 takže tuto řadu, to překlopení v ROSA Linux na ovladač nVidia jsem dělal asi tak už 20 krát v průběhu asi 3 let. Protože vedle KDE5 jsem na vedlejším HDD sledoval jak si vede (nebo ne) v ROSA Linux to prostředí LXQt. Do prostředí LXQt (na knihovnách Qt) jsem totiž zkusmo instaloval právě věci z KDE5 (také na knihovnách Qt). Ze začátku byly problémy ač teoreticky by být neměly, teď v posledku si to sedlo a jen tak na okraj jako poznámka.

Takže asi z 20 překlopení ovladačů grafiky a jak v KDE5 tak LXQt (je tam stejné klikátko) jsem byl asi 3 až 4 krát právě neúspěšný! Navíc jsem někdy z nVidia se vracel zpět na nouveau. Také jsem testoval i verze 32 bit. Dával jsem si vždy pozor na to ukončení a potom také, při spuštění této operace s ovladači, jsem už raději při čekání na počítači nic souběžně neprováděl.

Ono správně by mělo být abys podle toho jakou máš grafickou kartu tak si na na webu nVidia:
https://www.nvidia.com/Download/index.aspx
našel doporučený ovladač a to by mělo tak nějak sedět s tím co instaluješ tím klikátkem, jen teď nevím (nebudu to znovu u sebe spouštět) jestli v ROSA Linux máš na výběr z více nabídnutých ovladačů, myslím že třeba v Linux Mintu to tam tak bylo.

Každopádně to, jak píšu zde příspěvek, tak píšu ho v KDE5 a s pro grafiku nainstalovaným ovladačem nVidia a tím tam klikátkem o kterém jsem už napsal.
Myslím že jde o princip: já bych se pokusil proto udělat to znovu a na nové instalaci tj. bez namíchané Mageia - protože kdo ví.
Také předpokládám, že máš staženou z ruských stránek už tu verzi R11, anglické odkazovaly ještě na R10. Ne že by to mělo mít asi vliv ale když už tak už.

:idea: :idea: :idea: Závěrem a jak se rozpomínám tak asi důležité tj. co může pomoci a je to taková až alchymie:

:!: :!: :!: Ten restart hned po výzvě neprováděj! Neprováděj! Ale spusť ještě Grub Customizer! Ulož novou konfiguraci. Teprve potom restartuj! :!: :!: :!:

zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 167
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Rosa linux

#13 Příspěvek od zeleno110 » 10 črc 2019, 17:58

Ďakujem za obsiahle návody, no s tým grub customizerom mám problém, totiž grub mám nainštalovaný z hlavného systému MX Linux 18.3 a nejdem to meniť, takže ostanem pri nouveau.

takyradejianonymne
Příspěvky: 98
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Rosa linux

#14 Příspěvek od takyradejianonymne » 10 črc 2019, 22:33

Pochopitelně je to na tobě. Tvé rozhodnutí.
Já jen přemýšlím (ale to není důležité) jak a kam jsi ROSA Linux tedy instaloval, myslím zavaděč? Když totiž v závěru každé instalace se nějaký ten GRUB přece provádí? A výsledek zavaděč uloží někam tak, kam jsi zvolil při instalaci. Jak a přes co potom ROSA Linux nebo jiné záložní distro a co zkoušíš tak startuješ? Přes startovací menu zavaděče z MX Linux? Nebo z menu (a nějakého jiného disku a měníš bootování) kam jsi uložil zavaděč při instalaci ROSA Linux?

:idea: :idea: :idea: Ať tak nebo onak, mám pro tebe ještě jeden návrh a co by stál za zkoušku.
Opět to je ale spojeno s novou instalací ROSA Linux. Proveď novou instalaci. Potom neprováděj obvyklou aktualizaci! Neprováděj aktualizaci! I když máš pravděpodobně hlášky, že jsou nalezeny nové aktualizace systému.

Takže před těmito aktualizacemi udělej tím klikátkem změnu ovladače grafiky na nVidia. Potom proveď restart. Nyní, pokud projdeš tedy nezůstaneš viset, tak už na novém ovladači grafiky proveď ty hlášené aktualizace systému.
***
Jinak těžko něco dál dodat když máš hybrida (v /home) tj. Mageia a ROSA Linux. Jen ta zmínka o ikonách. Mně žádné ikony nechybí!
Tj. jak jsem už napsal, ty můžeš přepnout na ikony a téma (pro téma v Motiv pracovní plochy a zde jak Vzhled a chování tak i Motiv plochy!) právě od ROSA Linux. Po přepnutí (volbě ikon ROSA Linux) mně také žádné ikony nechybí!

zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 167
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Rosa linux

#15 Příspěvek od zeleno110 » 11 črc 2019, 11:37

Tie ikony sú už v poriadku, po nastavení na ikony Rosa sa objavili všetky. Čo sa týka grubu, tak ten som inštaloval štandartne, ale neobjavila sa mi ponuka spustiť MX linux, hoci Win7 našlo. Tak som potom z live cd MX spustil opravu grubu, ten našiel aj Rosa Linux a tak ho spúšťam z ponuky MX.
Teda mi je jasné, že ak Rosa potrebuje pri inštalácii nVidia ovladačov zapísať niečo do konfigurácie grubu, tak ho samozrejme nenajde. Ako som písal, nejdem to zatial riešiť, lebo ak nájdem distro, čo ma zaujme, aj tak to preinštalujem.
Po prvých skúsenostiach môžem skonštatovať, že Rosa je svižná distribúcia, zaťaženie procesora a pamäte je malé, všetko čo som potreboval je v repozitároch a ak by svete nebol MX-Linux, tak by som si Rosu dal ako hlavný systém.

takyradejianonymne
Příspěvky: 98
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Rosa linux

#16 Příspěvek od takyradejianonymne » 12 črc 2019, 00:53

Grub Customizer, poznámka a upozornění:
Já to zatím dál nebádal proč. Ale může nastat někdy průšvih. Mám PC s 1 x SSD a 2 x HDD a na nich hlavní systém třeba ROSA Linux s KDE5, potom zkouším třeba Manjaro a OpenSuse, dříve jsem měl třeba hlavní systém Linux Mint a k tomu vedle zkoušel ROSA Linux s LXQt atd. atp., a také tam mám z akce zdarma Windows 10.

Proběhne instalace systému nebo spustím později Grub Customizer. Ale asi není Grub jako Grub a záleží na distribuci a případně i v rámci distribuce tak desktopu. Je to někdy poněkud rozjeté.
Rozjeté co? No to že teoreticky týž Grub mně dává jiné výsledky! Projevuje se to tak, že sice mně najde všechny systémy (v mém případě 4), dá je do menu zavaděče, ovšem v případě Linuxu a i když jsou v tom menu ... tak když přijde co k čemu ... tak některé ty další jsou nespustitelné. A případ od případu (od distribuce) to může být nespustitelné jinak! Dost to může zkomplikovat život :evil:

takyradejianonymne
Příspěvky: 98
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Rosa linux

#17 Příspěvek od takyradejianonymne » 12 črc 2019, 21:10

:!: :!: :!: Dnes 12. července 2019 se mně podařilo XFCE a spolu se systémem počeštit, návod uvádím a ještě jednou jsem ho ověřil!
Po nejlépe asi anglické instalaci (ROSA Linux s Xfce a poslední verze R11) a po prvním natažení systému tak do etc/environment vložit locales tak jak jsem uvedl v návodu na počeštění KDE5 tady dne 6. července 2019.

Ani po odhlášení a přihlášení není v Interface Language (nastavení pro Xfce) možnost označení (výběr) jazyka českého stále vidět, je tam pouze v nabídce angličtina.

Kouzlo alchymie a jako řešení spočívá v tom, že k LibreOffice přinstalujeme češtinu! Pozor, funkce instalovat a odebrat software je mandrake mandrivácká: vlevo nahoře nutno nastavit z GUI na Vše!
Potom zadat do vyhledávání l10n a přiinstalovat češtinu pro LibreOffice ... a ono si to k sobě asi natáhne další potřebné závislosti?

Nejlépe se po instalaci odhlásit a přihlásit. V Intreface Language se čeština už objeví, tu proto označit. Raději opět se odhlásit a přihlásit.
Systém i s Xfce je počeštěný! Není to na 100% ale rozsah je dle mne velmi vyhovující.

Poznámka a i v souvislostech s předchozím obsahem některých příspěvků:
- systém s Xfce jsem tamním klikátkem úspěšně převedl z použití svobodného ovladače grafiky (nouveau) na nesvobodný ovladač nVidia. Bez problémů. Jen to nějakou dobu trvá,
- instalaci systému s Xfce jsem provedl celkem 2 x a pokaždé, ještě s ovladačem nouveau, jsem zaznamenal při potom startech systému a náhodně že start zůstane trčet s černou obrazovkou a kurzorem, teprve po aktivitě myší se objeví přihlašovací menu a může to být velmi zavádějící, na už ovladači nVidia mně to nedělalo ale zase vůbec první start s tímto ovladačem mně svévolně změnil tapetu pozadí, na mne to žel působí že správce distribuce a jako novinku to Xfce ještě do systému plně nezaintegroval, jako je možno vidět vedle jinde.

zeleno110
Poradce Mintu
Příspěvky: 167
Registrován: 08 lis 2017, 17:12

Re: Rosa linux

#18 Příspěvek od zeleno110 » 14 črc 2019, 09:12

Ja už ladím len pozadia pracovnej plochy. :)
Screenshot_20190708_144652.png
do dažďa túto
vistamost5.png

takyradejianonymne
Příspěvky: 98
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Rosa linux

#19 Příspěvek od takyradejianonymne » 10 zář 2019, 08:56

... ááách jo, já to tušil! ... že jednou to přijde i v ROSA Linux! ... bylo by to totiž tam až příliš dlouho bezproblémově pěkné!

Žel, po dlouhé době spokojenosti jsem včera zjistil, a platí to jak pro prostředí KDE5 tak i pro Xfce a které bokem tam sleduji, že bez varování a po několika krátce po sobě jdoucích větších aktualizacích systému včetně jádra ... potom nelze tisknout na tiskárně včetně testovací stránky! :shock: :oops:
U toho prostředí Xfce a už předem "poučen" z KDE5 jsem ještě to, co jsem právě potřeboval urgentně vytisknout, tak jsem včera vytiskl před aktualizacemi. Ale po aktualizacích už ani ťuk.
Dnes ráno jsem zjistil z ruského fóra a několik dní dozadu, že se chyba objevila nejen u mne ale nějak s popsáním nápravy to tam je velmi velmi velmi nezřetelné.
V případě, že by ROSA Linux byl nasazen jaksi opravdu pracovně a někde třeba v kanceláři u účetního ve fakturaci a takové ambice firma která stojí za tím má, tak toto je selhání zcela a naprosto fatální!

Pozor - nepíšu to sem s žádostí o pomoc co s tím, to fakt nepíšu. Nějaké laborování tomu ještě věnuji ale ten účetní a viz příklad na to nemá a nikdo to po něm nemůže ani chtít. Takže a žel, nějaký ten den vyčkám a ještě se v tom prohrabu, ale asi budu muset jít a co se týče distribuce ... někam o dům dál? Ale kam, že? :evil:

Poznámka: současně s tímto karambolem jsem se po delší odmlce vrátil včera i k distribuci Mageia, no a tam byl další karambol, o tom blíže napíšu v téma tam :evil:

Odpovědět