Manjaro

Zde řešíme problémy s ostatními distribucemi Linuxu
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 244
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Manjaro

#21 Příspěvek od alojz » 27 srp 2019, 14:58

...hmmm...nainstaloval som manjaro mate do dualu s ubuntu mate...pri starte neviem vybrat manjaro,musim laborovat,v BIOSe mi ukazuje dva disky-ubuntu a manjaro,ale manjaro neviem dat na primarne miesto...lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu...aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy,pritom v gparted je len jeden zavadzaci oddiel,ako som to aj urcil pri instalacii...ked s hokuspokusmi nabotujem do manjara,neviem vypnut notbuk,len tlacitkom...asitaknijak...
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

lombardo1981

Re: Manjaro

#22 Příspěvek od lombardo1981 » 27 srp 2019, 18:02

redhawk píše:
27 srp 2019, 17:45
alojz píše:
27 srp 2019, 14:58
...hmmm...nainstaloval som manjaro mate do dualu s ubuntu mate...pri starte neviem vybrat manjaro,musim laborovat,v BIOSe mi ukazuje dva disky-ubuntu a manjaro,ale manjaro neviem dat na primarne miesto...lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu...aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy,pritom v gparted je len jeden zavadzaci oddiel,ako som to aj urcil pri instalacii...ked s hokuspokusmi nabotujem do manjara,neviem vypnut notbuk,len tlacitkom...asitaknijak...
no s detekciou som nemal problem.
taktiez system bezal cca 3-4 tyzdne s dennym spustenim v pohode.
az pokial nedosiel update a koniec. ako toto je problem rolling distier.
Manjaro mi v mnohom prislo lepsie ako ubuntu aj mint a hlavne AUR, ten zavidim. ale nebudem sa hrajkat 3 tyzdne, ked vsetko funguje, konecne aj wacom tablet a dojde blby update a ide to do prcic.

S vypnutim som problem nemal obcas blblo pri restarte
Inštalácia môjho tatka (najskôr Antergos, teraz prerobený na Arch) bude mať čoskoro 4 roky. A v podstate tam nebol žiaden problém, ktorý by som musela robiť. Je pravidelne aktualizovaný a na LTS. Na jednom utb mám inštaláciu starú cca 2.5 roka. Na desktope, ktorý je hlavný a najviac na ňom experimentujem (myslím upravené jadro, minimal initramfs a podobné srandičky) má 13 mesiacov. A riešila som iba poldňovú (aktualizácia došla v ten istý deň) nekompatibilitu stabilné jadro a uzavretá nvidia. No vtedy stačí nabootovať s LTS. Ja ten mesiac fakt nikdy nepochopím...
A problémy s vypnutím ani reštartom nemám. Ale je to asi spôsobené tým, že ja používam Arch a vlastný skript. :D

alojz píše:
27 srp 2019, 14:58
...hmmm...nainstaloval som manjaro mate do dualu s ubuntu mate...pri starte neviem vybrat manjaro,musim laborovat,v BIOSe mi ukazuje dva disky-ubuntu a manjaro,ale manjaro neviem dat na primarne miesto...lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu...aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy,pritom v gparted je len jeden zavadzaci oddiel,ako som to aj urcil pri instalacii...ked s hokuspokusmi nabotujem do manjara,neviem vypnut notbuk,len tlacitkom...asitaknijak...
S terminálu ti to ide vypnúť pomocou poweroff? Skús si zistiť ako sa spúšťa to vypínanie a urobiť to cez terminál, či ti to nehodí nejakú hlášku.

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1640
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Manjaro

#23 Příspěvek od menom » 27 srp 2019, 18:31

alojz píše:
27 srp 2019, 14:58
... ale manjaro neviem dat na primarne miesto...lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu...aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy
lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu
Lebo druhy system pri instalacii grubu nasiel aj ten prvy a zahrnul do seba.
aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy
Lebo v case instalacie prveho systemu tam druhy este nebol, tak ho grub nenasiel a nezahrnul do seba.
Ak nabehne ubuntu, tak postaci zadat v terminali prikaz na aktualizaciu nastaveni pre grub:

Kód: Vybrat vše

sudo update-grub
.

lombardo1981

Re: Manjaro

#24 Příspěvek od lombardo1981 » 27 srp 2019, 18:46

redhawk píše:
27 srp 2019, 18:29
lombardo1981 píše:
27 srp 2019, 18:02

Ale je to asi spôsobené tým, že ja používam Arch a vlastný skript. :D
v tom je asi rozdiel. nemam chut sa bavkat s tym.

inak Arch ma oproti Manjaru menej uzivatelskych problemov, asi preto ze uzivatelia su technicky na tom lepsie.
To je spôsobené politkou Manjara. Arch má nastavené veľmi prísne normy na povolenie balíčkov v ich oficiálnych repozitároch či AUR. Aj v AUR zistia, že sa tam nachádza balíček, ktorý príliš ohrozuje stabilitu systému, nekompromisne ho dajú preč. V Manjaro sa s tým moc neserú. A navyše automatizujú veci, ktoré v Archu vyžadujú manuálnu intervenciu. A to sa často nevypláca.

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 244
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Manjaro

#25 Příspěvek od alojz » 27 srp 2019, 21:51

...dakujem vam...nedopadlo to dobre,nakoniec po update grub sa objavil manjaro,len nenabootoval,zas som hokuspokus musel prevadzkovat...nooo pri vypinani sa to vzdy skoncilo kernel panikom,aj napriek mojej snahe pomoct aj s grub customizerom...este je my simpatické MX...skusim...
veskeré poznamky k instalacii privitam......

este odpoviem na vasu otazku,ze preco eksperimentujem???...mam notbuk hápé,AMD9...ubuntu mate hardvérovo neovlada notbuk dobre,v manjaro sa CPU nezohrial na 90C,ani ventillator sa netocil sustavne,nooo manjaro som tak dlho nemal,aby som preskumal koren veci...asitaknijak...
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1640
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Manjaro

#26 Příspěvek od menom » 27 srp 2019, 23:18

alojz píše:
27 srp 2019, 21:51
...dakujem vam...nedopadlo to dobre,nakoniec po update grub sa objavil manjaro,len nenabootoval,zas som hokuspokus musel prevadzkovat...nooo pri vypinani sa to vzdy skoncilo kernel panikom,aj napriek mojej snahe pomoct aj s grub customizerom...este je my simpatické MX...skusim...
veskeré poznamky k instalacii privitam......

este odpoviem na vasu otazku,ze preco eksperimentujem???...mam notbuk hápé,AMD9...ubuntu mate hardvérovo neovlada notbuk dobre,v manjaro sa CPU nezohrial na 90C,ani ventillator sa netocil sustavne,nooo manjaro som tak dlho nemal,aby som preskumal koren veci...asitaknijak...
.

AK mas v pc viac linuxov a v oboch pripadoch instalovane s grubom, tak aktivny je grub toho posledneho instalovaneho.
MX ako debian ma moznost instalovat system a vynechat instalaciu grubu, no len ak si si isty ze ten prvy grub ubuntu je funkcny.

Ak budes instalovat MX je tu par odlisnosti, napriklad bude potreba zadat heslo uzivatela a pre roota druhe heslo,
co si pamatam tak v ubu a minte stacilo jedno heslo.
Avsak 2 su bezpecnejsie, to je fakt :D

.

Uživatelský avatar
alojz
Poradce Mintu
Příspěvky: 244
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Manjaro

#27 Příspěvek od alojz » 27 srp 2019, 23:46

tak aktivny je grub toho posledneho instalovaneho.
...to som cakal u manjaro,ale tak to nebolo...
...aktuálne-AKO NAINSTALOVAT MX VEDLA UBUNTU MATE 18.04.3......
AMD Ryzen 5 2400G
AMD A9-9425 RADEON R5-prekliaté
AMD A6-5200 APU

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1640
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Manjaro

#28 Příspěvek od menom » 28 srp 2019, 00:16

alojz píše:
27 srp 2019, 23:46
tak aktivny je grub toho posledneho instalovaneho.
...to som cakal u manjaro,ale tak to nebolo...
...aktuálne-AKO NAINSTALOVAT MX VEDLA UBUNTU MATE 18.04.3......
.

Ked si nainstaloval manjaro, tak MX velmi podobne.
Ja osobne si dopredu pripravim particiu a instalujem cez volbu Nieco ine / Neco jineho / Something else
Kukni napriklad tu:
https://forum.linux-mint-czech.cz/viewt ... eco+jineho
https://forum.linux-mint-czech.cz/viewt ... ine#p10634

.

takyradejianonymne
Příspěvky: 123
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Manjaro

#29 Příspěvek od takyradejianonymne » 28 srp 2019, 08:24

... průšvihy kolem GRUB a možná bezmoc začátečníka.
Jo, já jsem na to narazil dost brzo a právě poprvé kolem Manjaro. Ale toto riziko potíží a jak jsem následně zjistil lze žel zobecnit a asi stále záludně trvá a čeká. I jinde. Na jednom PC mám 1 x SSD a 2 x HDD a na nich 1 x vzorek W10 (z akce zdarma) a 3 x distribuce Linuxu, z nichž jedna je relativně trvalá (na práci) a ty zbylé dvě a když mám náladu tak střídám podle toho, jak je zkoumám, no a potom se mně za čas omrzí a jdu o dům dál :)

S ohledem na distribuce Linuxu lze říct že je mám nainstalované tak, že co distribuce tak mají pokaždé svůj HDD nebo ten SSD. Tady po právě provedené nové instalaci a umístění zavaděče na disk (kde je distribuce právě nainstalovaná a hlídám to) tak jsem se ještě nesetkal s případem, že by instalačka nepoznala ty další už existující systémy (včetně W10). Jenže průšvih je v tom, že i když jsou poznány a při následném startu systému je vidím v menu, tak některé ty poznané distribuce jsou ale nespustitelné! A když z jiného disku natáhnu tu jinou distribuci a pochopitelně provedu nový GRUB (Customizer) a nově uložím a nově zavaděč natáhnu, tak se stává že i když je nová distribuce také "poznána" tak ji také a žel někdy "odjinud" nespustím. Není to pokaždé pro všechny distribuce, zdůrazňuji není to pokaždé a záleží na té distribuci, ale žel to je časté.
Zatím to řeším tak, záleží na BIOS, že při startu hned na začátku mačkám nějaké to Fx a určím odkud potom tj. z jakého disku se má distribuce právě startovat. Nebo když potom vím, že z té alespoň jedné distribuce a tam přítomného GRUBu je mně vytvořen zavaděč který "dokáže" opravdu zavést ty všechny další distribuce (nejen že se objeví na výběr ve startovním menu) tak skrze GRUB zapíšu ten zavaděč na všechny ostatní disky.

Po příčinách tohoto žel velmi nepříjemného jevu jsem zatím nebádal i když jsem pochopitelně zvědavý. Píšu to a dívám se na to očima běžného uživatele, který když už se konečně odhodlá zkusit "vedle" na tom jednom samém PC a jen s jedním diskem další systém tak potom ... z jeho pohledu ... s úděsem zjistí že má sice přístup do nového systému a který zatím obvykle vůbec neumí, ale ten dosavadní a který zná a který umí má jakoby zavřený tedy nepřístupný. A co potom s tím, že?
Už jsem také přemýšlel směrem áááááá tak pozor on není asi GRUB jako GRUB, že, ale zatím jsem to dál nekoumal protože prostě na to nemám čas. Ale představa, že v podstatě začátečník a jen s jedním HDD (nebo SSD) si "zkusí" na tem samý disk (k Windows nebo právě k Linuxu) doinstalovat další distribuci Linuxu a ono mu to udělá mnou popsané ... tak mě dost děsí. Já to zatím mám ošetřené právě tím, že instaluji na jiný disk a tedy již existující zavaděč si nepřepíšu. Nepřepíšu teoreticky, protože i mně se už stalo a instalační programy distribucí jsou různé, že jsem volbu kam umístit zavaděč přehlédl nebo ta instalačka a i přes mé upřesnění to udělala stejně po svém, asi po vzoru těch některých Windows? 8-) To že jsem v BIOS před tím (před instalací) přenastavil pořadí bootování apod. tak nepomohlo.

takyradejianonymne
Příspěvky: 123
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Manjaro

#30 Příspěvek od takyradejianonymne » 28 srp 2019, 08:56

... jen ještě poznámka k předešlému. Co jsem následně také zjistil. Když je v PC více distribucí (a zavaděčů) a tedy se potom při startu PC objevují v nabídce menu pro výběr. Co tedy za distribuci spustit. Někdy to jakoby překvapivě náhlé odmítnutí spuštění vybrané "jiné" distribuce je asi zapříčiněno tím, že v té "jiné" distribuci byly mezi tím provedeny aktualizace včetně jádra (plus případně nesvobodný ovladač) a tak je třeba provést pro ten který zavaděč znovu GRUB (nejlépe Customizer) a začne to zase být v pořádku. Tj. když je více zavaděčů tedy zavaděč co disk a jako u mne. Takže se to musí hlídat a jsem na pochybách, zda-li úplný začátečník to dokáže a také na to vždy pamatovat. To je ale už jiný problém než co jsem popsal nahoře.

Odpovědět