Linux Mint v laptope pre úplného linux. nováčika [vyřešeno]

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
vxmery
Příspěvky: 563
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#21 Příspěvek od vxmery »

Bolo by fajn, keby si povedal, čo mieniš urobiť. Preinštalovať Win? Prerozdeliť disk? Dualboot? Dáta si môžeš ukladať kde chceš, písal som, kde sa ukladajú defaultne. Swap by malo byť rovnako veľké ako RAM, keď chceš využívať uspanie do pamäte. Stačí si prečítať pár návodov na internete a budeš mať jasno.
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

RadekD
Příspěvky: 314
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#22 Příspěvek od RadekD »

"Akurát, že by som si najradšej ukladal dáta do už existujúcich partícií. Ak však ukladanie nadstavení a dát inde, ako do home nie je možné, tak to vidím na na zálohu dát, následné úplné zhodenie všetkých partícií"

Nic mazat nemusíš, vše jde nastavit. Jednotlivé partišny si buď při instalaci nebo dodatečně připojíš kam chceš, já třeba mám ve svém domovském adresáři další podadresáře a v nich připojené dvě partišny, kam ukládám data.
Ale už by to opravdu chtělo začít číst wiki a fórum, 99% odpovědí tam je, zbytek se zeptáš. A nemusí to být jen forum Mintu, spoustu toho najdeš i u "konkurenčního" ubuntu, se kterým je Mint příbuzný.
Ještě jedna poznámka: píšeš, že máš i SSD disk. Vřele doporučuji nainstalovat systém a swap do něj, celé se to výrazně zrychlí. A /home + ty další dát na klasický HDD.
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce

Uživatelský avatar
Matej1987
Příspěvky: 20
Registrován: 29 srp 2015, 17:07

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#23 Příspěvek od Matej1987 »

Mienim sa kompletne vykašľať na Windows a poslať ho do kelu. Takže swap bude v mojom prípade 8 GB. Vďaka za info. No popravde si vôbec neviem predstaviť, ako by som mal do SSD nainštalovať systém a swap do SSD, keďže mi ho nikde nič ako partíciu nevidí. Pokúsim sa teda niečo v tomto smere vymyslieť. Čiže zase len čítať a čítať alebo študovať videá o tom, ako a čo robiť s partíciami. Na zahraničnom fóre mi písali, že treba dávať pozor na zložité stromovky v štruktúrach, že si ich rieši umelá inteligencia sama. Je to pravda, alebo nie? Inak, tiež by som chcel, aby som si mohol zakaždým zvoliť, kde si uložím dáta pri sťahovaní. To by bolo tiež fajn. Takže ma čaká veľa samoštúdia.
Lenovo ThinkPad Edge E530: Intel i7-3632QM 2.2 GHz, 8 GB RAM, nVidia GeForce GT635M 2 GB VRAM, 120 GB SSD + 2 TB / 16 GB SSHD
Linux Mint 18.1 Serena Cinnamon 64-bit

kamowski

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#24 Příspěvek od kamowski »

Matej1987 píše:Inak, tiež by som chcel, aby som si mohol zakaždým zvoliť, kde si uložím dáta pri sťahovaní. To by bolo tiež fajn.
- ak sťahuješ cez web prehliadač, každý jeden má v nastaveniach možnosť určiť, kam bude sťahovať automaticky alebo aby sa ťa pri každom sťahovaní opýtal, kam to má uložiť, to je to isté ako vo win alebo mac
- ak sťahuješ cez nejaký downloadmanager, tak isto si vieš nastaviť, kam to chceš dať
s týmto problém nebude,
žiaden strach, tie rozdiely oproti win sú niekde inde, ak nebudeš chcieť, ani o nich nebudeš vedieť :)

na ssd disk by som dal iba systém "/", pri 8GB ram ti to swapovať nebude a ak áno, to zvládne aj hdd, myslím si :D
na hdd swap a "/home", poprípade si vytvoríš ďalšie partície ako /home/sklad, /home/backup ...... alebo iba /home/sklad/ a potom si v ňom vytvoríš adresáre backup, moje fotky, poprípade sem presunieš video, obrázky, ... z /home. To sa dá riešiť potom.

RadekD
Příspěvky: 314
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#25 Příspěvek od RadekD »

"na ssd disk by som dal iba systém "/", pri 8GB ram ti to swapovať nebude a ak áno, to zvládne aj hdd, myslím si"
No, je to věc názoru. SWAP na SSD je podstatně rychlejší než na HDD (což je rozhodně žádoucí) a dnešní SSD jsou stavěné na mnohonásobné přepisování, takže toho bych se nebál. Ovšem pravda je, že s 8GB RAM SWAP prakticky nepotřebuje (já mám 4GB a nevšiml jsem si, že by OS na SWAP vůbec přistupoval, jedině snad při demuxu videa). Jiná věc je, že má SSD jen 16 GB, tam už by 8GB SWAP mohl být problém, protože 8GB na zbytek do budoucna není moc. Dalo by se to vyřešit, aby na SSD byl opravdu jen systém a aplikace na HDD, ale to už je "vyšší dívčí" :roll:
Acer Swift1, N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64+250GB SSD, Intel graphic, Debian 12 Cinnamon
Intel NUC, Celeron J3455, 4GB RAM, 256GB SSD, Debian 11 server, LAMP...
AS8940G, Intel i7 ..., LM19 xfce

Uživatelský avatar
Matej1987
Příspěvky: 20
Registrován: 29 srp 2015, 17:07

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#26 Příspěvek od Matej1987 »

Vďaka vašej nekonečnej trpezlivosti sa v tom už začínam trochu orientovať a vďaka napozeraným inštruktážnym videám mám nápad. Možno to bude príliš prekombinované, ale ak som to pochopil správne, tak by pri mojej konfigurácií najlepšie bolo mať na SSD ako root, tak i swap. Čo keby som to urobil tak, že root by mal napr. 14 a swap 2 GB, alebo napr. 15/1 v prospech rootu? Ostatok, teda celý štandardný 5.4k HDD o veľkosti cca. 930 GB tým pádom bude home. Bolo by možné aj niečo takéto?
Lenovo ThinkPad Edge E530: Intel i7-3632QM 2.2 GHz, 8 GB RAM, nVidia GeForce GT635M 2 GB VRAM, 120 GB SSD + 2 TB / 16 GB SSHD
Linux Mint 18.1 Serena Cinnamon 64-bit

Uživatelský avatar
George111
Příspěvky: 18
Registrován: 01 led 2013, 22:38

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#27 Příspěvek od George111 »

Ahoj,

Předně gratuluji k rozhodnutí přejít na Linux/GNU.

Pár upřesnění aby jsi nebyl utopen v různých návodech a videích :-)

1. Rozdělení disku - píšeš, že máš hybridní - to je otázka jak to vlastně výrobce myslel - zde je o tom dobrý článek http://notebookblog.cz/technika/navody/ ... ssd-cache/ . Ve tvém případě bych postupoval tak, že když je SSD disk při instalaci Mintu vidět jako samostatný disk tak by jsem tam přiřadil SWAP, který by měl mít velikost 1,2*RAM - aby jsi mohl korektně provádět uspání/hibernaci notebooku, když budeš mít SWAP menší než RAM tak ti nemusí hibernace fungovat korektně - je to stejné jako u Windows - akorát, že rychlejší :-) pokud nebude SSD disk vidět samostatně - vůbec to neřeš a přistupuj k disku jako by to byl obyčejný HDD - přesun dat do SSD části se totiž dělá na úrovni HW bez vědomí jakéhokoliv nainstalovaného OS - tedy i bez vědomí Mintu.

2. Co se týče velikosti root oddílu, který je označován jako "/" tak to je ekvivalent adresáře Windows - tedy jsou zde všechny důležité systémové soubory včetně nainstalovaných aplikací. Aplikace jsou instalované v pod-adresáři /bin a /usr/bin - ale není nutné se tímto nyní zabývat. Takže ve tvém případě by jsem velikost root, tedy "/" nastavil na 30 GB - to je více než dostačující.

3. Zbytek HDD by jsem přidělil do adresáře /home - ve tvém případě to bohužel obnáší zálohování všech dat a zrušení všech dosavadních partišen. Je to zejména z důvodu, že nyní máš na partišny zformátované file systémem NTFS - což je trochu nepříjemné. Ne že by s tímto systémem neuměl Linux pracovat, ale je o 100% lepší mít partišny v nativním linuxovém file systému - ve tvém případě formát Ext4.

Úplně nakonec bych Ti poradil následující - pokud SSD není vidět jako samostatný disk, ale je to pouze tzv. SSD cache pro standardní HDD tak by jsem při instalaci Mintu zvolil možnost "Použít celý disk pro instalaci" (nebo tak nějak podobně) a Mint provede automaticky celou instalaci sám s optimálním nastavením všech partišen a správnou velikostí SWAPu - pro tebe jako začátečníka nejlepší možná volba! POZOR - při této volbě přijdeš o všechny data na HDD - proto je nutné je nejdříve zálohovat.

Ještě jen zmínku k driverům a aplikacím.
Drivery jsou v Linuxu přítomny již přímo v jádře systému, takže ve většině případů není nutné drivery doinstalovávat - vyjímky, tzv. proprietární drivery bych nyní neřešil - až budeš s Linuxem více kamarád :-)
Aplikace jsou všechny umístěny v tzv. repozitářích, které jsou přístupny v Mintu přes tzv. Centrum aplikací. Tedy žádné shánění aplikací po webu a jejich stahování a instalace. Linux má stejný systém jako mobilní telefony s Androidem "Google play", kde jsou dostupné aplikace všechny na jednom místě. Pro výběr správné aplikace tu máš předchozí příspěvky, anebo můžeš se inspirovat zde : http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy. Nicméně Mint má již v základu hromadu inteligentních aplikací nainstalovaných a použitelných.

Když tak se ptej dále :-)
Ubuntu 14.04 LTS 64b

Uživatelský avatar
Matej1987
Příspěvky: 20
Registrován: 29 srp 2015, 17:07

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#28 Příspěvek od Matej1987 »

Nazdar, George.

Sorry, že sa ozývam až teraz, no problémov spojených s prechodom na Mint bolo veľmi veľa, takže to celé trvalo oveľa dlhšie, ako som chcel. Jednak ma brzdilo čakanie na nový SSD disk, jednak som inštaláciu riešil s kamarátom, ktorý sa linuxom venuje odkedy existujú, a teda už 22 rokov. Čakanie sa však rozhodne vyplatilo. Laptop skrz rootu na SSD-čku fičí šialene rýchlo a vďaka kamarátovi to mám nainštalované fakt na úrovni vrátane všetkých proprietálnych driverov. Home je na 1 TB HDD a swap na 16 GB SSD, ktorý je na doske. Jedinou vecou, ktorú sme nerozbehali je multifunčné zariadenie HP LaserJet M1132 MFP. Je nejaký driver, vďaka ktorému ho laptop rozozná síce mám, ale ani tlačiť netlačí, ani skenovať neskenuje. Nevedel by si mi pomôcť s tým, kde by sa na neho dal zohnať funkčný driver?
Lenovo ThinkPad Edge E530: Intel i7-3632QM 2.2 GHz, 8 GB RAM, nVidia GeForce GT635M 2 GB VRAM, 120 GB SSD + 2 TB / 16 GB SSHD
Linux Mint 18.1 Serena Cinnamon 64-bit

admin

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#29 Příspěvek od admin »

Ahoj,
nainstaluj si balíčky HPLIP a HPLIP Toolbox, jsou ve standardních repozitářích.

Uživatelský avatar
Matej1987
Příspěvky: 20
Registrován: 29 srp 2015, 17:07

Re: Linux Mint v laptope pre úplného LINUXového nováčika

#30 Příspěvek od Matej1987 »

Tie nainštalované mám, ale odo mňa to chce povolenie na zdieľanie tlačiarní a ja neviem, kde si to mám povoliť.
Lenovo ThinkPad Edge E530: Intel i7-3632QM 2.2 GHz, 8 GB RAM, nVidia GeForce GT635M 2 GB VRAM, 120 GB SSD + 2 TB / 16 GB SSHD
Linux Mint 18.1 Serena Cinnamon 64-bit

Zamčeno