Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zamčeno
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Genetix
Příspěvky: 11
Registrován: 11 zář 2015, 16:15
Bydliště: svk

Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#1 Příspěvek od Genetix »

Linux Mint a HP Deskjet 2050 J510

Nejedná sa o žiadnu otázku, iba by som rád vyjadril svoje nadšenie.

Ako nováčik pohybujúci sa vo svete Linux Mintu som sa bál, aké zložité bude nainštalovanie tlačiarne a následné použitie. Avšak ostal som viac než prekvapený. Dnes som na vlastnej koži pocítil pokrok Linux OS. Potreboval som si vytlačiť nejaké dokumenty, tak som si povedal, že to snáď nejak zvládnem. Schválne som si vyčlenil 30 minút, počítal som s tým, že to nebude jednoduché. Ale opak bol pravdou.
Pripojil som svoje multifunkčné zariadenie, v ľavom hornom rohu iba rýchlo prebehla informácia o tlačiarni. Dal som tlačiť dokument a voala! Fungovalo to bezchybne. Následne som cez aplikáciu Simple Scan vyskúšal skenovanie a na môj údiv išlo všetko bez jedinej chybičky. Dokonca aj na Windowse som musel hľadať a inštalovať ovládače manuálne.
Linux Mint ma zase prekvapil a utvrdil ma v tom, že je snáď najlepší OS, aký som si mohol vybrať. ;)

Edit: Omlouvám se, že příspěvek tazatele je až na druhém místě. Jeho dotaz je, že má LM Rosa a hledá nejvhodnější tiskárnu pro Linux.

Uživatelský avatar
alfi51
Příspěvky: 12
Registrován: 24 úno 2016, 23:23

Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#2 Příspěvek od alfi51 »

Ahoj, používám Linux Mint Rosa už delší dobu. Nyní bych si chtěl pořídit multifunkční tiskárnu. Můžete mi poradit nejvhodnější typ? :shock:

Uživatelský avatar
AnickaT
Příspěvky: 122
Registrován: 30 bře 2016, 12:48

Re: Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#3 Příspěvek od AnickaT »

Komentář OldBobbyho k jednomu článku na webu Linux Mint:
Nicméně znám 3 výrobce tiskáren, které mají v Linuxu nějakou rozumnou podporu. Především HP – což jsou ale kapku dražší tiskárny, potom Samsung a konečně Brother, s dost dobrou podporou, cenově přijatelné i tonery do něj.
Já jsem zakotvil u Brother HL 2130 – (BW), tonery jsem sehnal za 50% cenu a mám ho na verzích Mint 13, 14 a 15. U 13 nešel doporučený ovladač, použil jsem jiný, který tam byl. Tiskárna je ovšem jednoduchá laserovka, bez speciálních funkcí, ale rychlá. Jinou zkušenost z poslední doby nemám.
Edit: Doplnění
Já osobně nemám s tiskem a skenováním v Linuxu (Ubuntu) tolik zkušeností, ale již několik let mám multifunkční laserovou tiskárnu Samsung SCX-3200 Series (černobílá tiskárna), připojení via USB 2.0 a tisk zatím OK; sken jsem tolik v Linuxu nevyužila, ale i na něj zanedlouho dojde... :-) a o kopírování nemluvím, to je bez problémů.
"Goro bílý pes"

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 756
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#4 Příspěvek od labeent »

alfi51 píše:Ahoj, používám Linux Mint Rosa už delší dobu. Nyní bych si chtěl pořídit multifunkční tiskárnu. Můžete mi poradit nejvhodnější typ? :shock:
Ahoj,
sám jsem před lety ještě v době, kdy to vůbec nebylo rozšířené zařízení přešel od běžných tiskáren k multifunkčním zařízením. Má první multifunkce, kterou jsem tehdy zprovoznil pod Win ME dodnes funguje a tiskne i pod Linuxem Mint. Jednalo se o v té době profi zařízení od HP v ceně přes 15000,- Kč.

S multifunkcemi bývá občas pod Linuxem problém, kdy pokud je příliš nová, nemusí mít ovladače na tisk, ale většinou se z nich dnes tisknout dá, v případě skenování to už tak slavné být nemusí.

Vzhledem k tomu, že jsem si tímto prošel, tak mohu říct následující:

Multifunkce HP Office jet G55 - Bezproblémový tisk, skenování mi kdysi fungovalo také, v novějších verzích Linuxu nemám ověřené - Barevná inkoustová multifunkce - USB a LPT - Používal jsem USB.

Multifunkce Konica Minolta Magicolor 1680MF
- Tisk OK, skenování jsem nerozchodil (nevylučuji, že to jde, ale ne lehce) - Barevná laserová multifunkce - USB - Používal jsem USB.

Multifunkce Samsung CLX-6240 Series - Tisk ihned po instalaci, skenování nefungovalo. Možnost stáhnout ovladače pro skenování přímo od výrobce a jejich instalace (super možnost, ale dost složité - nezprovoznil jsem - nemusel jsem). Barevná laserová multifunkce s duplexem, a síťovým konektorem, bonus Fax - USB a RJ45 - Používal jsem USB a poté přešel na RJ45. Výhoda RJ-45 - možnost skenovat přímo ze zařízení do sdílené složky - nepotřebuješ rozchozovat ovladače skenování do jednotlivých pc.
Dnes mám rozchozený tisk i skenování přes síť a to jak pod Linuxem, tak i pod jedinou pracovní stanicí s Win (7-64-bit).

RESUMÉ A MÉ DOPORUČENÍ:
Hledej multifunkci nejlépe s podporou Linuxu od výrobce, doporučuji s konektorem RJ-45, který umožní práci se sdílenou složkou. Pak nemusíš řešit přímo problém se skenováním do O.S. Bohužel s tímto vybavením se bude jednat o dražší zařízení, které nebude v ceně nejlevnějších USB modelů. Rovněž to bude nejspíš rozměrově větší model.

Mimo to samozřejmě musíš vybírat dle parametrů a funkcí, které potřebuješ. Duplex (oboustranný tisk) je super, horní podavač také (při duplexním kopírování nebo skenování nemusíš ručně obracet), ale samozřejmě zařízení je dražší apod.

Mohu doporučit značky Samsung a HP, občas se objeví i nějaká výhodná koupě použitého zařízení.
Přílohy
clx.jpeg
clx.jpeg (33.33 KiB) Zobrazeno 4543 x
Obrázek

Luciger
Příspěvky: 38
Registrován: 08 led 2015, 18:13

Re: Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#5 Příspěvek od Luciger »

Registered Linux User #508428

Embolio
Příspěvky: 1
Registrován: 03 zář 2019, 12:12

Re: Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#6 Příspěvek od Embolio »

Dobrý den,

ja poznám, jestli je tiskárna kompatibilní s Linux?
Vybral jsem si https://www.arecenze.cz/tiskarny/hp-des ... 75-m2u86c/ a nikde tuto specifikaci nemohu najít.
Díky

menom
Příspěvky: 2759
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#7 Příspěvek od menom »

Embolio píše: 03 zář 2019, 12:17 Dobrý den,

ja poznám, jestli je tiskárna kompatibilní s Linux?
Vybral jsem si https://www.arecenze.cz/tiskarny/hp-des ... 75-m2u86c/ a nikde tuto specifikaci nemohu najít.
Díky
.

Podla toho co sa pise v odkaze, podpora pre HP DeskJet Ink Advantage 5075
je v ovladaci HPLIP 3.17.9 a novsich.
https://developers.hp.com/hp-linux-imag ... ease_notes

Takze ano malo by to fungovat v pohode

.
.

menom
Příspěvky: 2759
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Nejvhodnější tiskárna pro Linux Mint

#8 Příspěvek od menom »

.

Je pravdepodobne, ze ovladac Hplip uz je nainstalovany,

Este info o podporovanych OS:

https://printerdrivers.com/hp-deskjet-i ... 75-driver/

.
.

Zamčeno