Uložení hesla GnuPG

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zamčeno
Zpráva
Autor
Divinek

Uložení hesla GnuPG

#1 Příspěvek od Divinek »

Zdravím všechny
V krátkosti: GnuPG, privátní klíč, veřejný klíč. Zašifruji nějaká svá soukromá data pomocí GnuPG. Někdy jindy, podle potřeby, chci tato data dešifrovat. Program se mne zeptá na heslo chránící soukromý klíč, zadám a data se dešifrují. A nyní problém (tedy podle mne problém, podle jiných možná jen banalita). Heslo chránící soukromný klíč se uloží někde do paměti (nepodařilo se mi zjístit ani vygooglit kam) a zústane tam dokud pc nerestartuji (uspat a probudit nestačí). Heslo je stále v paměti a nemusím jej při dešifrování zadávat. Toto vidím jako problém, chtěl bych to nastavit tak, aby heslo bylo v paměti po omezenou dobu (např. 15 min.) a potom se automaticky vymazalo (anebo bych heslo vymyzal manuálně - to bych ovšem musel vědět jak a odkud). Poradí někdo? Předem děkuji.

S pozdravem Divínek (LMint Xfce)

p.s.: Enigmail (doplněk Thunderbirdu) to nedokáže, protože heslo kontroluje agent programu Seahorse, resp. Gnome keyrings atd.
kamowski

Re: Uložení hesla GnuPG

#2 Příspěvek od kamowski »

tu je jeden z viacerých článkov o príkaze pass: http://www.linux-mint-czech.cz/sprava-h ... kazu-pass/
v komentároch som pridal odkaz na túto stránku: http://www.linuxexpres.cz/software/komu ... tWords=gpg
kde sa píše: "...Poté se aplikace ptá na časovou platnost klíče..."
možno ti to pomôže
Divinek

Re: Uložení hesla GnuPG

#3 Příspěvek od Divinek »

Zdravím Kamowski
Dík za užitečné linky. Oba linky jsem prostudoval (již dříve), ale bohužel můj problém to neřeší. Nechci spravovat svá hesla pomocí příkazu pass, vyzkoušel jsem to a nabyl jsem s tím moc spokojen. Možná bych měl lépe ozřejmit můj problém:
Pracuji s gpg, resp. gpg2. Při dešifrování pomocí soukromného klíče si systém vyžádá heslo, kterým je tento klíč chráněný před zneužitím. Toto heslo si systém "někde" (nevím kde) uloží a při dešifrování dalšího souboru nebo pošty ho již nemusím zadávat - a to tak dlouho, dokud systém nerestartuji. Chtěl bych to nastavit tak, aby se heslo po nějakém časovém limitu vymazalo z paměti automaticky, resp. abych ho mohl vymazat "ručně". Oba linky tento problém nespomínají, ale i tak vám děkuji za snahu pomoci.
S pozdravem...
Zamčeno