Linux Mint dualboot Windows 10

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
pazdy

Linux Mint dualboot Windows 10

#1 Příspěvek od pazdy »

Zdravím chci si nainstalovat Linux Mint vedle Windows 10, abych měl dualboot. Ve Windows 10 jsem si udělal prázdný oddíl o velikost cca 150 GB pro Linux. Problém je ten, že když si chci nainstalovat Linux, tak to ten vytvořený oddíl nevidí a chce to nainstalovat na celý disk a přemaže to Windows.

viz → http://jpeg.cz/images/2016/04/04/6o8uV.jpg

Už jsem to takhle instaloval na jednom ntb abych měl dualboot a právě jsem se s tímhle ještě nesetkal. Díky za radu.

Tady jsou výpisy z příkazů

Kód: Vybrat vše

sudo parted -l
viz → http://jpeg.cz/images/2016/05/13/vVwZn.jpg

sudo fdisk -l
viz → http://jpeg.cz/images/2016/05/13/0hRWQ.jpg
AnickaT

Re: Linux Mint dualboot Windows 10

#2 Příspěvek od AnickaT »

Nejsem sice odborník, ale podle mě hodně závisí na tom, v jakém pořadí se OS instaluje, zda nejdřív Linux a potom Windows či naopak... Už se to tady někde řešilo...

K editaci příspěvku:
Pro tvou informaci: Lepší než screenshotovat terminál je zkopírovat to z něho Ctrl + Shift + C (pozor! Oproti Winodws je tam navíc klávesa Shift) a Ctrl + V sem vložit (zkopíruješ sem terminálový výstup, pak označ všechno co terminál "vyplivl" a ťukni na liště editoru příspěvku na tlačítko, nazvané Code, tedy česky Kód). Výstup z terminálu se tak vloží do pěkného rolovacího okýnka a "nesežere" zde tolik místa (když je v každém příspěvku 1500 900 řádek :-) tak je to dlouhé rolování tématy) a snad je i přehlednější... Díky moc za vstřícnost a pochopení. Anička T.
"Goro bílý pes"
pazdy

#3 Příspěvek od pazdy »

No já mám právě nainstalované windows 10 a pak chci až linux :)...
vxmery

#4 Příspěvek od vxmery »

Ahoj pazdy, vitaj na fóre.
na úvod pochvala, že sa najprv pýtaš a až potom inštaluješ :)
Pozorne si prečítaj TENTO návod, a až ti bude jasné, potom sa do toho pusti. Ak niečomu nerozumieš, pýtaj sa. Je to síce pre Win8 + Mint ale tie rozdiely sú minimálne.
Tie oddiely nevidíš zrejme kvôli fast bootu Win, to sú také pastičky pripravené pre neinformovaných záujemcov o Linux :o
Good luck ;)
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať
pazdy

#5 Příspěvek od pazdy »

No já už za sebou mám jednu instalaci linuxu vedle windows 10 a šlo to bez problémů. Jen prostě nikde na netu mi nepomohl žádný návod, jak nainstalovat vedle windows 10 (je tam LEGACY bios) linux mint. Mint mi ukáže že nenašel žádný windows a i když mám na HDD vytvořený volný oddíl pro Linux, tak se mi ukazuje jen celý disk a linux přeinstaluje windows, což nechci.. S tímto nemáte nikdo zkušenosti? Díky.
vxmery

#6 Příspěvek od vxmery »

je tam LEGACY bios
To mi je práve divné, že W10 máš inštalované v Legacy. Výpisy totiž ukazujú na GPT tabulku.
Choď nazad do Bios, prepni do UEFI, nabootuj do Livka , otvor Gparted a hoď sem screenshot oddielov (partícií).
Potom otvor terminál, šupni sem výpis príkazu:

inxi -F
Snáď budeme múdrejší.
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať
paveha

#7 Příspěvek od paveha »

Řešil jsem podobný problém u PC značky PackardBell. Problém je v tom, že je tam přeinstalovaný továrně upravený systém Windows 10 jež se u Windows 7 nazýval Started. Tyto Windows spolu s nastavením BIOSU neumožňují nainstalovat další operační systém soubězně s nainstalovanými Win 10. Takže jsem to řešil provedením formátu disku, instalací Win 7 upgrade Win 10. Vytvoření oddílu pro Linux a instalace Linuxu. Zavaděč Linuxu je na disku kam se instaloval Linux. Pro najíždění upravena volba operačního systému pod Windows pomocí prográmku EasyBCD. V BIOSU bylo nutné povolit boot i z jiných disků. Od kamaráda vím, že to samé měl u PC zn. DELL. Provedením tohoto ztrácíš záruku na daný PC, pokud je ještě v záruce.
Přišel jsem, viděl jsem, přečetl jsem :o :o Nechápu, odcházím :D :D
paveha

#8 Příspěvek od paveha »

Počítač je dodán v dané konfiguraci s operačním systém Windows 10 instalovaným u výrobce. Pokud se vyskytnou problémy, tak se dá operační systém obnovit nebo opravit stiskem klávesy (instalace je na disku od výrobce). Pokud změníš strukturu adresářů tím, že provedeš formátování disku a odstraníš tím tento software, ztrácíš záruku. Přečti si podmínky záruky. Počítač v zakoupené konfiguraci včetně instalovaného software.
Volba je jednoduchá - problémy. které nedokážeš odstranit sám bez hrubého zásahu do operačního systému má řešit servis v rámci záruky. Pokud to provedeš sám s tím. že dojde k hrubému zásahu do operač. systému (tím je myšlena změna OS nebo odstranění OS), dojde ke ztrátě záruky.
Přišel jsem, viděl jsem, přečetl jsem :o :o Nechápu, odcházím :D :D
Zamčeno