Časté a nepravidelné vytuhnutí PC s procesory Intel [vyřeš.]

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
Pavel Vlasak

Časté a nepravidelné vytuhnutí PC s procesory Intel [vyřeš.]

#1 Příspěvek od Pavel Vlasak »

Časté a nepravidelné vytuhnutí počítače s procesory Intel "Bay Trail" - Linux Mint 18

Pokud se vám neustále kouše počítač s procesorem Intel "Bay Trail" vezte, že jste postižen již několik měsíců známým bugem kernelu. Řešení tohoto problému je poměrně jednoduché. Stačí jádro spustit s parametrem "intel_idle.max_cstate=1".

Aby se jádro spustilo s tímto parametrem musíte jako uživatel root editovat soubor /etc/default/grub

Řádek s parametrem GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT změňte do následující podoby:

Kód: Vybrat vše

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="intel_idle.max_cstate=1 quiet"
respektive přidejte "intel_idle.max_cstate=1".

Po upravě a uložení souboru /etc/default/grub spusťte opět jako uživatel root následující příkaz pro aktualizaci zavaděče:

update-grub
Pokud chcete provést kontrolu zda se vše povedlo. Zadejte po restartu příkaz:

dmesg | grep intel_idle
Ve výpisu tohoto příkazu by měl být k nalezení řádek intel_idle: max_cstate 1 reached.
Jurkee

Re: Časté a nepravidelné vytuhnutí počítače s procesory Inte

#2 Příspěvek od Jurkee »

Ahoj, mám podobný problém na stroji Lenovo H410e (CPU Pentium E6700) s distrem LM 18 Cinnamon (64-bit), většinou to začne tuhnout na javaskriptech na pozadí, pak se zobrazí hláška, že skript přestal reagovat a ať kliknu na "počkat" nebo "ukončit" stejně je to často tuhé dále. Někdy stačí počkat asi 5 minut, pořád to cosi zapisuje a čte z disku, a vzpamatuje se to samo, ale někdy to musím natvrdo vypnout. Už jsem z toho nešťastný, dělá to i několikrát za den.
Když jsem používal na tomto stroji distro Xubuntu 14.04 (32-bit) tak jsem něco takového vůbec neznal. Dokonce mi přišly na tom Xubuntu 14.04 (32-bitech) i mnohem rychlejší odezvy aplikací.

Moje otázka tedy je:
Lze tuto Vaši opravu zkusit aplikovat i na procesor Pentium E6700 nebo se může stát, že pak po aplikaci záplaty systém nenastartuju či jde o zcela jiný typ problému a nemá smysl to ani zkoušet tímto způsobem řešit?

jen pro zajímavost, zkoušel jsem na stejném stroji rozjet distro Ubuntu 16.04 (64-bit) a tuhne to také jako v Mintu.
segfault

#3 Příspěvek od segfault »

Odpověď na otázku je ne, nejde o chybu procesoru, ale o nedostatečnou velikost RAM. OS pak swapuje a na vše se musí čekat.
Fedora 32 MATE 64bit; kernel 5.8.11
CPU: Ryzen 9 3600X (12 core); RAM: 32 GiB
Jurkee

#4 Příspěvek od Jurkee »

Děkuji za info. RAM je 1,8 GB dle sysinfo. To by snad mohlo stačit.

Ale nakonec se podařilo problém odstranit, alespoň se to tak už druhý den jeví.
Tak kdyby měl někdo podobné trable, že mu PC vytěžují javaskripty natolik, že jej nelze třeba i několik minut používat, pak mi pomohla instalace nových ovladačů Intel pro chipset s integrovanou grafikou Intel. Postupoval jsem dle tohoto návodu.
http://www.linux-mint-czech.cz/instalac ... nux-mintu/

Jen je třeba na dobu instalace upravit soubor v /etc/lsb-release
... přepsat obsah na:
DISTRIB_ID=ubuntu
DISTRIB_RELEASE=16.04 LTS
DISTRIB_CODENAME=xenial
nebo upravit podle Vaší aktuální konfigurace

a po instalaci ovladačů vrátit zpět původní obsah souboru.

Doplněno: Zkušenost po čtyřech dnech po aktualizaci ovladačů Intel: Fatální tuhnutí ustoupilo, avšak počítač je ve vytížených chvílích stále pomalý a při náročnějších operacích je nutné stále čekat. Ono to skutečně vypadá na to, že bez upgrade RAM ze 2GB na 4GB se PC asi neobejde. Holt některý HW se prostě při přechodu z jedné verze Linuxu na vyšší verzi bez povýšení kapacity RAM značně zpomalí :-(

Dokončeno: Instalace nových ovladačů pro chipset Intel a povýšení RAM ze 2GB na 4GB vyřešilo celý výše uvedený problém s tuhnutím systému, swapováním a problémům s nereagujícími javaskripty.
Zamčeno