Jak určit defaultní síť

WiFi, drátové sítě atd.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Redmarx
Příspěvky: 32
Registrován: 13 říj 2015, 21:22

Jak určit defaultní síť

#1 Příspěvek od Redmarx »

Ahoj,

mám Mint 18.1 MATE.

V připojení k síti mám vytvořeny dvě sítě, jednu defaultní s názvem "Wired Connection". Na této síti jsem za svým routerem s NATem a mimo jiné mám vypnuté DHCP a adresy nastavené ručně. Občas jezdím pryč a potom nechávám zapnutý jen modem/router od UPC v režimu Bridge a počítač s Mintem, který tak dostane veřejnou IP. Fyzicky vezmu kabel od UPC modemu a strčím ho přímo do počítače. Pak samozřejmě ono defaultní připojení "Wired" nefunguje, takže jsem si vytvořil druhé připojení, které jsem nazval "Direct Connection". Počítač s Mintem přepojím do tohoto "Direct" připojení a ten dostane veřejnou IP a já se mohu v klidu k počítači na cestách připojovat. (Bezpečnost řešim firewallem v Mintu.)

Bohužel mi nastal problém, když jsem byl teď pryč, tak mělo UPC výpadek a po obnovení připojení k internetu mě to připojilo k síti "Wired", čímž bylo samozřejmě spojení ztraceno, protože ta síť samozřejmě nemohla fungovat, když jsem byl předtím na "Direct".

Co dělat pro to, aby si Mint pamatoval poslední připojení a po výpadku mě připojil do stejné sítě?

(Vím, že to nějak musí jít, protože na Manjaru ze kterého jsem přešel na Mint to fungovalo OK, ale byl jsem tam na Cinnamonu, tak možná je to problém na MATE?)

V připojení k internetu je v sítích v založce Obecné "Automaticky připojit do této sítě pokud je k dispozici", mám u obou zaškrtnuto. Asi by to řešilo, kdybych to vždy před odjezdem u sítě "Wired" odškrtl, ale dřív na tom Manjaru jsem nic takového dělat nemusel a tudíž hledám možnost, jak to pořešit jinak (automaticky samo :-)).

Zamčeno